Spausdinti šį puslapį

Atgaivino Lietuvos partizanų istoriją

Klubo vadovas Artūras Grigucevičius. G.Nemunaičio nuotr. Klubo vadovas Artūras Grigucevičius. G.Nemunaičio nuotr.

Kopūstėlių miške esanti buvusi sovietų raketinė bazė mena laikus, kai iš čia paleistos raketos galėjo sugriauti taiką pasaulyje. Laimei, taip nenutiko, o objekto paskirtis šiandien tampa visiškai kita – partizanų istoriją čia atgaivina klubas „Miško broliai“.

Klubas „Miško broliai“ save vadina grupe bendraminčių, kuriuos vienija meilė karinei istorijai.

Ikikarinės Lietuvos kariškių uniformomis vilkintys vyrai kasmet dalyvauja įvairiose miesto šventėse, pristato savo veiklą, demonstruoja ginklus ir techniką.

Klubo vadovas Artūras Grigucevičius pasakojo, kad šiuo metu organizacijai priklauso 73 nariai, vyriausiam – 76-eri metai. Klubo nariais gali tapti pilnametystės sulaukę, nustatytos tvarkos įsipareigojantys laikytis asmenys. Nors beveik pusė klubiečių – emigrantai, grįžę namo visada visi skuba į Kopūstėlius.

Emigracijoje daug metų praleido ir pats A. Grigucevičius. Tačiau dabar planuoja likti Ukmergėje visam laikui.

Buvusioje raketinėje bazėje, „Miško broliai“ atnaujino per 10 pastatų, skirtų edukacijai, gyvenimui, technikos laikymui. O jos yra gana nemažai. Tai – restauruoti seni automobiliai, motociklai, senoviniai dviračiai. Saugoma ir nemažai ginklų.

Klubo nariai palaiko ryšius su kitų šalių analogiškais istorinės rekonstrukcijos klubais. Kopūstėlių miške kelis kartus per metus vyksta karinius įvykius atkuriantys mūšiai.

Klubo nariai renka viską, kas susiję su pokariu. Senienų vyrai ieško per skelbimus internete, teiraujasi pas kolekcininkus. Turi ir karines uniformas, kurias pagal išlikusius pavyzdžius siuva patyrusi siuvėja.

Klube griežtai laikomasi mūsų šalies įstatymų ir atitinkamų teisės aktų, jokia saviveikla ar kriminalai negalimi. Kiekvienas yra susipažinęs su saugumo technikos reikalavimais.

„Mes labai daug dėmesio skiriame tiksliam detalių atkūrimui. Pas mus nepamatysite šiuolaikinės aprangos elementų mišinio ar laikotarpio neatitinkančių detalių. Karių išvaizda atkuriama remiantis daugybe specialios literatūros, autentiškomis nuotraukomis, amžininkų prisiminimais ir pasakojimais. Tačiau visos pastangos ir išlaidos, mūsų nuomone, atsiperka tada, kai gali įsivaizduoti esantis visai kitame laikotarpyje, pajusti, kaip jautėsi vienos ar kitos kariuomenės karys.

Esame bendraminčiai ir draugai, todėl ši veikla mums – ir įdomus hobis, ir proga pabūti su gerais draugais“, – taip visuomenei save pristato klubas.

Dažni svečiai čia – moksleiviai ir istorija besidomintys suaugusieji. Klubas „Miško broliai“ yra parengęs programą edukacinėms mokinių veikloms partizanų istorinio atminimo tematika. Pasibaigus visiems karantino suvaržymams, jos bus vykdomos.

Savo pajėgų būstinę Kopūstėliuose „Miško broliai“ įkūrė prieš 8-erius metus. O pati ši bazė įkurta 1958 metais. Užima apie 70 ha plotą. Čia virė gyvenimas – stovėjo kareivinės, sandėliai, buvo pastatyta pirtis, gydymo įstaiga, ferma. Iki šių dienų išlikęs stadionas ir net sportinių apdovanojimų įteikimui skirta pakyla. Tačiau svarbiausia objekto paskirtis buvo branduolinės aikštelės. Jų buvo keturios.

Iš jų galėjo būti paleistos 3000 kilometrų atstumą turėjusios įveikti kovinės raketos. 42 tonas svėrusios raketos galėjo sugriauti taiką pasaulyje akimirksniu. Kovinėje parengtyje jos buvo tik kartą – 1968 metais, neramumų tuometinėje Čekoslovakijoje metu. Tačiau, laimei, paleistos nebuvo.

Šią ir kitas istorijas pasakoja ekskursijas po mišką vedantis „Miško brolių“ štabo viršininkas Virgilijus Žiedelis.

Praėjusį savaitgalį Kopūstėlių miške klubas surengė šeimoms skirtą renginį „Miško gegužinė“.

Susirinkusiesiems rengtos ekskursijos po Kopūstėlių raketinę bazę, partizanų istorijos muziejų. Norintieji galėjo dalyvauti fotosesijoje bunkeryje, šaudymo varžybose. Vyko pramogos vaikams, skambėjo lietuviškos estradinės muzikos koncertas.

Šventei surengti buvo parengtas ir finansuotas projektas pagal VVG programą. Projekto tikslas – prisiminti ir atgaivinti laisvės kovotojų šventes.

Pagal tą patį projektą šios vasaros pabaigoje  numatytas dar vienas didelis renginys – žygis Ukmergės partizanų keliais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)