Spausdinti šį puslapį

Ukmergėje vyks oro balionų čempionatas

Galėsime stebėti ir pasiruošimą neįprastam renginiui. Gedimino Nemunaičio nuotr. Galėsime stebėti ir pasiruošimą neįprastam renginiui. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gegužės pabaigoje vyksianti Ukmergės miesto šventė šį kartą stebins mūsų krašte iki šiol dar neregėtais vaizdais. Sulauksime daugybės oreivių, susirungsiančių oro balionų čempionate.

Spalvomis padangę užliesiantis renginys vyks gegužės 24–27 dienomis. Tai bus 26-asis Oreivystės centro rengiamas atviras Lietuvos oro balionų čempionatas. Ši viešoji įstaiga jau paskelbė ir oficialią renginio programą, kurioje dalyvių veiksmai numatyti pavalandžiui. Joje – balionų pildymas dujomis, pilotų pasitarimai, varžybų atidarymas, skrydžiai, uždarymas, laimėtojų apdovanojimai.

Renginyje, skelbia organizatoriai, dalyvaus 30 stipriausių, labiausiai patyrusių oro balionų ekipažų iš Lietuvos ir užsienio. Planuojama, kad bus 35 oro balionai ir apie 150 dalyvių, tarp kurių – teisėjai, aviacijos ekspertai.

„Kokius nors pakeitimus numatytoje programoje lems nebent vėjas ar kitos oro sąlygos, nuo kurių oro balionai yra visiškai priklausomi“, – sako rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė. Skrydžiai dėl oro sąlygų paskutinę minutę gali būti atšaukti, nukelti ar perkelti į kitą vietą.

Suplanuoti ir kiti įspūdingi renginiai – naktinis oro balionų paradas prie Ukmergės piliakalnio bei degiklių paradas per Ukmergę.

Taip pat skelbiama, kad toks čempionatas Lietuvoje vyks po 10 metų pertraukos. „Oro balionai – aristokratiškas užsiėmimas, o Ukmergė – Lietuvos dvarų kraštas. Tad šis oro balionų čempionatas bus išties aristokratiškas, – teigia Kęstutis Petronis, renginio direktorius. – Varžybų centras ir visi renginio dalyviai bus įkurti kunigaikščių Radvilų rezidencijoje, klasicizmo stiliaus rūmuose – Taujėnų dvare.“

Čempionato planai, sakė L. Gerulskienė, buvo pradėti derinti prieš pusantrų metų. Su vienais iš renginio atstovų ji susitiko šiems svečiuojantis perkusijų festivalio koncerte Taujėnų dvare.

„Sudomino jų pasakojimas apie tokias rengiamas varžybas, – prisimena ji. – Vėliau su kultūros centro direktore vykom į Kėdainius pasižiūrėti šventės su oro balionais. Nors jie tąsyk negalėjo pakilti dėl lietaus, pamatėm, kaip oreiviai ruošiasi, dirba, dalyvavom konferencijoje. Nusprendėm, kad toks renginys galėtų būti pas mus.“

Taip pat pasakojo, kad čempionato organizatoriai dėl šios galimybės apsisprendė ne iš karto: „Konkuravom su Panevėžiu, dar keliais miestais. Tačiau „nurungėm“ mes. Juos tenkino mūsų pateiktos sąlygos, ir diena jiems tiko. Be to, pasiskaičiavom sąmatą.“

Anot vedėjos, oro balionų varžyboms iš miesto šventės biudžeto planuojama skirti apie 15 tūkst. eurų. Daugiausia sudaro dalyvių apgyvendinimo ir maitinimo išlaidos, dalis lėšų skiriama užtikrinti medikų, ugniagesių pajėgų budėjimą keturias dienas vyksiančio renginio metu. „Dalyviai įsikurs Taujėnų svečių namuose, nes tai vienintelė vieta, kur galim šitiek žmonių apnakvindinti“, – teigia ji.

Būsimi svečiai sako nekantraujantys skrieti oro balionais virš Ukmergės ir jos apylinkių. Galutinis varžybų žemėlapis dar ruošiamas. Dėl jo buvo kreiptasi ir į savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyrių.

„Paprašė sužymėti tas rajono vietas, kur tuo metu ganysis daug galvijų. Skrisdami oreiviai atlieka tam tikras užduotis, pavyzdžiui, reikia pakyboti tam tikrame aukštyje. Todėl svarbu, kad negąsdintų gyvūnų, nes oro balionai jiems kelia stresą. Duomenys jiems jau pateikti. Stebėjosi, kad pas mus daug karvių bandų“, – sakė pašnekovė.

Vykstant čempionatui, tikina ji, galėsime grožėtis ne tik neįprastais vaizdais Ukmergės padangėje: „Bus duoti balionų pakilimo grafikai su nurodytomis visomis atviromis vietovėmis. Tai – ir hipodromas, upės pakrantės, mokyklų stadionai. Žmonės galės stebėti visą pasiruošimo procesą. Prieš renginį pakilimo vietos bus patikslintos, kai jau bus žinomos meteorologų išvados.“

Ypatingas žadamas ir oro balionų degiklių paradas per Ukmergę, kai miestas nušvis nuo degiklių liepsnų pliūpsnių.

Anot L. Gerulskienės, rengėjai ketina netrukus atvykti į Ukmergę pasidairyti jiems tinkamų vietų. „Per miesto šventę surengsim dar ir ekskursiją. Prisipažįsta – juos „papirko“ tai, kad Ukmergė tokia ilgaamžė ir čia daug visko turim parodyti. Tuo labiau kad žada atvykti užsieniečių“, – sakė ji.

Oro balionų čempionatu ir kitais renginiais šiemet bus pažymėtas 685-as Ukmergės gimtadienis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)