Spausdinti šį puslapį

Vasario 16-ąją miesto laisvės simbolis minėjo jubiliejų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Paminklas „Lituania Restituta“ buvo atstatytas prieš 30 metų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Paminklas „Lituania Restituta“ buvo atstatytas prieš 30 metų.

Vasario 16-ają Ukmergė paminėjo ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, bet ir laisvės simbolio – paminklo „Lituania Restituta“ – atstatymo jubiliejų.

Šis paminklas buvo atstatytas ir pašventintas lygiai prieš tris dešimtmečius.

Miesto centre ta proga eksponuota Ukmergės kraštotyros muziejaus fondų nuotraukų paroda ir vyko Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas.

Susirinkusius ukmergiškius ir miesto svečius su švente pasveikino rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys.

Sąjūdžio metus prisiminė ir apie Laisvės paminklo atstatymo istoriją papasakojo anuomet šiuos darbus organizavęs ukmergiškis Juozas Daunys.

O ši istorija – išties įdomi, kupina paieškų, paslapčių ir sutapimų.

Paminklas „Lituania Restituta“ Ukmergės Kęstučio aikštėje buvo pastatytas 1930 metais. Po Lietuvos okupacijos 1950 metais buvo nugriautas. Dar po 40 metų – 1990 metų vasario 16 dieną – vėl buvo atstatytas.

Vienas iš Ukmergės Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių, paminklo atstatymo iniciatorius J. Daunys tuo metu dirbo kelių statybos valdybos įmonėje vyriausiuoju inžinieriumi.

Sako, kad išlikusios informacijos, kur užkastas paminklas, buvo nedaug – dauguma vyresniųjų žinojo vieną – fundamentas griaunant paminklą buvo sutrupintas, obeliskas perlaužtas per pusę, o jos abi užkastos.

J.Daunys prisimena, jog viršutinę dalį surado greitai. Ji buvo negiliai užkasta skvere. Sunkiau sekėsi su apatine obelisko dalimi. Bandė kasinėti vienoje ar kitoje nurodytoje vietoje, o rado kaip tik toje, kurios taip niekas ir nepaminėjo – netoli savivaldybės laiptų.

Atstačius 17 metrų aukščio paminklą, paaiškėjo, kad Širvintų rajone gyvena žmogus, išsaugojęs originalią jo anotacinę lentą bei Vytį.

Nuo sovietų planuojamo griauti paminklo Vytį ir varinę anotacinę lentą slapčiomis atlupo Jonas Fišeris ir Rapolas Diečkus.

R.Diečkus anuomet pasipasakojo, kad iš pradžių relikvijas slėpė lovoje po čiužiniu, o kai vėliau su šeima buvo išvežtas į Sibirą, jos Laisvės aušros laukė užkastos darže.

Dabar ant paminklo pritvirtinta tiksli anotacinės lentos kopija, o originalas saugomas Ukmergės kraštotyros muziejuje. Bronzinį bareljefą atkūrė ir išliejo skulptorius Erikas Varnas. Vytis, įmontuotas atstatant paminklą, – autentiškas.

Po renginio prie jubiliejų mininčio paminklo visi buvo pakviesti į kultūros centą.

Čia vykusios šventės metu Mero padėkos ženklu Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga buvo apdovanoti Ukmergės tautodailininkai Laima Dzigaitė ir Vytautas Mackevičius.

Rodytas monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, kuriame vaidino aktorius Vidmantas Fijalkauskas, ir dokumentinis filmas „Partizanas“.

Kultūros centro dailės galerijoje Vasario 16-osios proga eksponuota Ukmergės krašto tautodailininkų kūrybos paroda. Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje pristatyta dokumentų paroda iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos „Tarpukario šventės ir iškilmės“.

Ukmergės kraštotyros muziejuje eksponuojama jubiliejinė skulptoriaus Leono Striogos paroda.

Jau daugiau kaip du dešimtmečius Vasario 16-osios akcentas mūsų mieste – 11 kilometrų ir 600 metrų bėgimas Pabaiskas–Ukmergė. Šiame bėgime kasmet dalyvauja sportininkai iš visos Lietuvos.

Tiesa, šiais metais rengiant bėgimą būta pasikeitimų – bėgikai finišavo ne miesto centre, kaip įprasta, o prie piliakalnio.

Jau ne pirmus metus 11 kilometrų ir 600 metrų atstumą per šią šventę įveikia ne tik bėgikai, bet ir žygio pėsčiomis dalyviai. Jų pasirinkta distancija priešinga – Ukmergė–Pabaiskas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)