Spausdinti šį puslapį

Išskirtinis šokių spektaklis Ukmergėje

Kęstutis, viešpataudamas Trakuose bei Žemaičiuose, išgirdo esant Palangoje mergelę, vardu Birutė, ...“ – taip prasideda visiems gerai žinomas, į istorijos vadovėlius įrašytas padavimas, kuris atgijo scenoje šių metų balandžio mėnesį. Būtent 2018 m. balandį įvyko pasaulinės premjeros Šokio spektaklio „B+K“: legenda apie Birutę ir Kęstutį pirmieji pasirodymai Vilniuje, Marijampolėje ir Kaune. O dabar šis šokio spektaklis užsuka ir į Ukmergę! Jau gruodžio 1 d. 17:00 val. Ukmergės kultūros centre visų lauks naujausias tautinės choreografijos kūrinys.

Specialiai šiam spektakliui muziką parašė kompozitorius Donatas Zakaras, visuomenei plačiau žinomas, kaip chorines muzikos atstovas, tačiau šį kartą jis atskleidžia savo talentą kitame amplua. Choreografijos ir idėjos autorius Edmundas Žička  sukūrė subtilią choreografiją panaudodamas kiek įmanoma daugiau istorinės medžiagos. Kostiumus specialiai šiam spektakliui sumodeliavo Neringa Savodnikienė, kuri domisi istoriniai rūbais daugiau nei dešimtmetį. Šį kūrėjų komanda atvertė naują puslapį tautinės choreografijos istorijoje, nes pirmą kartą XXI amžiuje sukūrė nuo iki visiškai naują šokio spektaklį, kurį atlieka liaudies instrumentų orkestras ir kurio choreografijoje kiek įmanoma atsiribojama nuo klasikinio ir modernaus šokio.

Žiūrovai, kurie jau matė šį spektaklį klausė: “Ar bus kompaktinė plokštelė?” “O kada bus naujas spektaklis?” Tikrai labai džiugu, kad publika teigiamai priima naujausią ansamblio “Sietuva” ir kūrėjų komandos darbą. Tad labai kviečiame ir ukmergiškius susipažinti, pamatyti bei išgirsti šį kūrinį.

Spektaklio siužetas remiasi XVI amžiaus pradžioje Lietuvos metraštyje užrašyta tokia legenda: “Kęstutis, viešpataudamas Trakuose bei Žemaičiuose, išgirdo esant Palangoje mergelę, vardu Birutė, kuri pagonišku papročiu buvo pasižadėjusi savo dievams išsaugoti skaistybę ir pati buvo žmonių garbinama kaip dievaitė. Nuvyko pats didysis kunigaikštis Kęstutis tenai, ir labai ji jam patiko, nes buvo labai graži mergaitė ir protinga. Ir prašė ją, kad būtų jo žmona, Ji nenorėjo sutikti ir atsisakė, kad pasižadėjusi savo dievams išsaugoti skaistybę iki mirties. Ir kunigaikštis Kęstutis paėmė ją prievarta iš tos vietos, su didžia pagarba palydėjo ją į savo sostinę Trakus ir, sukvietęs brolius, iškėlė su savaisiais broliais dideles vestuves ir paėmė tą mergelę Birutę sau už žmoną.”

Atlikėjai – Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos šokių ansamblis “Sietuva”. Tai daugiau nei 15 muzikantų ir arti 30 šokėjų būrys. Tai kolektyvas, kuris 2017 m. įvertintas Aukso paukšte, kaip geriausias šokių ansamblis Lietuvoje.

Tad iki pasimatymo 2018 m. gruodžio 1 d. 17 val Ukmergės kultūros centre. Bilieto kaina tik 3 eur. Bilietus galima įsigyti Ukmergės kultūros centro kasoje arba svetainėje kc.ukmergė.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)