Prisiminti visi iš Ukmergės ištremti žmonės

Paminėta Gedulo ir vilties diena. Autoriaus nuotr. Paminėta Gedulo ir vilties diena. Autoriaus nuotr.

1941 metų birželio 14 dieną prasidėjo masinis Lietuvos gyventojų trėmimas. Pirmojo didelio trėmimo metu iš Lietuvos buvo deportuota apie 17 500 žmonių. Vėliau trėmimai vis kartojosi ir bendras deportuotų asmenų skaičius priartėjo prie 300 tūkst.

Paminėti šią „juodąją“ dieną visoje šalyje ketvirtadienį buvo surengta akcija „#IŠTARK #IŠGIRSK #IŠSAUGOK“. Vyko ji ir Ukmergėje.

Besirenkančius prie paminklo „Lituania Restituta“ pasitiko iš žvakelių išdėliotas žodis LIETUVA, šalies bei Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vėliavos. Dainavo Kultūros centro mišrus choras „Tremtinys“ (vad. Julė Juodienė, koncertm. Dalia Sližytė).

Renginys prasidėjo likus minutei iki vidudienio. Tuo laiku šalyje paskelbta visuotinė tylos minutė. Susirinkusius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė.

Padėjus gėlių prie paminklo prasidėjo akcija, kurios metu buvo skaitomos Ukmergės rajono tremtinių pavardės. Trijuose šalies miestuose skambėjo visų iš Lietuvos ištremtų žmonių pavardės. Ukmergėje, pirmą kartą vykdant šią akciją, perskaitytos 2 746 pavardės, joje galėjo dalyvauti visi norintieji. Tarp skaitančiųjų buvo Želvos gimnazijos moksleivių, Ukmergės rajono garbės pilietė Liucija Dzigienė, Stasė Dikčiuvienė, svečias iš Austrijos Clare Olever. Mūsų krašto tremtinių pavardes skaitė iš viso 57 žmonės.

Po šv. mišių Švč. Trejybės bažnyčioje žiūrovai rinkosi į Kultūros centrą, kur žiūrėjo Lietuvos nacionalinio dramos teatro režisierės Birutės Mar monospektaklį „Ledo vaikai“. Jis sukurtas pagal autorės tėvų ir kitų 1941–1956 metų tremtinių prisiminimus.

Taip buvo paminėtas pirmasis trėmimas. Politiniai kaliniai ir tremtiniai dar gegužės pabaigoje minėjo 70-metį, praėjusį nuo didžiausių Lietuvos istorijoje vykdytų gyventojų trėmimų, pavadintų „Vesna“ („Pavasaris“). Kaip sako Ukmergės filialo pirmininkė A. Kalesnikienė, „mes matome nesuvokiamo dydžio tremties skaičius, tačiau į Sibirą ištremti buvo ne skaičiai, o žmonės“. Jos teigimu, istorijos išsaugojimas yra kiekvieno iš mūsų reikalas, o birželio 14-ąją minima Gedulo ir vilties diena – geriausia proga tai įrodyti.

„Gyvoje atmintyje dar neišblėso laikas, kai Lietuvos gyventojai buvo vežami į šaltąjį Sibirą vergauti. Dažniausiai – be jokios priežasties...“ – sako viena iš šio renginio organizatorių A. Kalesnikienė.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų