Spausdinti šį puslapį

Kovo 11-ąją Ukmergė šventė skambant būgnams

Koncertinė programa – netradicinėje vietoje.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Koncertinė programa – netradicinėje vietoje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergė turi gražią ir išpuoselėtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo tradiciją – ta proga nuo 2005-ųjų rengiamas Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis.

Būgnų garsai visada tampa ir šventinio minėjimo akcentu.

Festivalio programa šiemet tradiciškai buvo išdėliota per tris dienas. Kovo 9-ąją atidarymo koncertas vyko Vlado Šlaito viešosios bibliotekos salėje. Čia skambėjo Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus mušamųjų instrumentų grupės ir perkusininkų dueto atliekama muzika.

Scenoje pasirodė šios mokyk-los muzikos skyriaus mušamųjų instrumentų programos mokytojas bei atlikėjas Arnas Mikalkėnas ir Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos pedagogas, kelių kolektyvų narys mūsų kraštietis Viačeslav Krasnopiorov.

Koncerte taip pat grojo Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus mušamųjų instrumentų programos 2 klasės mokinys Joris Zabukas ir 1 klasės mokinys Kristupas Šilobrit.

Ukmergiškiai moksleiviai pirmą kartą taip ryškiai įsiliejo į perkusijų festivalį, o organizatoriai tai vadina vienu pagrindiniu renginio akcentu.

Nė vieno festivalio nuo pat 2005-ųjų kaip žiūrovė nepraleidusi Ukmergės meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova džiaugėsi, kad praėjusiais mokslo metais Muzikos skyriuje pagaliau atsirado mušamųjų instrumentų programa. Joje mokosi šeši mokiniai, tad dabar Ukmergėje jau auga perkusininkų jaunoji karta.

Vienos šio tarptautinio festivalio dienos koncertas pagal tradiciją rengiamas ne Ukmergėje. Ankstesniais metais vyko Taujėnų dvare, Deltuvos kultūros namuose, keliavo į Jonavą, Vilnių. Šįkart viešnagei buvo pasirinkti kaimyniniai Anykščiai – koncertas surengtas Anykščių kultūros centre.

Trečią festivalio dieną, Kovo 11-ąją, iškilmingame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime miesto centre, prie Laisvės paminklo, taip pat skambėjo būgnų garsai.

Programą pristatė mušamųjų instrumentų grupė „Ritmas kitaip“. Nuo šlapdribos muzikantai pasislėpė po įėjimo į savivaldybės pastatą stogeliu, o programą pagyvino dūmų ir ugnies efektai.

Minėjimo metu buvo padėtos gėlės prie Ukmergės simbolio – Laisvės paminklo. Pagerbiant mirusių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų atminimą, gėlės nuvežtos ant monsinjoro Alfonso Svarinsko kapo Dukstynos kapinėse.

Po minėjimo koncertas vyko kultūros centre – pilnutėlėje žiūrovų salėje. Jo metu skambėjo vienintelis įvairialypis kūrinys – Carlo Orffo kantata „Carmina Burana“.

Perkusinės muzikos klausytojams nemenka staigmena tapo tai, kad kūrinį atliko ne tik muzikantai, bet ir Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Mušamaisiais grojo jungtinis dviejų šalių perkusininkų ansamblis – „Perpetuum Ritmico“ iš Latvijos ir „Giunter Percussion“ iš Lietuvos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)