Spausdinti šį puslapį

Smetoninės – laukiant Prezidento jubiliejaus

Šventės dalyviai. Autoriaus nuotr. Šventės dalyviai. Autoriaus nuotr.

Viena įspūdingiausių rajono švenčių minint 144-ąsias Prezidento Antano Smetonos gimimo metines, į Užugirį sukvietė būrį ukmergiškių ir rajono svečių. Šiųmetėse Smetoninėse skambėjo iškilmingos kalbos, Prezidento sveikinimas ir koncertas, rinkta gražiausia, protingiausia ir elegantiškiausia šventės ponia. Taip pat buvo renkamos aukos kitais metais iškilsiančiam Prezidento Antano Smetonos paminklui.

Prasidėjusi šv. mišiomis Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje Lėne šventė persikėlė prie Užugirio mokyklos-muziejaus. Smalsuoliai galėjo apžiūrėti buvusią mokyklą ir įspūdingą rajono medžiotojų būrelių medžioklės trofėjų parodą.

Prie Užugirio mokyklos-muziejaus susirinkusieji pakviesti sugiedoti „Lietuva brangi“, kurią pradėjo operos solistė Eugenija Klivickaitė.

Sveikindamas susirinkusiuosius rajono meras Rolandas Janickas paminėjo, kad kaimui padovanodamas mokyklą Prezidentas suprato, jog švietimas yra valstybės pagrindas. Meras išreiškė viltį, kad kitais metais čia atsiras dar „vienas pagarbos ženklas mūsų gerbiamam Prezidentui“ – paminklas Antanui Smetonai.

Kaip minint Prezidento 60-ą jubiliejų tauta rinko aukas rezidencijai prie ežero, taip dabar meras ragino aukomis prisidėti prie paminklo statybos. Mokslinį pranešimą apie A. Smetonos vaidmenį valstybėje perskaitė humanitarinių mokslų daktaras, docentas, istorikas Algimantas Kasparavičius.

Susirinkusieji Užugirio kieme galėjo pažaisti šachmatais, parašyti 100-mečio laišką Lietuvai, įsigyti skanėstų ir suvenyrų amatininkų turgelyje, nusifotografuoti tarpukario fotoateljė, paskaitinėti „smetoniškų“ pletkelių ir juokelių, pašaudyti „Miško brolių“ šaudykloje, aplankyti parodą  apie dviratį tarpukaryje. Susirinkusių laukė akcijos, edukacinės palapinės ir smagios akimirkos.

Senoviniu automobiliu, lydimas „Miško brolių“ eskorto, atvykęs Prezidentas Antanas Smetona, pasveikintas burmistro bei pavaišintas duona su druska, iš dvaro balkono pasakė sveikinimo kalbą, kurioje pažymėjo: „Dabar atėjo tas metas, kai visos upės turi tekėti viena vaga, tam, kad išsaugotume tautinį savarankiškumą“.

Po sveikinimo renginio vedėjai Napoleonas ir ponia Liuba pakvietė „Miško brolių“ karininkus išrinkti gražiausias ir elegantiškiausias ponias, kurios turėjo ir pašokti grojant retro grupei „Randevu“ iš Kauno, atpažinti senovinius buities rakandus. Tarpukario Lietuvos šlagerių pradininko Danieliaus Dolskio dainas dainavo Egidijus Sipavičius, grojo Kauno bigbendas, pasišokti kvietė „Alytaus miestelėnai“.

Retro stiliumi apsirengusios merginos nešiojo reklamas bei kvietė ir kitais metais apsilankyti Smetoninėse.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)