Spausdinti šį puslapį

Derliaus šventėje atgimė pašto traktas

Derliaus šventė vyko Vidiškiuose.  Autoriaus nuotr. Derliaus šventė vyko Vidiškiuose. Autoriaus nuotr.

Arvydas PĖŠINA

Vidiškių miestelis savaitgalį buvo nusikėlęs į praeitį – čia grįžo laikai, kai veikė traktas Sankt Peterburgas–Varšuva. Tai priminti padėjo seniūnijų kiemeliai ir apsilankęs caras Aleksandras I. Čia vyko po rajono seniūnijas kasmet keliaujanti Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“.

Pirmas į šventę, lydimas smagiai riedančios karietos garsų, atvyko vedėjas – počtmeisteris (pašto viršininkas) aktorius Eimutis Kvoščiauskas.

Vėliau į šventę atvyko didikas (Vidmantas Krikštaponis) ir caras Aleksandras I. Počtmeisteris stebėjosi, kad rajono meras Rolandas Janickas labai panašus į šventėje apsilankiusį carą.

Pristačius kiemelius, iš kurių viename buvo įrengtas kalėjimas, kitame lankėsi kelių plėšikai, o trečiame buvo galima pasigaminti pašto balandžių, seniūnijos pristatė savo duoną. Žiūrovai ją ragavo ir balsuodami rinko gardžiausią. Medelyno „Puošmedis“ šeimininkės Janinos Stancikaitės-Strikienės ūkio prizą laimėjo Ukmergės seniūnija.

Šventėje žiūrovai galėjo pasigrožėti vaikų dainų ir šokių kolektyvo ,,Pynimėlis“ šokiais, žirgų teatro ,,Bingo“ pasirodymu, žirgų konkūru, grupės ,,Nešpėtni bernai“ koncertu. Vytauto Šiškausko atliekamos dainos sulaukė ir šokančiųjų.

Žiūrovai ne tik galėjo apsilankyti kiemeliuose, susipažinti su pašto kelio raida, bet ir dalyvauti įvairiose atrakcijose. Jaunimo kiemelis pasiūlė į taikinį mėtyti batelius, o Kraštotyros muziejus – pažaisti loginius žaidimus. Lukenskų namai siūlė degustuoti sveiką maistą. Šalia buvo galima pasigaminti odinių apyrankių. Mugėje buvo galima nusipirkti „cukierkų“, buities rakandų ar moterims reikalingų kočėlų.  

Šventėje, kaip ir kasmet, buvo sveriamos daržovės. Sunkiausią, 1,150 kg svėrusią, bulvę atvežė Deltuvos seniūnija. Sunkiausias svogūnas užaugo Pabaiske – 0,720 kg, morka (0,950 kg) ir burokėlis (2,430 kg) – Siesikų, kopūstas (7,360 kg) – Želvos, o 70 kg svėręs moliūgas – Taujėnų seniūnijoje.

Besiruošdamos šventei kiek-viena seniūnija turėjo papuošti vežimo ratą. Gražiausią ratą rinko komisija, vadovaujama Kultūros centro dailininko Egidijaus Darulio. Gražiausią ratą pristatė Siesikų seniūnija. O rajono mero R. Janicko vadovaujama komisija rinko gražiausią kiemelį. Juo tapo ir savivaldybės Žemės ūkio skyriaus prizą laimėjo Žemaitkiemis, „pasipuošęs“ kalėjimo grotomis.

Kasmetinė šventė kitąmet vyks Pivonijos seniūnijoje. Jos seniūnei Violetai Kvirienei Vidiškių seniūnas Virgilijus Štaras kaip simbolį perdavė cibulį.

Šventę organizavo Ukmergės kultūros centras, kurio partneriai – Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga, Šventupės kaimo bendruomenė bei Vidiškių miestelio bendruomenė, Vidiškių seniūnija. Renginys organizuotas įgyvendinant projektą, kuris finansuojamas pagal Ukmergės rajono VVG 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos priemonę „Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui“ – EŽŪFKP ir valstybės biudžeto lėšomis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)