Spausdinti šį puslapį

Garsiai nuskambėjo nužudytų žydų vardai

Skaitomas Holokausto aukų sąrašas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Skaitomas Holokausto aukų sąrašas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Minint 75-ąsias Lietuvos žydų žudynių metines, Lietuvoje buvo skaitomi Holokausto aukų vardai.

Ukmergėje taip pat pirmą kartą garsiai perskaityti hitlerinės okupacijos metu nužudytų Ukmergės mieste gyvenusių žydų tautybės žmonių vardai ir pavardės.

Ši pilietinė iniciatyva surengta senosiose žydų kapinėse, Vilniaus gatvėje.

2336 asmenų sąrašas skaitytas daugiau nei dvi valandas.

Pavardes iš sąrašo galėjo skaityti kiekvienas norintis. Į tokios formos minėjimą atsiliepė moksleiviai, mokytojai, Ukmergės žydų bendruomenės nariai ir aktyvūs, istorija besidomintys ukmergiškiai.

Holokausto aukų vardai Lietuvos miestuose garsiai skaitomi jau šeštus metus. Ukmergėje šį prasmingą renginį koordinavo Jurga Jackevičiūtė. Ji dirba Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje, tačiau, sako, Ukmergėje akciją surengusi anaiptol ne kaip muziejininkė. „Norėjau, kad ir mano gimtasis miestas prisijungtų prie visoje Lietuvoje vykstančios iniciatyvos ištarti vardus tų, kurie buvo mūsų miesto piliečiai“, – sako organizatorė.

Viliasi, kad ir ateityje, minint Lietuvos žydų žudynių metines, ši paminėjimo forma tęsis, nes būtent toks Holokausto aukų prisiminimas padeda labai asmeniškai pajusti tragedijos mastą. Kai ištari žmogaus vardą, nebegali apsimesti, kad tas žmogus negyveno.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad 1939 metais beveik pusė Ukmergės miesto gyventojų iš 12 400 buvo žydų tautybės.

Lietuvą okupavus hitlerinei Vokietijai devyni iš dešimties jų buvo nužudyti.

Žmonės iš Ukmergės ir aplinkinių rajonų buvo sušaudyti Pivonijos šile.

Šioje vietoje nužudyti 10 239 mūsų šalies gyventojai. Tai viena  masiškiausių Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo žudynių vietų po Panerių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)