Deltuvos miestelyje vyko gyvosios karo istorijos festivalis

Žiūrovams pristatyti Lietuvos partizanų ir NKVD karių, viduramžių riterių bei Prancūzijos ir Rusijos imperijos kariuomenių susirėmimai.  Dainiaus Vyto nuotr. Žiūrovams pristatyti Lietuvos partizanų ir NKVD karių, viduramžių riterių bei Prancūzijos ir Rusijos imperijos kariuomenių susirėmimai. Dainiaus Vyto nuotr.

Deltuvos miestelyje šeštadienį žvangėjo ginklai, šaudė patrankos.

Čia po metų pertraukos jau 17-ąjį kartą vyko tarptautinis gyvosios karo istorijos festivalis.

Ukmergės karo istorijos klubo „1-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“ ir Ukmergės rajono savivaldybės organizuotas tradicinis renginys šįkart buvo kiek kitoks. Trijų valstybių – Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos – karo ir istorinių klubų atstovai gausiai susirinkusiems žiūrovams per kelias valandas pristatė net tris susirėmimus: Lietuvos partizanų ir NKVD karių, viduramžių riterių bei Prancūzijos ir Rusijos imperijos kariuomenių.

Pasak karo istorijos klubo „1-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“ įkūrėjo Juliaus Zarecko, kitoks festivalio formatas pasirinktas norint labiau sudominti ir pritraukti žiūrovus.

Pernai dėl COVID-19 pandemijos festivalis neįvyko. Tačiau jo organizatoriai mūšį prisiminė žygiuodami. 2020 metų birželio 29-ąją būrys Ukmergės karo istorijos klubo „1-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“ narių ir du svečiai iš Kauno žygiavo iš Utenos į Deltuvą.

Šiemet pandemija pakoregavo tik festivalio datą – jis vyko keliomis savaitėmis vėliau.

1812 metais birželio 28 dieną Deltuvos miestelyje vykęs Prancūzijos ir Rusijos karo mūšis istorijai svarbus ne vien todėl, kad čia Napoleono armija patyrė vieną iš pirmųjų savo pralaimėjimų. Tai vienintelis Napoleono armijos mūšis, vykęs Lietuvos teritorijoje.

Istoriko Arvydo Pociūno duomenimis, tikrajame Deltuvos mūšyje dalyvavo 21 308 Rusijos armijos kariai, turėję 96 pabūklus. Jie kovėsi su 44 532 Prancūzijos armijos kariais, šaudžiusiais iš 92 pabūklų. Per šį mūšį iš viso žuvo 115, o buvo sužeisti 137 žmonės.

Pirmą kartą festivalis Deltuvoje organizuotas prieš 20 metų – 1998-aisiais.

ukmerge.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų