Spausdinti šį puslapį

Ukmergėje rinkosi Lietuvos skautai

Ukmergėje susirinko skautai iš visos Lietuvos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergėje susirinko skautai iš visos Lietuvos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šeštadienį Ukmergėje susirinko daugiau nei 1700 skautų iš visos Lietuvos. Čia vyko Pavasario šventė – tradicinis didžiausios Lietuvos skautijos renginys, skirtas pasaulio skautų globėjo šv. Jurgio dienai paminėti.

Šventėje, kuri kasmet organizuojama vis kitame mieste, simboliškai paskelbiamas naujo sezono atidarymas.

Tokia šventė surengta jau 18-ąjį kartą, ją šiemet organizavo Lietuvos jūrų skautai. Pasak organizatorių, šventė iš kitų išsiskyrė dalyvių gausa.

Ukmergėje svečių registracijai pasirinktas miesto hipodromas. Atvyko organizacijos nariai iš Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos, Vilniaus kraštų.

Gausi skautų eisena, lydima pučiamųjų orkestro, žygiavo link miesto centro, kur prie Kultūros centro apie vidurdienį vyko iškilminga rikiuotė. Jos metu visų miestų skautai skandavo savo šūkius.

Susirinkusiuosius pasveikino Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, Pavasario šventės viršininkas Jonas Dragūnas, Lietuvos skautijos vadovė Ieva Žilinskienė. Seimo narys Arūnas Dudėnas perdavė šios šventės globėjo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimą.

Renginio organizatoriai dalyvius nustebino įvairialype programa tiek sausumoje, tiek vandenyje: teko plaukti plaustais, baidarėmis Šventąja, vyko įvairūs orientaciniai žaidimai, Pilies parke buvo net įrengta alpinizmo aikštelė.

Atliekant užduotis naudoti ir išmanieji telefonai su programėle, kurios padedami turėjo orientuotis po Ukmergę, fotografuotis prie žymių miesto vietų.

Skautai vakarieniavo miesto stadione, o vakare po smagaus koncerto visi išvyko namo.

Pavasario šventės viršininko pareigas ėjęs „Skautų slėnio“ vadovas J. Dragūnas pasakojo, kad skautai Ukmergėje taip pat susipažino su specialiųjų tarnybų darbu – lankėsi priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, policijos komisariate, renginiai vyko kultūros centre, Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje.

Šventei Ukmergėje pradėta rengtis nuo rugsėjo, programoje dalyvavo, vienaip ar kitaip talkino labai didelis būrys pagalbininkų.

Pasak J. Dragūno, nebuvo numatytas tik vienas dalykas – išties ekstremalus oras: renginio dieną ir merkė lietus, ir snigo, ir pūtė vėjas, ir kartkartėmis šypsojosi saulė.

Tačiau oras nieko neišgąsdino, nes skautai gamtos išbandymams yra pasirengę bet kokiomis sąlygomis. Šiai šventei taip pat visi buvo pasirengę – kiekvienas turėjo atsarginius sausus drabužius.

Tiesa, be medikų pagalbos neapsieita – alpinizmo aikštelėje viena mergaitė patyrė rankos traumą.

Lietuvos skautija šalyje vienija apie 2500 skautų iš įvairių Lietuvos vietovių. Su šūkiu „Dievui, Tėvynei, Artimui“ skautija ugdo pilietiškus, kūrybingus, atsakingus ir savimi pasitikinčius žmones, kuriems svarbi jų šalis ir šalia esantys žmonės.

Pasaulyje yra daugiau nei 40 milijonų skautų – tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje.

Eina treti metai, kai Ukmergės rajone Pabaisko seniūnijoje Sukinių kaime įkurta pirmoji Lietuvoje stacionari skautų stovyklavietė – „Skautų slėnis“, kuriai vadovauja J. Dragūnas.

Jis pasakojo, kad stovyklos populiarumas labai sparčiai auga. Pirmais metais įvairiose išbandymų programose čia dalyvavo 500 vaikų ir jaunuolių iš visos Lietuvos, o praėjusiais metais – jau 3000. Manoma, kad ateityje per metus apsilankys per 6000 dalyvių.

Daugėja skautų ir Ukmergėje. J. Dragūnas pasakojo, kad vien prieš šią šventę sulaukė šešių tėvelių klausimų, kaip vaikui tapti skautu. Iš keliasdešimties Ukmergės skautų organizacijos per porą metų grupė išaugo iki 108 narių. Šiuo metu ukmergiškiai priklauso Vilniaus kraštui, bet tikisi, kad ateityje išaugs į Ukmergės krašto vienetą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)