Svečių iš Gvinėjos šypsenos švietė visą pasirodymą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Svečių iš Gvinėjos šypsenos švietė visą pasirodymą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kovo 11-oji – Nepriklausomybės atkūrimo diena – Ukmergėje švenčiama gerokai trankiau nei kituose Lietuvos kampeliuose. Turime unikalią tradiciją – šios šventės proga rengiamus tarptautinius perkusinės muzikos festivalius.

Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė 2017“ mūsų mieste šiemet vyko jau 13 kartą. Mušamųjų instrumentų garsai koncertuose skambėjo tris dienas.

Organizatoriai džiaugiasi, kad festivalis tampa vis populiaresnis. Jei pirmaisiais metais tarptautinio lygio žvaigždės kartais koncertuodavo apytuštėse salėse, tai šiemet vos užteko bilietų visiems norintiesiems.

Kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Gražvyda Tušienė pasakojo, kad didžiulis dėmesys buvo skirtas renginio reklamai televizijoje, radijuje, tad labai daug žiūrovų atvyko iš kitų Lietuvos miestų.

Penktadienį „Percussion Ukmergė 2017“ pradėjo muzikantai iš Latvijos. Antroji koncerto dalis buvo labai tranki, ritmiška ir egzotiška. Muzika visus nunešė į Afriką. Kartu su lietuviais perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ atlikėjais koncertavo muzikantai iš tolimosios Gvinėjos. Tai – pirmieji mūsų festivalio svečiai iš Afrikos žemyno. Audringos ovacijos buvo skiros tradicinio afrikietiško būgno virtuozui Babara Bangoura bei plačias šypsenas ir puikią nuotaiką dalinusiai būgnininkų komandai. Turėjome unikalią galimybę ir pamatyti nepakartojamą ekspresijos kupiną afrikietišką šokį.  

Kovo 11-ąją vidurdienį ukmergiškiai šventė mūsų šaliai reikšmingą progą – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo sukaktį. Tiesa, prie Laisvės paminklo tradiciškai skambėdavusių perkusininkų būgnų šiemet nesigirdėjo. Esą oras buvo per drėgnas šiems muzikos instrumentams... Apsiribota tradicine akcija – po trumpo minėjimo susirinkusieji Kęstučio aikštėje iš trispalvės spalvų formavo širdį.

Vakare Kultūros centre vykusiame koncerte pilnutėlėje žiūrovų salėje koncertavo Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno. Marimba pritariant orkestrui grojo šio festivalio meno vadovas, Latvijos Nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisteris, Latvijos Muzikos akademijos profesorius Edgars Saksons bei viešnia iš Vokietijos, marimbos virtuozė Marta Klimasara.

Taip pat žiūrovai turėjo progą išgirsti šio orkestro ir jungtinio Latvijos ir Lietuvos muzikantų ansamblio atliekamą Žoržo Bizė „Karmen siuitą“ mušamiesiems.

Kovo 12-ąją Taujėnų dvare vykusiame koncerte susirinkusiuosius pasveikino festivalio globėjas Ukmergės garbės pilietis Vygaudas Ušackas.

Švedų grupė „Rhytm Art Duo“ pristatė dvi pasaulines kūrinių premjeras. Šventėje dalyvavo vieno iš jų autorė, žinoma lietuvių kompozitorė Loreta Narvilaitė. Gausių ovacijų sulaukė marimbininkas Rihards Zalupe bei grupė „Giunter Percussion“, įrodžiusi, kad groti įmanoma net ir dėžėmis. Atlikėja Marta Klimasara muzikuodama panaudojo ne tik marimbą, būgnus, bet ir savo pačios kūną...

Visus festivalio koncertus vedė muzikologas Darius Užkuraitis, į festivalį Ukmergėje iškeitęs Eurovizijos finalinį renginį.

Koncerto pabaigoje dalyvius ir šios įspūdingos šventės organizatorius pasveikino Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Šio tarptautinio Ukmergę garsinančio festivalio sąmata siekia apie 30 tūkst. eurų. Daugiausiai iš šios sumos – lėšos muzikantų honorarams. Iš viso trijų dienų koncertuose grojo daugiau nei 60 muzikantų. Organizatoriams teko pasirūpinti jų nakvyne, maitinimu.

„Percussion Ukmergė 2017“ pagal ukmergiškių parengtą projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, rajono savivaldybė, verslininkai, taip pat lėšų gauta pardavus bilietus.

Tokiems kaip šis tarptautiniams festivaliams rengiamasi labai iš anksto, tad jau dabar dėliojama kitų metų programa.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų