Spausdinti šį puslapį

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – su būgnais ir nerimu širdyje

Prie Laisvės paminklo Kovo 11-osios proga – būgnų garsai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Prie Laisvės paminklo Kovo 11-osios proga – būgnų garsai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kovo 11-ąją prie Laisvės paminklo susirinkę ukmergiškiai paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Miestas ta proga pasipuošė ne tik Lietuvos trispalvėmis, bet ir žiauriai puolamos Ukrainos vėliavomis. Didžiules abiejų šalių vėliavas prie paminklo atnešė miesto gimnazistai.

Susirinkusiuosius pasveikino rajono meras Rolandas Janickas, skambėjo patriotinės lietuviškos ir ukrainietiškos dainos, o taip pat – būgnų garsai.

Būgnai ir perkusinė muzika – kasmetinė Kovo 11-osios tradicija Ukmergėje.Ta proga kultūros centre surengtas jau 16-as Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis.

Šiemet jo svečiais turėjo būti muzikos ansamblis iš Italijos. Deja, dėl užklupusio užkrato numatytas kolektyvo narių skaičius atvykti negalėjo – pasirodė tik vienas Italijos muzikantas.

Taip pat koncertavo ir mūsų šalies atlikėjai – Lietuvos kamerinis orkestras, o finale pasirodė nuolatinis šio festivalio svečias, garsiausias Lietuvos pekusininkas Pavelas Giunteris.

Renginį vedė LRT radijo ir televizijos laidų vedėja Gerūta Griniūtė.

Šio festivalio meno vadovas – Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisteris Edgars Saksons. Susirinkusiuosius – pilnutėlę žiūrovų salę – jis pasveikino lietuviškai.

Minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, Mero padėkos ženklu buvo apdovanotas Ukmergės Švč. Trejybės parapijos klebonas, mūsų rajono, o taip pat Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kapelionas, Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos kapelionas Šarūnas Petrauskas. Apdovanojimą įteikė Ukmergės rajono meras R. Janickas.

Švč. Trejybės bažnyčios parapijai Š. Petrauskas vadovauja nuo 2013 metų. Jo rūpesčiu buvo sutvarkytas jos bokštas, atkurtos autentiškos pastato išorės spalvos, tvarkomas vidus. Apdovanoti kleboną pasiūlė Ukmergės rajono policijos komisariato kolektyvas.

Kovo 11-osios proga Ukmergės kraštotyros muziejuje surengta fotografijų paroda, kurioje kviečiama geriau pažinti svarbiausią nepriklausomybės simbolį Ukmergėje – paminklą „Lituania Restituta“. Jis primena, jog net ir vėl atimta nepriklausomybė gali būti susigrąžinta. „Lituania Restituta“ (liet. „Atkurta Lietuva“) paminklo istorija kupina vilties ir ryžto. „Bet Laisvės dvasia gyva ir mes atgimstame“, – šios eilutės nugulė laiške, patalpintame kapsulėje, kuri paminklo atstatymo metu buvo įbetonuota jo pamatuose.

Dar viena kukli, bet labai prasminga paroda Kovo 11-osios proga buvo pristatyta miesto centre, „Bromos“ galerijoje. Tai – ukrainiečių sveikinimas Ukmergei. Parodoje ukrainiečių fotografų – mūsų draugų iš Podolės Kameneco – įamžinti kadrai prieš karą ir šiomis, žiaurios Rusijos invazijos dienomis. Vienose nuotraukose – besišypsantys vaikai, kitose – nepateisinamo karo baisumai. Parodos iniciatorė – fotografė Nijolė Paškauskienė.

Kovo 11-osios išvakarėse Seime vyko tradicinė gėlių, padedamų ant Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų kapų, perdavimo ceremonija. Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas savivaldybių atstovams perdavė gėles, įgaliojo aplankyti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų kapus ir padėti ant jų gėles nuo Seimo ir visų Lietuvos žmonių.

Ukmergės rajono savivaldybės mero patarėja Laima Gambickienė ir Antano Smetonos gimnazijos mokinės Eglė Janina Bierytė ir Ugnė Krikštaponytė dalyvavo iškilmingame renginyje. Perduotos gėlės padėtos ant Atkuriamojo Seimo deputato, monsinjoro Alfonso Svarinsko kapo Dukstynos kapinėse.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)