Spausdinti šį puslapį

Į mokslo metus – su nauja švietimo vizija

Gedimino Nemunaičio nuotr. Į mokyklas sugrįžta mokiniai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Į mokyklas sugrįžta mokiniai.

Naujaisiais mokslo metais į rajono ugdymo įstaigas susirinks daugiau vaikų nei pernai. Kai kuriose jų įrengta ir naujų grupių. O įgyvendinant Ukmergėje švietimo viziją visi – ir vaikai, ir tėvai, ir pedagogai – kviečiami išmokti mokytis.

Švietimo situacija bei tuo, kaip pasirengta mokslo metams, domėjosi rajono vadovai. Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad ugdymo įstaigose viešėjo rajono vadovų, savivaldybės tarybos narių.

Pasirinktas įstaigas neseniai aplankė mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas. Taip pat – rajono savivaldybės tarybos švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto nariai Andrius Kalesnikas, Danutė Užkurėlytė, Audronė Augustėnienė ir Aušrinė Stočkutė.

Domėtasi, ar spėta įrengti naujas grupes, kiek vaikų susirinks naujais mokslo metais.

Teigiama, jog kelis dešimtmečius mokinių skaičius Ukmergės rajone kasmet mažėjo. Džiaugiamasi, kad šiais mokslo metais ugdytis ateis 75 mokiniais daugiau nei pernai, iš jų 60 – ikimokyklinio amžiaus vaikų.

Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Irena Lukoševičienė informavo, kad nuo rugsėjo rajone, planuojama, iš viso bus 3 519 bendrojo ugdymo mokyklų mokinių. Pirmokėlių susirinks 292. Pernai į mokyklas susirinko 3 504 mokiniai, iš jų – 294 pirmokai.

2019–2020 mokslo metus pasitinka iš viso 1 148 ikimokyklinukai, 283 priešmokyklinukai. Dvyliktokų turime 220. Į darbą rajono ugdymo įstaigose po atostogų sugrįžta 630 pedagogų.

Rajone veikia 15 bendrojo ugdymo mokyklų (5 gimnazijos, 6 pagrindinės mokyklos, 3 progimnazijos ir 1 specialiojo ugdymo mokykla), 7 vaikų lopšeliai-darželiai, 2 neformaliojo ugdymo mokyklos, 2 universalūs daugiafunkciai centrai ir Švietimo pagalbos tarnyba. Iš viso rajone veikia 27 švietimo įstaigos – 18 mieste bei 9 kaimuose ir miesteliuose.

Įrengė naujų grupių

Vienas iš aplankytųjų – Veterinarijos gatvėje esantis vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“. Rugsėjį jis pasitinka turėdamas 12 grupių, kurias lankys 202 vaikai. Įrengtos 3 naujos grupės, į laisvas vietas vienoje grupėje „Saulutė“ galėtų priimti 5 vaikus.

Bažnyčios gatvėje esančio lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė ir pavaduotoja ugdymui Vida Dalė Jankūnienė pakvietė apžiūrėti įstaigos teritorijoje įsikūrusią auklėtinių stovyklą. Ekologiškai vaikus maitinančiame „Žiogelyje“ suformuotos 8 grupės (135 vaikai). Laisvų vietų nėra.

Nuo rugsėjo „Šilo“ progimnazijoje atidaromos dvi naujos priešmokyklinio ugdymo grupės lopšelio-darželio „Eglutė“ vaikams. Naujos beveik 200 kv. m patalpos įrengtos buvusios bibliotekos, skaityklos ir vieno kabineto vietoje.

Dvi naujos priešmokyklinio ugdymo grupės bus ir Užupio pagrindinėje mokykloje. Jas mokykla įrengė daugiau nei pusėje korpuso. Priešmokyklinio ugdymo grupes lankys kaimynystėje esančio lopšelio-darželio „Buratinas“ vaikai. Pasak Užupio pagrindinės mokyklos direktorės Reginos Razmienės, į minėtas grupes užregistruoti 27 priešmokyklinukai, dar 12 vietų yra laisvos.

Mokysis nuo antradienio

Rugsėjo 1-oji šiemet yra sekmadienis, tad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šalies ugdymo įstaigoms leido pasirinkti, kada sukviesti savo bendruomenes į Mokslo ir žinių dieną. Mūsų rajone Rugsėjo 1-osios iškilmės visur vyks pirmadienį – rugsėjo 2 dieną. Pamokos vaikams prasidės rugsėjo trečiąją.

Laiką, kada pirmadienį prasidės mokslo metų pradžios šventė, mokyklos nusistato pačios. Ji įvairiose įstaigose vyks skirtingu metu. Informaciją apie tai, kokiu laiku vyks iškilmės ir minėjimo renginiai, skelbėme ir „Ukmergės žiniose“.

Linki ir kantrybės

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas visus ragina rudenį ir mokslo metus pasitikti džiaugsmingai.

„Naujais mokslo metais kviečiame kiekvieną mokytoją, mokinį, mamą ir tėvelį prisidėti prie švietimo vizijos „Ukmergė moka mokytis“ įgyvendinimo. Linkiu, kad mokymasis ir mokymas vyktų pagalbos, savitarpio supratimo ir palankioje emocinėje aplinkoje. Kad kiekvienas mokinys pagal savo galias paaugintų ne tik išmanymą, bet ir kūrybiškumą bei širdį. Kad mokyklų vadovai ir mokytojai būtų kantrūs, energingi ir geranoriški, dalijant mokiniams savo patirtį“, – sako jis.

Nesuderinami

Mokslo ir žinių dieną, vadovaujantis įstatymais, Lietuvoje draudžiama parduotuvėse prekiauti alkoholiu. Taigi, sekmadienis šalyje bus „blaivus“. Pirmadienį, kai švęsime tariamą Rugsėjo 1-ąją, draudimas nebegalios.

Vienintelis prekybos tinklas „Lidl“, kaip ir pernai, alkoholiu prekiauti neketina ne tik rugsėjo 1-ąją, bet ir kitą dieną.

Toks draudimas šalyje buvo priimtas daugiau nei prieš 10 metų. Tikslas – ugdyti sąmoningą visuomenę bei priminti, kad alkoholio vartojimas ir mokslas bei žinios nesuderinami tarpusavyje dalykai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)