Spausdinti šį puslapį

Rezidencija kvies menininkus į Ukmergę

Autorės nuotr. Menininkai pristatė savo patirtis ir projektus. Autorės nuotr. Menininkai pristatė savo patirtis ir projektus.

Ukmergės tolerancijos centre kuriama menininkų rezidencija.

Jos pristatymo renginio dalyviai parodė savo projektus, sukurtus skirtingose menininkų rezidencijose Lietuvoje ir užsienyje.

Pasak savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos Lolitos Gerulskienės, menininkų rezidencijos – įprastas reiškinys šiuolaikinio meno pasaulyje. Jos tampa vietinio kultūrinio ir socialinio gyvenimo dalimi, o rezidentai prisijungia prie regiono meninių iniciatyvų ir kultūrinių institucijų veiklos.

Reziduojantis menininkas, apsistojęs kitoje, nei jam įprasta, erdvėje, atitrūksta nuo kasdienės rutinos ir susikoncentruoja darbui. Jis užmezga ryšius su vietos meno atstovais, gauna naujų kūrybinių impulsų. Idėją įkurti menininkų rezidenciją Ukmergėje L. Gerulskienė parsivežė iš Klaipėdos, bendraudama su menininkų rezidencijos Nidoje kuratoriumi Dariumi Vaičekausku.

Patirtimis, įgytomis menininkų rezidencijose skirtingose šalyse, dalijosi fotomenininkas ukmergiškis Tomas Terekas.

2019-aisiais kartu su dar šešiais menininkais iš kitų šalių jis rezidavo Ukrainos mieste Charkive. Ten mėnesį laiko kūrė objektus iš muziejaus nurašytų daiktų ir grąžino juos atgal į muziejaus erdves jau kaip meno kūrinius. Pasak fotomenininko, reziduojant susitinka skirtingų sričių menininkai, jie dalijasi patirtimi, kolaboruoja ir tai inspiruoja bendrakūrą.

T.Terekas atkreipė dėmesį, kad kai kuriose rezidencijose ribojamas amžius – priimami tik jauni menininkai iki 35-erių metų. Pats pradėjęs kurti vėliau mano, kad ši erdvė turėtų būti atvira įvairaus amžiaus menininkams.

Patricija Poškevičiūtė, studijuojanti grafiką, pristatė savo projektus, sukurtus reziduojant ar dalyvaujant mainų programose. Italijos miestas Neapolis įkvėpė seriją paveikslų, tapytų naudojant savo kraują, seiles, o projekte „Žmogus, buitis, chemija“ transformavo nuotraukas, panaudodama buitinę chemiją.

Tarpdisciplininio meno kūrėjas Darius Jurevičius papasakojo, kad būtent rezidencijose buvo užuomazgos tokių projektų, kaip pasaulinio pripažinimo sulaukęs kūrinys „Saulė ir jūra“ bei daug kitų. Jis pristatė savo fotografijų ciklus. Be kita ko, jis yra ir slemo (gyvai skaitomos poezijos varžytuvių) atlikėjas bei organizatorius.

Abu menininkai pritarė minčiai, kad buvimas rezidencijoje su kitais menininkais inspiruoja idėjas. Dažnai menininkai vieni kitiems veda dirbtuves ir kartu kuria bendrą kūrinį.

Renginio metu vyko performatyvaus kolektyvo „Vaibai Ore“ pasirodymas.

Įsteigus menininkų rezidenciją Ukmergėje tikimasi, kad rezidentų projektai bei bendradarbiavimas su vietos menininkais leis iš naujo atrasti Ukmergės senamiestį bei jį įveiklinti. Neatsitiktinai rezidencijai parinktas senamiestis – Vasario 16-osios gatvėje esantis tolerancijos centras.

Planuojama, kad čia galės reziduoti du žmonės. Nupirkti baldai, patalynė, šaldytuvas, dar trūksta dušo patalpos, kuriai įrengti šiemet skirtų biudžeto lėšų nepakako. Tikimasi tai padaryti kitais metais. 

Nupirktieji baldai šiuo metu laikomi patalpoje, kuria anksčiau naudojosi Ukmergės žydų bendruomenė.

Ateityje bus parengta tvarka, kokiomis sąlygomis menininkai bus kviečiami reziduoti Ukmergėje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)