Spausdinti šį puslapį

Apie karo baisumus pasakos ukrainiečiai

Tarp Sausio 13-osios renginių organizatorių – ir šauliai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Tarp Sausio 13-osios renginių organizatorių – ir šauliai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prisiminti Sausio 13-ąją ir kritusius laisvės gynėjus šį šeštadienį ukmergiškiai kviečiami ne vieni. Pasidalyti savo patirtimi, pasikalbėti apie kovą už tautos laisvę atvyksta svečių iš Ukrainos.

Pasak tądien vyksiančių renginių organizatorių, kalbėti apie Sausio 13-osios aukas svarbu, kad galėtume įvertinti jų ryžtą. „Tai yra data, kada visi susimąstom. Šiandien negalim žinoti, ką dabar turėtume, jei tada tie įvykiai būtų pakrypę kitaip. Bet ar visada vertiname tai, kas buvo iškovota ir ką turime?“ – svarsto vienas iš susitikimo rengėjų Linas Kavaliauskas, Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Ukmergės šaulių 1002-osios kuopos vadas.

Apie kovą už laisvę, anot jo, kalbės ir ukrainiečiai, kurių laukiama atvykstant šeštadienį ryte. Juos apsistoti savo namuose pakvietė mūsų šauliai.

Sausio 13-osios minėjimo renginių programoje šį kartą – ne tik šv. Mišios, Laisvės gynėjų atminimo laužai. Eksponuojama ukrainiečio autoriaus fotografijų paroda, taip pat vyks muzikinė dalis.

Svečiai pasakos apie pastarųjų metų įvykius savo šalyje, karo baisumus, žmonių išgyvenimus ir jausmus, savo pačių patirtį agresoriaus nelaisvėje. „Už tai, kad pasipriešino, kai kurie iš jų buvo suimti kelis mėnesius... Daugelis neįsivaizduojam, ką reiškia būti nelaisvėje“, – sako L. Kavaliauskas. Apie visa tai – prisiminimų valandoje – diskusijoje „Laisvės gynėjų kaina“, kurioje, anot pašnekovo, atrasime sąsajų tarp Sausio 13-osios, Lietuvos ir Ukrainos.

„Jie labai dėkingi, kad darome šį bendrą projektą. Mūsų palaikymas jiems labai svarbus, – pasakojo jis. – Bus ir dėžutė, kuri skirta aukoms būtent Ukrainai. Iš pradžių nerimavom: gal žmonės nesupras – kodėl Ukrainai... Tačiau manom, kad tai iš tiesų prasminga.“ O į kraštotyros muziejų atkeliavusią fotografijų parodą „Gyvenimas ant nulinės ribos“ ukmergiškiai galės apžiūrėti iki sausio 20 dienos.

Ukmergės šaulius vienijančioje kuopoje šiuo metu – apie 70 šaulių. Trisdešimt iš jų į šią organizaciją įstojo vien pernai. Dalis narių – jaunieji šauliai.

„Apie mūsų veiklą sužino vieni per kitus. Sako jau seniai norėję įgyvendinti tikslą tapti šauliais. Įstoja paskatinti meilės Lietuvai, savo kraštui, – pasakoja vadas. – Tas noras ateina iš vidaus, nes daugelio įstojusių artimieji, seneliai buvo partizanai. Jis ruseno – trūksta tik pakurti tą patriotizmo ir pilietiškumo ugniakurą.“ Pastebi, kad visuomenėje apstu patriotizmo, tik, deja, dažnai jį užgožia socialinės problemos, neigiamos emocijos.

Šaulių sąjunga, L. Kavaliausko teigimu, yra atvira organizacija: „Norim dalytis informacija, nes neretai teiraujamasi, kas esam ir ką veikiam. Dalyvaujam pratybose, mokymuose, valstybinėse šventėse, kituose renginiuose. Tačiau tai – anaiptol ne vien pramoga. Norim, kad Ukmergėje šaulių veikla gyvuotų, kad ukmergiškiai mus matytų. Tuo labiau kad siekiam, jog šaulių organizacija pas mus turėtų tęstinumą, niekur nedingtų ir pačių pirmųjų mūsų organizacijos narių, garbaus amžiaus šaulių, idėjos būtų puoselėjamos toliau. Beje, vyriausiam iš jų šiemet sueina 90 metų.“

Sausio 13-oji, anot jo, šauliams labai svarbi: „Mūsų tikslas – kad nepasikartotų tai, kas tada buvo. O jei, neduok Dieve, nutiktų – kad žmonės žinotų, jog yra kas gali padėti, apsaugoti. Ypač iš vyresnių žmonių sulaukiam klausimų: ar rengsim gyventojams kokius nors kursus, kad paaiškintume, pamokytume, kaip elgtis karinės grėsmės atveju.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)