Spausdinti šį puslapį

Rajone vykdomas lėtąjį turizmą skatinantis projektas

Keliaudami Lietuvoje ar užsienyje neišvengiame susidūrimo su vietovės vietiniais gyventojais – kartais klausiame kelio, kartais patarimo, kartais stebime jų gyvenimo ritmą ir būdą. Momentai, kai sulaukiame šilto grįžtamojo ryšio iš vietos gyventojų, dažnai tampa kelionę papildančiu įspūdžiu. O jeigu kelionės tikslas būtų pažinti vietos gyventoją, jo buitį ir gyvenimo patirtį? Norinčius panirti į šią patirtį kviečiame išmėginti lėtąjį turizmą.

Lėtasis turizmas – darnumo idėjomis paremtas požiūris į keliones, pabrėžiantis ryšį su vietiniais žmonėmis, kultūromis, maistu ir muzika. Lėtojo turizmo kelionės tai – mąstysena, kur patirties kokybė yra svarbesnė nei patirtis.

Lėtajam turizmui Lietuvoje žengiant pirmuosius žingsnius, VO „Ukmergės rajono vietos veiklos grupė“ kartu su partneriais Tauragės rajono vietos veiklos grupe bei Alytaus rajono vietos veiklos grupe įgyvendina projektą „Lėtojo turizmo skatinimas Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonuose“. Šio projekto tikslas daugialypis – siekiama sukurti verslo strategiją, į projektą įtraukti paslaugų teikėjus, vesti jiems mokymų ciklą, suorganizuoti plenerus bei baigiamuosius renginius.

Projektas apima tris seniūnijas – Veprių (Ukmergės r.), Mažonų (Tauragės r.) bei Nemunaičio (Alytaus r.). Kiekviena seniūnija ypatinga ne tik savo gamta, bet ir čia gyvenančiais žmonėmis, todėl į projekto veiklą įtraukta po šešis kiekvienos seniūnijos lėtojo turizmo atstovus, kurie savo amatą, gyvenimo būdą ar buitį pristato keliautojams ir taip jų keliones papildo neįkainojama patirtimi.

Veprių seniūnijoje keliautojų laukia pažintis su daugiau nei 8 000 eksponatų sukaupusio Veprių muziejaus muziejininke Egle Ženteliene, Indra Džiojeva-Stulpinienė kviečia apsilankyti gamtos galybe alsuojančiame „Žvaigždžių slėnyje“, o klubo „Miško broliai“ nariai yra pasiruošę keliautojus nukelti į pokario Lietuvą. Norinčiuosius pažinti vaistinius ir prieskoninius augalus susitikti kviečia žolininkė Rasa Šimonienė, o besidominčiųjų ajurvedos praktika paremtu gyvenimo būdu svečiuose laukia Aistė ir Scott Nelson Marion. Išsiilgę lietuviško kaimo, užsukite pas Rimą Takarevičienę – čia sužinosite naminio maisto produktų gamybos paslapčių.

Keliautojus, užsukusius į Mažonų seniūniją, pasitiks Rita Krompalcienė, kviečianti apsilankyti Pagramančio regioninio parko lankytojų centre, o Pagramančio tarmės ir tautosakos žinovė Birutė Normantienė papasakos neįtikėtinų istorijų ir praturtins tautosakos išmintimi. Danguolė Ramanauskienė kviečia susipažinti su gintaro apdirbimu ir sukurtais dirbiniais, medžio drožėjas, kūrėjas Nerijus Alšauskas pasidalys medžio apdirbimo bei drožybos paslaptimis. Nepamirškite užsukti ir į Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centrą, kuriame Jurgita Brazauskienė padės pažinti ir išmėginti Tauragės krašto amatus ir meną. Atsipalaiduoti, pasistip-rinti ir pernakvoti Pagramančio bendruomenės centre kviečia Raselė Stružeckienė.

Nemunaičio seniūnija yra svetinga gamta – Danutė ir Gintas Žiginskai kviečia jus į savo unikalų sodą, dr. Laimutis Januškevičius nekantrauja aprodyti Dzūkijos arboretumą – neįtikėtino dydžio teritoriją, kurioje – ypatinga Lietuvos augmenija. Su kita gamtos puse jus supažindins Kęstutis Graževičius – akvakultūros ūkio savininkas. Vietinis gidas Rimantas Avižienis mielai papasakos Nemunaičio miestelio istoriją, o Liudmila Makselienė padės numalšinti alkį – duonos kepėja savo gaminiuose sujungia dvi kultūras ir dalijasi itin veiksmingomis lieknėjimo paslaptimis. Aštresnių potyrių mėgėjų laukia „Hotelis „Baimės namai“, tik neapsigaukite – nakvoti likti čia nesinorės...

Projekto pabaigoje kiekvienoje seniūnijoje bus suorganizuoti plenerai, kuriuose vietos menininkai susirinks įamžinti projektą – sujungę skirtingas patirtis kiekvienai seniūnijai padovanos po išskirtinį lankytiną objektą.

Jeigu norite plačiau sužinoti apie šį projektą ir lėtojo turizmo konceptą, kviečiame sudalyvauti projekto baigiamajame renginyje, kuris liepos 2 dieną vyks Ukmergės rajono Veprių seniūnijoje, adresu Pergalės g. 1, Vepriai 20283, Ukmergės r. Renginio pradžia – 13 val.

Projektas „Lėtojo turizmo skatinimas Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonuose“ Nr. 44TT-KV-19-2-08613-PR001 įgyvendinamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „LEADER“ veiklos sritį „VVG bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“. Projektas finansuojamas Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšomis ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

Užs. Nr. 410

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)