Spausdinti šį puslapį

Paminėjo Sąjūdžio jubiliejų

Prisiminimais dalijosi Sąjūdžio Ukmergėje ir Lietuvoje iniciatoriai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Prisiminimais dalijosi Sąjūdžio Ukmergėje ir Lietuvoje iniciatoriai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis, o taip pat ir Sąjūdžio Ukmergės iniciatyvinė grupė šiemet mini 30-metį. Jubiliejus mūsų mieste buvo paminėtas prisiminimų vakaru ir koncertu.

1988 metais lapkričio 12 d. Ukmergėje virš kultūros centro pirmąkart suplazdėjo Lietuvos laisvės simbolis – Trispalvė. Šiam įvykiui įprasminti penktadienį prie kultūros centro buvo atidengta memorialinė lenta.

Susirinkusiuosius pasveikino rajono meras Rolandas Janickas – linkėjo kiekvienam Trispalvę nešti savo širdyje.

Ukmergiškius taip pat sveikino Sąjūdžio aktyvistas Romas Pakalnis, Ukmergės garbės pilietis Vygaudas Ušackas.

Atminimo lentos prie kultūros centro įėjimo atidengimą palydėjo patrankos šūviai.

Susirinkus į salę prisiminimais dalijosi Sąjūdžio Ukmergėje ir Lietuvoje iniciatoriai.

Vienas iš jų – ukmergiškis Kęstutis Motiejūnas – ironizavo, kad prieš tris dešimtmečius į šią šventę susirinko daugiau kaip 6 000 žmonių, šiandien į jubiliejinį – gal tik 60...

Ir kitiems kalbėtojams buvo kiek nejauku dėl nepilnos salės...

Vis dėlto šilti ir jausmingi prisiminimai, regis, užpildė tuščias kėdes.

Apie anuometinį visuomeninį gyvenimą pasakojo Sąjūdžio mūsų mieste iniciatoriai. Kalbėjo tuometinis šios studijos vadovas Vytautas Česnaitis, tuometinio Sąjūdžio laikraščio „Aistuva“ redaktorius Julius Zareckas, Baltijos kelio pagrindinis koordinatorius Ukmergėje Vidas Krikštaponis, anuomet 16-metis, suaugusiems visaip talkinęs, Kęstutis Kadžius, Sąjūdžio nario žmona Loreta Klivienė.

Į svečius atvyko politikė, visuomenės veikėja, „Sąjūdžio mama“ vadinta koordinatorė Angonita Rupšytė, Romas Pakalnis.

Ukmergiškius sveikino ir Sąjūdžio šauklių – Roko maršo dalyvių – grupės „Bix“ lyderis S. Urbonavičius-Samas.

Sąjūdis Lietuvoje įsikūrė 1988 m. birželio 3 d. Iniciatyvinę grupę sudarė iškiliausi to meto Lietuvos mokslo ir kultūros žmonės. Tų metų liepos 9 d. Vilniaus Vingio parke įvyko pirmasis Sąjūdžio mitingas, kuriame dalyvavo per 100 tūkst. žmonių.

Ukmergėje – tuometiniuose Kultūros rūmuose, teatre „63 kėdės“. Pirmajame susirinkime dalyvavo 25 Ukmergės Sąjūdžio aktyvistai. Žmonės pasiskirstė į sekcijas, kiekvienas iš jų kuravo kurią nors sritį.

Kultūros centre susirinkusieji galėjo apžiūrėti dokumentų ir nuotraukų parodą iš Ukmergės kraštotyros muziejaus bei asmeninių archyvų. Vienas iš eksponatų – iš muziejaus pasiskolinta autentiška prieš trisdešimtmetį iškelta didžiulė valstybės vėliava.

Po atsiminimų vakaro visi pasinėrė į anų laikų roko muziką – klausė grupės „Bix“ ir jos lyderio Samo prieš 30 metų sukurtų, drauge su Roko maršu keliavusių dainų.

Lėšų šiam koncertui gauta laimėjus projektą „Esame Lietuvos“, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)