Ukmergėje – Joninių renginiai

Rasos, Joninės – jaunimo, o kartu ir linksmiausia metų šventė. Seniau gražesnėje vietoje jaunimas statydavo kartį, ant kurios užmaudavo stebulę ar pritaisydavo statinę, uždegdavo ir linksmindavosi, dainuodavo, šokdavo, sulaukdavo aušros.

Buvo paprotys ieškoti paparčio žiedo. Sakoma, kad jis pražysta trumpą akimirką, o pasirodo tik geriems žmonėms ir tik kartą gyvenime. Būta papročio ir šokinėti per laužą pavieniui, po kelis ar būryje. Merginos būrė vedybinę laimę, ant puoštos šakotos karties mėtė žolynų vainikėlius.

Kurios vainikas užkibs – ta ištekės. Galėjo būti lemtingas ir pats trumpiausios nakties pasilinksminimas. Tikėta, kad skirstantis nuo laužo, susitikus mylimąjį (mylimąją), „tą patį reiškia, ką ir žodį duoti – tada jau nebereikia vienas kitam pasižadėti“.

Tikėta, kad gali būti lemtingas ir pats jaunimo bendravimas, manyta, kad pora, susidraugavusi Joninių naktį, būtinai susituoks...

Per Joninių šventes šiais laikais  visada būna gausu tradicijas puoselėjančių renginių.

Ukmergės rajone vieni Joninių renginiai jau įvyko – praėjusią savaitę žoliavimo edukacijos surengtos Dainavoje ir Vepriuose, šį pirmadienį – Taujėnuose.

Daugiausia renginių numatyta birželio 23 d.

Tądien visus Deltuvos, Taujėnų, Veprių apylinkių varduvininkus sveikins kultūros darbuotojai bei saviveiklininkai.

21 val. Žemaitkiemio mokyklos stadione folkloro ansamblis „Pyniava“ pakvies susipažinti su Joninių papročiais, o šokiai ir dainos prie laužo suteiks stiprybės ir jėgų visiems metams. Renginį ves Dėdienytė ir Agotėlė.

Liaušiuose nuo 20 val. prasidėsiančioje šventėje – meno kolektyvų programa, varduvininkų sveikinimas, vainikų pynimas ir jų plukdymas bei linksma kapelos „Noragas“ iš Širvintų programa.

Siesikuose 20 val. šventė prasidės prie kultūros namų. Koncertuos Deltuvos kaimo kapela „Magaryčios“, Siesikų saviveiklininkai. Laukia skaniausia Joninių košė ir aukščiausias Joninių laužas, šokiai ir dainos iki aušros.

Sližiuose 22 val. senųjų Rasų šventės tradicijų mylėtojai kviečiami prie Gavenonių tvenkinio. Laukia Sližių folkloro ansamblio „Siemanys“ (vad. S. Novikienė) bei folkloro ansamblio iš Vilniaus „Varingė“ (vad. V. Zakarienė) programos.

Stovyklavietė Šventupėje nuo 20 val. vyks grupės „Studio Maruko“ koncertas, atrakcijos, žaidimai, trumpiausios nakties burtai, vainikų pynimas, laužai.

Informavo Ukmergės kultūros centro etnokultūros specialistė Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų