Spausdinti šį puslapį

Smetoninėse – koncertas, edukacijos ir gera nuotaika

Arvydas PĖŠINA

 

Šį šeštadienį, rugsėjo 11-ąją, vyks viena įspūdingiausių rajono švenčių, kuri sukviečia ukmergiškius ir rajono svečius. Smetoninės Prezidento Antano Smetonos dvare Užugiryje šiais metais tradiciškai pasiūlys koncertų, konkursų bei ir įvairių pramogų.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė pasakojo, kad šventė prasidės šv. Mišiomis Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje Lėne. Po jų dalyviai rinksis į Užugirio mokyklos-muziejaus kiemelį. Čia tars žodį svečiai, skambės sveikinimo kalbos.

Prie Prezidento gimtojo namo pamatų bus pakelta renginio vėliava, padėtos gėlės.

Vėliau šventė persikels į vadinamąjį Užugirio kiemą – Prezidento Antano Smetonos dvarą. Čia klausysimės Prezidento Antano Smetonos sveikinimo kalbos, su juo bus galima pabendrauti. Tradiciškai bus renkama elegantiškiausia ponia, gražiausia barzda, stilingiausia šeima, susirinkusiems koncertuos Egidijus Sipavičius ir Kauno bigbendas. Skambės koncertas, skirtas XX a. pradžios dainininkui, tarpukario Lietuvos estrados pradininkui Danieliui Dolskiui. Gros retro grupė „Randevu“ iš Kauno, pasišokti kvies „Alytaus miestelėnai“.

Direktorė pasakojo, kad šiais metais bus daug edukacijų. Vytauto Didžiojo karo muziejus kvies susipažinti su „Karine paslaptimi“, su žiūrovais bendraus ANBO lakūnai, „Miško broliai“. Bus galima apžiūrėti jų turimą techniką. Žolininkė vaikus mokys susirišti puokštelę, kurią bus galima padovanoti mamai.

Molėtų muziejininkai pristatys žūklę tarpukariu ir virs žuvienę. Tarpukariu viena pagrindinių susisiekimo priemonių buvo dviratis. Jį pristato kolekcininko Romano Senapėdžio paroda. Vyks ir gausybė kitokių, įdomių, patrauklių visiems – ir dideliems, ir mažiems – edukacijų.

Kraštietis Gediminas Budnikas, kurio mama buvo viena iš pirmųjų Užugirio mokyklos mokytojų, savo rūpesčiu ir lėšomis prisidėjo, kad Užugirio mokykloje-muziejuje būtų įrengta ekspozicija, skirta Budnikų šeimai. 

Organizatorė akcentavo, kad Smetoninėse bus galima „pažaisti“ tarpukarį, geriau susipažinti su 1918–1940 metų kultūrine inteligentija, apžiūrėti Prezidento Antano Smetonos šeimos memorialinį muziejų.

Atvykstant į šventę visi raginami pasipuošti retro stiliaus drabužiais, pasiimti skėtį – apsisaugoti nuo lietaus ar kaitrios saulės – ir pledą.

Renginys bus mokamas. Visos už juos surinktos lėšos bus skirtos Prezidento Antano Smetonos paminklo pastatymui prie Užugirio mokyklos-muziejaus. Tai bus pirmas paminklas Prezidentui Antanui Smetonai savam krašte.

 

Nuotr. Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė V. Sakolnikienė kvietė visus į šventę atvykti, pasipuošus retro stiliaus drabužiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)