Spausdinti šį puslapį

Pabaiske jėgas išbandė ir vištos, ir kariai

Vištų varžybos prasideda… Gedimino Nemunaičio nuotr. Vištų varžybos prasideda… Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pabaiske šeštadienį vykusioje šventėje buvo prisimintas kadais čia vykęs didžiulis mūšis bei surengtos smagios paukščių varžybos. Jose laimėjo svečių komanda iš Kupiškio ir Rokiškio rajonų, išsinuomojusi vietinę kuoduotąją bėgikę. Po varžybų komanda nepagailėjo už paukštį nemenkos sumos, nugalėtoją išsipirko ir išsivežė.

1435 m. rugsėjo 1 d. vykęs Pabaisko, dar kitaip vadinamas Šventosios, mūšis yra vienas iš labai svarbių įvykių Lietuvos istorijoje. Šiai datai atminti kas dvejus metus miestelyje rengiamos mūšio inscenizacijos, kuriose dalyvauja viduramžių istorijos klubų nariai.

Prieš kelerius metus šis renginys buvo paįvairintas didelio žmonių susidomėjimo sulaukusiomis vištų varžybomis.

Šiemet vištos rungtyniavo jau trečią kartą. Lenktynėse dalyvauti užsiregistravo 29 komandos – du komandos nariai ir višta – iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Neturintieji savo vištos ją galėjo išsinuomoti.

Finale liko 16 vištų, kurios rungėsi dėl greičiausios titulo. Paukščiai bėgo specialiai jiems pagamintu takeliu – reikėjo įveikti 30 metrų trasą. Pagal varžybų taisykles vištų negalima buvo raginti jokiomis garsinėmis ar kitokiomis priemonėmis – tik rankomis. Nenuostabu, kad distanciją įveikė ne visos bėgikės. Kai kurios tik žioplinėjo ir lesinėjo. Tačiau kai kurios pasirodė nuovokios – iš karto pajuto, ko iš jų prašo rankomis mosikuojantys žmonės...

Šias netradicines varžybas vedė ukmergiškis lenktynininkas Evaldas Čirba su asistentėmis – „Vilkmergės“ krepšininkėmis. Vertino komisija, vadovaujama rajono vicemerės Klavdijos Stepanovos.

Vištą išsipirko

Varžybose nugalėjo komanda „Anas golas“, kurios višta Turbo finale buvo greičiausia. Jos parodytas laikas – 14,88 sekundės. Pusbroliai Audrius Rudinskas ir Virginijus Šleikus pasakojo į šventę atvykę iš Kupiškio ir Rokiškio rajonų. Virginijus pats augina per trisdešimt vištų, tad nutarė išbandyti jėgas varžybose. Savo augintinės neatsivežė, todėl ją už 5 eurus išsinuomojo.

Po varžybų nugalėtojai iš Lietuvos pakraščio Aukštaitijoje nė nedvejodami nutarė Turbo išsipirkti. Vienai iš renginio organizatorių pabaiskietei Ginai Pažiūrienei ilgai nesiderėję jie sumokėjo prašytą sumą. Kaip už paukštį, ji gana didelė – 50 eurų.

Gina tikino, kad šių varžybų nugalėtoją išperino iš praėjusių metų vištų varžybų dalyvės padėto kiaušinio. „Pati jiems ir pasiūliau būtent šią vištą. Jie norėjo imti didesnę, bet pasakiau, kad kaip tik imtų kuo mažesnę“, – pasakojo beveik 100 vištų auginanti moteris.

Komandai „Anas golas“ atiteko pereinamasis prizas – kalvio Andriaus Janulio nukaltas žalvarinis ir varinis kiaušinis. Nugalėtojai įsipareigojo kitąmet dalyvauti varžybose ir atvykti su pereinamuoju prizu.

Išrinko gražiausią

Šventėje vyko ir gaidžių grožio konkursas. Gražiausio pentinuočio titulas atiteko auksinių bramų veislės gaidžiui.

Į paukščių parodą jį atvežė Saulius ir Jūratė, gyvenantys Anykščių rajone, Kavarsko seniūnijoje. Tačiau, kaip patys sako, – „ant rubežiaus“ su Ukmerge. 

Saulius Balza pasakojo auginantis apie 30 vištų. Į šventę Pabaiske atvežė du gaidžius – vieną pardavė, o kitas tapo grožio konkurso nugalėtoju.

Žvangėjo kardai

Pabaisko mūšio inscenizacijos kautynes organizavo karo istorijos klubas „Vilkatlakiai“. Jie į renginį sukvietė karius iš kitų šalių.

Susirinko 18 vyrų, ginkluotų viduramžių laikų kardais, kirviais, kalavijais, dėvinčių to meto karinę aprangą. Susirinkusiesiems buvo pasakojama apie Pabaisko mūšį, to meto politinę situaciją, karus, jų dalyvius, ginkluotę ir aprangą.

Pabaisko mūšio šventę „Pabaisko mūšis su prieskoniais“ organizavo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centras, Pabaisko krašto bendruomenė, Ukmergės kultūros centras, rajono savivaldybė ir Žemės ūkio ministerija.

Visą dieną trukęs renginys buvo „pagardintas“ daugybe pramogų.

Vaikams rodyti spektakliai, pastatytas šiaudų batutas.

Norintieji išmėgino viduramžių žaidimus ir amatus, matavosi kario šarvus, bandė šaudyti iš lanko. Veikė prekybininkų mugė. Paaukoti kraujo palapinėje kvietė Nacionalinis kraujo centras.

Vakare lauko scenoje koncertavo rokenrolo grupė iš Latvijos, buvo surengtas ugnies šou.

Pristatė knygą

Ukmergės kraštotyros muziejuje praėjusią savaitę vyko apie Pabaisko mūšio svarbą pasakojusi konferencija. Joje pristatyta Lietuvos edukologijos universiteto leidyklos išleista knyga „Pabaisko mūšis ir jo epocha“.

Į Lietuvos istoriją Pabaisko mūšis įėjo kaip vienos didžiausių viduramžių epochos kautynių, įvykusių dabartinės Lietuvos teritorijoje ir nulėmusių tolesnę LDK politinę raidą.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)