Spausdinti šį puslapį

Miesto gimtadienio renginiai – karantino režimu

Miesto gimtadienio dalyviai.Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto gimtadienio dalyviai.Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gegužės pabaigoje Ukmergėje griaudinčią Miesto šventę šiemet pakeitė kuklus renginys karantino režimu. Nors dėl ekstremalios situacijos linksmybių ir šurmulio teko atsisakyti, svarbiausi renginio akcentai išliko.

Šventė, į kurią pagal nustatytus reikalavimus pakviesta ne daugiau 30 žmonių, penktadienį buvo surengta Vlado Šlaito viešosios bibliotekos kiemelyje. Ją vedė atlikėjas, VT laidų vedėjas Giedrius Leškevičius.

Susirinkusiesiems priminta Ukmergės miesto istorija. Mūsų krašto vardas pirmą kartą paminėtas 1333 m. Vartbergės kronikoje. Taigi, Ukmergė šiemet mini 687-ąjį savo gimtadienį.

 O gegužės 22-oji yra diena iš kito jubiliejaus, kada Lenkijos ir Lietuvos Respublikos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis grąžino Ukmergei Magdeburgo teises. Tai nutiko 1792 metais.

Ta proga sveikinimo žodį bibliotekos kiemelyje tarė mero regalijomis pasipuošęs Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, ukmergiškių išrinktas Seimo narys Juozas Varžgalys.

Kiekvienais metais per miesto šventę visuomenei pristatomas ir pasveikinamas Ukmergės Garbės pilietis. „Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad šis vardas šiemet suteiktas buvusiam Ukmergės ligoninės gydytojui, rajono politikui Vladislovui Spruogiui.

Bibliotekos kieme vykusio renginio metu jį dar kartą pristatė Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka. Daugiau kaip dešimtmetį jis su V. Spruogiu dirbo vienoje komandoje. Prisimena šį žmogų kaip labai šviesų, garbingą, taktišką, diplomatišką, turėjusį didelį humoro jausmą vadovą.

Ukmergės rajono mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė perskaitė sprendimą dėl šio vardo suteikimo V. Spruogiui. Rajono meras pakviestas įteikti Garbės piliečio regalijas.

Į susirinkusiuosius kreipęsis pusę amžiaus mūsų ligoninei atidavęs V. Spruogis savo kalba tik patvirtino tai, kas apie jį jau buvo pasakyta. Jo žodžiuose atsispindėjo kuklumas, išmintis ir humoras.

Siekiant pagerbti nusipelniusius, mūsų kraštą garsinančius asmenis prieš 4 metus įsteigtas Mero padėkos ženklas. Meras R. Janickas šiuo ženklu šventėje apdovanojo mūsų kraštietį skulptorių, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Leoną Striogą. Apdovanojimo niekas neatsiėmė, tad jį pažadėta nuvežti į namus Ukmergėje gyvenančiam nominanto broliui, taip pat skulptoriui, Mykolui Striogai.

Šventėje pagerbti ir apdovanoti mūsų krašto kultūros skleidėjai.                         

Tradiciškai jie sveikinami Pasaulinės Kultūros dienos proga, balandžio 15 dieną. Tačiau šiemet buvo grėsminga ekstremalioji situacija ir tuo metu jokie renginiai nevyko...

Sėkmingiausio 2019 metų kūrybinio projekto nominacija įteikta „Vilkamirgės“ galerijos kuratoriams Oksanai Judakovai ir Arūnui Kulikauskui. Menininkai apdovanoti už ekspoziciją ir jos pristatymą tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilniusʼ19“. Jiems įteikta žymaus skulptoriaus Henriko Orakausko skulptūrėlė „Sveikinu“.

Geriausia 2019 metų kultūros darbuotoja pripažinta rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės padalinio vyresnioji bibliotekininkė Genė Vaitkūnienė.

Metų kultūros mecenatu tapo VĮ Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninis padalinys. Apdovanojimas ir tautodailininko Rimanto Zinkevičiaus skulptūra įteikta šios įmonės vadovui Virginijui Šalčiūnui.

Po apdovanojimų ceremonijos vyko dar vienos iškilmės – po renovacijos atidaryta Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka.

Simbolinę įkurtuvių juostelę perkirpo rajono meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Darius Varnas, renovaciją atlikusios bendrovės „Santerma“ direktorius Tomas Andriejūnas, bibliotekos direktorės pareigas laikinai einanti Virginija Tylienė.

Norintieji galėjo pasivaikščioti po naujai renovuotas bibliotekos erdves.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)