Gedulo ir vilties dieną numatomi renginiai

Arvydas PĖŠINA

Prieš 79-erius metus, birželio 14-ąją, prasidėjo Lietuvos tragedija – tūkstančiai žmonių patyrė tremties baisumus. Šiandien apie tai dažniausiai kalbame skaičiais, tokiu būdu asmenybių likimus paversdami tik statistika. Tačiau ištremti buvo ne skaičiai, o žmonės – su sava vienintele istorija, tremtyje išgyvenę savą likimą...

Birželio 14-ąją Gedulo ir vilties dienos renginiai prasidės 10 val. Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčioje šventomis Mišiomis.

11 val. 59 min. Lietuvoje skelbiama visuotinė Tylos minutė. Jau ketvirtus metus taip pagerbiami visi, nukentėjusieji nuo tremties ir kalinimų. Kad ir kur bebūtumėte, prisijunkite prie šios akcijos. Taip suprasime, kad buvusių kartų nėra – visi esame gyvi prisiminimuose.

Trečiąkart Ukmergėje birželio 14 d. vyksiančioje atminimo akcijoje bus skaitomos tremtinių ir politinių kalinių pavardės bei paminėti jų likimai, nurodant, ar žmogus liko tremtyje, ar grįžo į tėvynę.

Renginys vyks prie Kryžiaus politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti šalia Švč. Trejybės bažnyčios. Į pavardžių skaitymo akciją galima registruotis Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 646 90121 arba įsijungti renginio metu nuo 12 val.

Birželio 12-ąją 16 val. Kraštotyros muziejuje atidaroma paroda „Už Uralo, žemės galo...“ Ją paskolino Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras. Į parodos atidarymą būtina išankstinė registracija tel. (8 340) 63340.

Nuo birželio 12 d. Vlado Šlaito viešosios bibliotekos kraštotyros skaitykloje veiks spaudinių paroda „Kai tėvynė buvo toli...“

Gedulo ir vilties dienos renginiai organizuojami ne tik mieste, bet ir Kultūros centro skyriuose, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos padaliniuose.

Birželio 10 d. bibliotekos Varinės kaimo padalinyje atidaroma Remigijaus Pareikos fotografijų paroda „Sustabdytos laiko akimirkos“.

Birželio 12 d. 11 val. vyks akcija ,,Laisvės balandžiai“ prie Deltuvos kultūros namų, 15 val. – popietė ,,Kur tas dulkėtas traukinys“ prie buvusios mokyklos pastato Sližiuose, Dainavos kultūros namuose bus rodomas filmas „Viskas keisis“ apie dainaviškę tremtinę Anelę Kraujelytę Tauginienę.

Birželio 13 d. 13 val. vyks minėjimas Krikštėnuose, prie Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios.

Birželio 14 d. 10 val. bus aukojamos šv. Mišios Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus karalienės bažnyčioje Vepriuose, minėjimas organizuojamas prie paminklinio akmens žuvusiems partizanams Žemaitkiemyje. Taujėniškiai organizuoja virtualų minėjimą ir atminimo akciją – Taujėnų krašto tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymą „Facebook“ paskyroje „Taujėnų kultūra“.

Birželio 14 d. 11 val. Vepriuose vyks Atminimo akcija – Veprių krašto tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymas prie paminklo „Negrįžusiems tremtiniams“. 11.30 val. Siesikuose – Gedulo ir vilties dienos minėjimas prie Laisvės paminklo.

Renginiai organizuojami vadovaujantis tuo metu galiojančiais karantino reikalavimais. Renginiai vieši – bus filmuojami ir fotografuojami.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų