Spausdinti šį puslapį

Istoriją ir eksponatus sudėjo į katalogą

Gedimino Nemunaičio nuotr. Į katalogo pristatymą rinkosi muziejaus bičiuliai, partneriai, rėmėjai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Į katalogo pristatymą rinkosi muziejaus bičiuliai, partneriai, rėmėjai.

Ukmergės kraštotyros muziejus gyvuoja jau daugiau kaip 70 metų. Jubiliejiniais metais vyko daug gražių renginių, o neseniai išleistas įstaigos istoriją įprasminantis ir eksponatus pristatantis solidus leidinys.

Į katalogo „Ukmergės kraštotyros muziejaus istorijos ištakos“ pristatymą  praėjusią savaitę rinkosi muziejaus bičiuliai, partneriai, rėmėjai.

Pristatė katalogą

Leidinį pristatė jo sudarytoja muziejininkė Jolanta Petronytė.

Ji pasakojo, kad Ukmergės muziejus kūrėsi trimis etapais. To meto spauda – pagrindinis šaltinis, pasakojantis apie pirmąjį susikūrimo etapą. 1933 m. žurnale „Skautų aidas“ minimas skautų iniciatyva įrengto muziejaus atidarymas Ukmergėje.

Antroji muziejaus sukūrimui reikšminga data – 1940 m. Į Ukmergės mokytojų seminariją dirbti atvyko kraštotyros entuziastas ir istorijos vadovėlių pradžios mokykloms autorius Vaclovas Čižiūnas. Ukmergėje įsteigiama „Rytų Lietuvos kraštotyros draugija“ .

Trečiasis Ukmergės muziejaus kūrimosi etapas – 1944-ieji, karo metai. Lietuvą okupavus vokiečiams, didžioji dalis inteligentijos pasitraukė iš didesnių miestų į provinciją.  Ukmergėje trumpam įsikūrę menininkai Domicelė ir Petras Tarabildos tapo Ukmergės krašto muziejaus kūrėjais.

Šiuo metu Ukmergės kraštotyros muziejaus fonde – per 30 000 eksponatų. Eksponuojama tik nedidelė jų dalis.

Pirmieji muziejaus inventorinėse knygose įrašyti eksponatai – žemdirbystės įrankiai iš kaulo, akmens ir titnago bei XV–XVIII a. kovos įrankiai. Viena iš seniausių muziejaus vertybių – mamuto iltis, rasta Anykščių rajono žvyro karjere.

Itin gausus raštijos rinkinys: knygos, plakatai, kalendoriai, periodika ir dokumentai. Seniausias raštijos rinkinio eksponatas – 1567 m. LDK iždininko Mikalojaus Naruševičiaus rašytas laiškas.

Muziejaus fotografijų rinkinys – tai svarbus dokumentas, vaizdžiai iliustruojantis mūsų miesto istoriją. Ypač vertingos Lietuvos karo aviacijos kapitono, spalvotosios fotografijos pradininko Lietuvoje M. Brazaičio fotografijos.

Nemažą muziejaus fondo dalį sudaro istorijos-etnografijos rinkinys, atspindintis krašto kultūros etnines ypatybes, buitį, kadaise gyvavusius verslus ir amatus.

Pernai išleistame kataloge sudėti svarbesni faktai apie mūsų muziejaus istoriją. Paminėti visi įstaigai vadovavę asmenys. Čia  pateikiama ir daug įvairių eksponatų nuotraukų.

Katalogas išleistas UAB „Valdo leidykla“ 300 egzempliorių tiražu. Leidyba finansuota Lietuvos kultūros tarybos prie Kultūros ministerijos lėšomis.

Dėkojo už paramą

Už bendradarbiavimą visiems bičiuliams renginio metu dėkojo muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė. Ukmergės garbės pilietei muzikos mokytojai Jūratei Martinkutei ir savanorišku darbu prie muziejininkystės daug prisidedančiam Liutaurui Misiukui direktorė įteikė padėkas.

Šventėje koncertavo Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus auklėtiniai. Sulaukta daug gražių renginio svečių sveikinimų ir padėkų.

Laukia kraustymosi darbai

Ukmergės kraštotyros muziejus šiandien – didelė, turtinga ir solidi įstaiga ne tik savo istorija ir eksponatais, bet ir filialais.

Muziejui priklauso keli filialai. Nuo 1995 m. filialu tapo Veprių krašto muziejus. Jo iniciatorius –  ilgametis Veprių vidurinės mokyklos mokytojas, kraštotyros entuziastas Jonas Žentelis. 2002 m. buvusiame Užugirio A. Smetonos pagrindinės mokyklos pastate įkurtas antrasis muziejaus filialas, įrengta Prezidentui skirta ekspozicija. Neseniai renovuotose patalpose veikia duonos bei šakočio kepimo mokomosios programos.

Ukmergės muziejui priklauso ir renovuotas Antano Smetonos dvaras.

Labiausiai visi laukia, kada naujam gyvenimui prisikels dar vienas muziejaus objektas – buvęs „Draugystės“ kino teatras, į kurį ateityje persikels visi eksponatai ir įstaigos administracija.

Muziejaus bičiuliams skirtame vakare dalyvavęs Seimo narys Kazys Grybauskas pasidžiaugė sklandžiai vykstančia renovacija buvusiame „Draugystės“ kino teatre.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pažymėjo, kad šis pastatas greitai kyla naujam gyvenimui ir jau šiemet įstaiga kelsis į erdvias patalpas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)