Spausdinti šį puslapį

Senamiesčio progimnazijos įžymybė – teleskopas

Teleskopas – sena mokyklos istorija. Autoriaus nuotr. Teleskopas – sena mokyklos istorija. Autoriaus nuotr.

Arvydas PĖŠINA

Ukmergės Senamiesčio progimnazija šalyje unikali – ši mokykla vienintelė Lietuvoje turi teleskopą. Kai bus baigti remonto darbai, čia lankytis galės ne tik mūsų rajono vaikai, bet ir moksleiviai iš kitų šalies vietovių.

Teleskopas – sena mokyklos istorija. Kadaise mokykla jį turėjo, bet laikui bėgant šis prietaisas, skirtas dangaus kūnų ir reiškinių stebėjimui, buvo išardytas, sugedo jo bokštelis. Patalpa liko stovėti tuščia ir nereikalinga.

Šių metų pradžioje Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje, pristatant švietimo idėjas Ukmergei, viena idėjų, kuri visiems patiko, – atgaivinti Senamiesčio mokyklos observatoriją.

Nupirkti teleskopą pažadėjo verslininkas, filantropas Vladas Lašas. 5 tūkst. eurų kainavusį teleskopą pristatė UAB „IDD“. Įmonės darbuotojai jį sumontavo, vėliau mokys, kaip juo naudotis.

Mokyklai teko sutvarkyti laiptinę ir pasirūpinti įranga observatorijai. Kaip pasakojo progimnazijos direktorius Arūnas Kerza, darbai jau artėja prie pabaigos. Pakeistas teleskopo gaubtas, įrengti nauji laiptai, remontuojama laiptinė, sumontuotos naujos tvorelės, dega nauji šviestuvai.

Užsakyta ir stumdoma pertvara, kad oras observatorijoje būtų vienodas – jokios įtakos neturėtų aplinka. Progimnazija sutarė su Lietuvos dailės akademija, kad studentai pavasarį laiptinę išdekoruos gamtos vaizdais.

Direktorius A. Kerza pasakojo, kad observatorijoje užsiregistravus galės lankytis kitų mokyklų mokiniai bei suaugusieji. Esant blogam orui, bus galima dideliame LED ekrane žiūrėti mokomąsias, edukacines programas apie tai, kokie yra dangaus kūnai, kas mus supa, kaip veikia teleskopas.

Dar iki observatorijos veiklos pradžios reikia surasti entuziastą, kuris domisi astronomija ir moka prižiūrėti teleskopą. Direktorius optimistiškas: „Tikimės, kad tokį žmogų rasim.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)