Didžiausias išlaidų augimas planuojamas švietimo srityje

Jau parengtas svarbiausias šių metų finansinis dokumentas – Ukmergės rajono savivaldybės 2019 m. biudžeto projektas.

Savivaldybės tarybai jį pristatė administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

Savivaldybės tarybai teikiama tvirtinti 34 mln. 352 tūkst. Eur pajamų ir 34 mln. 318 tūkst. Eur asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti. Taip pat numatytas 2,5 mln. Eur nepanaudotos 2018 m. biudžeto pajamų dalies paskirstymas.

Investicinių projektų vykdymui planuojama panaudoti 1,4 mln. Eur skolintų lėšų.

Pernai į savivaldybės biudžetą buvo gauta beveik 38,5 mln. Eur. Patikslintas pajamų planas įvykdytas 100,9 proc.

Visus metus savivaldybės tarybos nariai teikė pasiūlymus dėl biudžeto patikslinimo.

„Ukmergės rajono savivaldybei patvirtintos prognozuojamos gauti pajamos yra 19 mln. 466 tūkst. Eur. Lyginant su 2018 m., savivaldybės savarankiškoms funkcijoms finansuoti planuojama tik 391 tūkst. Eur daugiau.

Šis padidėjimas susijęs su darbo užmokesčio didinimu nuo sausio 1 d. Mūsų savivaldybei šiam tikslui reikia apie 1 mln. Eur. Tai iš dalies susiję ir su tuo, kad praėjusiais metais buvo įsteigtos papildomos ikimokyklinio ugdymo grupės“, – savo pristatyme kalbėjo S. Jackūnas.

Priminė, kad pernai įsteigti ir papildomi socialinių darbuotojų etatai, didintas socialinių darbuotojų padėjėjų bei kultūros darbuotojų darbo užmokestis.

Pagrindinis rodiklis, lemiantis savivaldybių biudžetų apimtį, yra gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis, tenkanti savivaldybių biudžetams. Planuojama, kad Ukmergės rajono savivaldybės biudžetas iš gyventojų pajamų mokesčio turėtų gauti 18 mln. 141 tūkst. Eur arba 390 tūkst. daugiau nei planuota pernai.

Šiemet iš valstybės biudžeto Ukmergės rajono savivaldybei numatyta skirti 11,75 mln. Eur specialios tikslinės dotacijos. Didžiausia dotacija numatyta ugdymo reikmėms finansuoti – 8,1 mln. Eur.

3,1 mln. Eur bus skirta valstybinėms funkcijoms, perduotoms savivaldybėms, finansuoti, beveik 570 tūkst. Eur – iš apskričių perduotoms įstaigoms išlaikyti.

Šiemet planuojama gauti 430 tūkst. Eur žemės mokesčio, 550 tūkst. Eur nekilnojamojo turto mokesčio, 300 tūkst. Eur pajamų už valstybinės žemės nuomą.

Biudžeto projekte pažymima, kad šiemet planuojama pasiskolinti 1 mln. 430 tūkst. Eur investiciniams projektams finansuoti. Įstatyme ir toliau išlieka nuostata, kad negalima prisiimti daugiau finansinių įsipareigojimų nei numatoma padengti paskolų. Šiai nuostatai nenusižengiama.

Didžiausią skolintų lėšų dalį planuojama skirti šiems projektams finansuoti: „Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas I ir II etapai“ – 324 tūkst. Eur, „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra ir rekonstravimas Ukmergės rajono savivaldybėje“ – 254,2 tūkst. Eur, „Vlado Šlaito viešosios bibliotekos modernizavimas“ – 185 tūkst. Eur, ,,Ukmergės miesto buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų viešųjų erdvių infrastruktūros vystymas“ – 100 tūkst. Eur.

Šiemet planuojama užbaigti projektus „Ukmergės sporto centro paslaugų plėtra“, „Tolerancijos centro įkūrimas, rekonstruojant buvusios Ukmergės dailės mokyklos pastatą“. Numatyta 20 tūkst. Eur VšĮ Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro programai „Kūrybinei ir ekonominei plėtrai palankios aplinkos kūrimas, didinant bendruomenės užimtumą bei praeities aktualizavimą“.

Ukmergės rajono savivaldybės strateginiame veiklos plane patvirtintų investicijų projektų įgyvendinimui 2018 m. į savivaldybės biudžetą gauta beveik 3 mln. Eur iš ES, kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos bei 103 tūkst. Eur dotacijų iš valstybės biudžeto. Planuojama, kad šiemet iš ES bus gauta apie 4,5 mln. Eur.

„Didžiausias biudžeto išlaidų augimas planuojamas švietimo srityje – apie 1 mln. Eur. Tai susiję su etatinio darbo apmokėjimo įvedimu pedagogams, įvestomis naujomis ikimokyklinio ugdymo pareigybėmis bei darbo užmokesčio augimu.

Kasmet vis didesnės lėšos skiriamos Socialinės gerovės ir Neįgaliųjų socialinės integracijos programoms, vienkartinėms išmokoms mokėti, išaugo vaiko išlaikymo kaina globos centre, socialinių darbuotojų darbo užmokestis.

Pernai buvo skirtos lėšos Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro neįgaliųjų dienos centro patalpų remontui buvusiuose vaikų globos namuose. Šiemet būtina numatyti lėšas baldams ir įrangai įsigyti. Nuo liepos baigiasi Integralios pagalbos teikimo Ukmergės rajone projekto finansavimas iš ES lėšų. Šio projekto vykdymui nuo liepos  mėn. taip pat būtina numatyti lėšų.

Savivaldybės taryba pernai priėmė sprendimą dėl kvalifikuotų viešojo sektoriaus specialistų kelionės išlaidų į darbą kompensavimo. Šiam tikslui projekte numatyta apie 90 tūkst. Eur“, – numatomas išlaidas vardijo direktorius.

Biudžeto projekte numatyta Mokytojų profesijos prestižo didinimo programa, didesnė suma numatyta nevyriausybinių organizacijų programų rėmimui.

Numatytos lėšos prisidėjimui prie priešgaisrinės tarnybos projekto ,,Patalpų pritaikymas Valų ugniagesių komandos veiklai“, projekto ,,Deltuvos pagrindinės mokyklos stadiono (krepšinio ir tinklinio aikštelės, bėgimo tako) atnaujinimas“.

Planuojama skirti 50 tūkst. Eur gruntinio vandens drenažo tinklų įrengimui Petronių kaime. Pradėto paminklo Prezidentui Antanui Smetonai statybai biudžete numatyta 40 tūkst. Eur.

Rajono politikai dar turi laiko svarstyti pateiktą biudžeto projektą. Jis turėtų būti tvirtinamas kitame posėdyje, o vadovausis juo savo darbe jau kitos kadencijos savivaldybės taryba.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų