Spausdinti šį puslapį

Ukmergės Kalėdos – su fejerverkais ir magišku mišku

Ukmergė jau ruošiasi Kalėdoms.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergė jau ruošiasi Kalėdoms. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Didiesiems Lietuvos miestams įžiebus Kalėdų egles, šventės jau žengia ir į Ukmergę. Kas šiemet džiugins ukmergiškių akis ir širdis šiuo tamsiuoju metų laiku, belaukiant žiemos saulėgrįžos?      

                   

Artėjant Kalėdoms, vis daugiau šventinių akcentų papuošia mūsų miesto erdves. Nuo šios savaitės vyksta intensyvus erdvių puošimas.

Eidami skvereliu pro kultūros centrą sulėtinkite žingsnį ir pakelkite akis į dailės galerijos langus. Čia eksponuojama Vaidos Adomavičiūtės šviečianti fotografijų paroda.

Mikrorajonuose miesto seniūnijos iniciatyva tradiciškai įsikurs šventinės Kalėdų eglės – akims paganyti, ne būriuotis.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė pasakojo, kad seniūnija buvo įpareigota papuošti senąjį gaisrinės bokštą, Vienuolyno gatvę bei eglutę Pašilėje prie mokyklos.

Gaisrinės bokštas sušvito jau praeitą savaitgalį, taip pat ir Vienuolyno gatvė suspindo girliandomis ir šviečiančiais burbulais. Jau papuoštos ir teritorijos prie centrinio pašto bei rožių skverelis Vytauto gatvėje.

Eglutė Pašilėje sužibs šią savaitę. Pasak seniūnės, naujų papuošimų nepirkta. Puošė per keletą metų sukauptomis dekoracijomis. Ką teko sutaisyti, ką persukti – viskas padaryta savų darbininkų rankomis.

Miesto kalėdinę eglę ir piliakalnį patikėta puošti įmonei „Ges projektai“. Jie ir įgyvendins „Magiško miško“ sumanymą. Eglė bus papuošta smulkiais burbulais, o miesto erdvėse atsiras švytinčių berželių.

Kultūros centro dailininkas Egidijus Darulis sakė, jog šiemet nutarta atsigręžti į istorines žiemos švenčių puošybos ištakas. Senais laikais lietuviai puošdavo ne vien egles, bet ir berželius, ant jų šakų kabindami obuolius. Kad būtų gražiau, ieškodavo raudonų rojaus obuoliukų. Iš šios tradicijos ir kilo dabartiniai burbulai. Berželiais papuoštas ir kultūros centro balkonas. Eglučių, berželių ir miško gyvūnų šviečiančios instaliacijos puoš ir kitas erdves.

Greta eglės veiks Kalėdinis paštas – bus įrengta grojanti pašto dėžutė, į kurią vaikui įmetus laišką, pasigirs muzika.

Pagrindinė idėja – Ukmergę paversti magišku švytinčiu mišku. Prie jos gali prisidėti ir gyventojai, puošdami savo namų langus ir kiemų erdves. „Magišką mišką“ gyventojai ir svečiai, laikydamiesi saugumo reikalavimų, galės aplankyti iki sausio 9 dienos.

Ko netekome?

Šiemet pirmą kartą vaikai liks be gyvo bendravimo su Kalėdų seneliu. Negalės pasidžiaugti šventiniu kiemeliu su karuselėmis, vaišėmis ir pramogomis, kur būdavo galima sutikti ir Kalėdų senelį su Snieguole, nusifotografuoti ir į ausį išsakyti slapčiausius norus.

Kalėdinius renginius ir spektaklius atšaukė kultūros centras, ugdymo įstaigos. Atšauktas ir eglės įžiebimo renginys.

Neplanuoja mažųjų sveikinti ir miesto seniūnija, kuri anksčiau kasmet organizuodavo Kalėdų senelio šventes mikrorajonų vaikams.

Tačiau mažieji ukmergiškiai neliks be dovanų, o Kalėdų senelis būtinai aplankys – vienus  virtualiai, pas kitus nemačiomis įsėlindamas naktį.

Akcentai internete

Eglės įžiebimo šventė šiemet pakeista fejerverkų reginiais mikrorajonuose. Gruodžio 12 d. 17 val. dangų nušvies fejerverkai Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos mikrorajonuose. Reginį ruošia profesionali įmonė UAB „Blikas“. Fejerverkai bus leidžiami atvirose teritorijose, toliau nuo gyvenamųjų namų. Siekiant išvengti būriavimosi, tikslios vietos neskelbiamos, gyventojai raginami reginį stebėti iš savo namų.

Paslaptingą Ukmergės Kalėdų eglės įžiebimą ukmergiškiai gruodžio 12-ąją po 17 val. galės stebėti internetu. Kultūros centro režisierė Laima Jančiauskaitė sakė, kad vyksta atskirų momentų filmavimas. Kalėdų eglės įžiebimo vaizdas prieš pat fejerverkų paleidimą bus patalpintas kultūros centro feisbuko paskyroje.

Ukmergiškių laukia ir kitos staigmenos ir transliacijos internete.

Veiks virtualus Kalėdų paštas. Vaikai Kalėdų seneliui gali rašyti adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Kalėdų senelis į visus vaikų laiškus pasistengs atsakyti. Jeigu laiškų būtų labai daug, pasikvies pagalbininkus.

Advento laiku, belaukiant švenčių, kultūros centras kviečia dalyvauti  edukacijų cikle „Meto švento laukimas“.

Į susitikimą feisbuko paskyroje Kalėdų senelis vaikus pakvies gruodžio 25 d. Po susitikimo laukia virtuali dovana – Vaikų ir jaunimo teatro studijos „Nykštukas“ spektaklio vaikams „Žirafa su kojinėmis“ vaizdo įrašas.

Kalėdinio paramos koncerto „Baltas angelas“ transliaciją ukmergiškiai galės stebėti gruodžio 26 d. 14 val.  feisbuko paskyroje. Šiemet ši labdaros ir gerumo akcija surengta jau 15-ą kartą.

Dar viena tradicija taip pat perkelta į interneto erdvę. Gruodžio 28 d. kultūros centro feisbuko paskyroje bus pristatyta Pasaulinės kino dienos šventės filmų programa. Kultūrinės veiklos vadybininkė Gražvyda Tušienė sakė, jog tądien bus paskelbtos nuorodos į pirmąjį kino filmą, sukurtą brolių Lumjerų, į pirmąjį animacinį filmą, pirmąjį spalvotą, pirmąjį garsinį filmą, kuriems jau per 70 metų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)