Gedimino Nemunaičio nuotr. Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja Sigita Astikienė ir direktorės pavaduotoja Virginija Tylienė. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja Sigita Astikienė ir direktorės pavaduotoja Virginija Tylienė.

Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka po rekonstrukcijos – neatpažįstama. Renovuotos jos erdvės, pastatyti nauji baldai, pradėtos naujos veiklos. Be to, įstaigos plotas gerokai prasiplėtė, dabar erdvės ir kabinetai įrengti pastato rūsyje, kur kažkada buvo kavinė, bei buvusiose žemėtvarkininkų patalpose.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Virginija Tylienė pasakojo, kad šiandieninė biblioteka – ne tik knygų pasaulis, bet ir vieta įvairioms veikloms bei renginiams.

Tuomet, kai jau visi darbai bus iki galo baigti, galima bus drąsiai sakyti, kad mūsų biblioteka moderni ir šiuolaikiška.

Salė – nebeatpažįstama

Susirinkti į renginius ukmergiškiai ir miesto svečiai jau kviečiami į renovuotą, visiškai pasikeitusią salę.

Nebeliko sovietmetį menančios salės apdailos, scenos, kėdžių, apšvietimo. Viskas dabar nauja, stilinga, dizainerių suderinta. Sumontuota ir renginiams reikiama įranga.

V.Tylienė pasakojo, kad pirmieji naujoje salėje veiklas pradėjo Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai – Ukmergės senjorai. Dabar jau čia, o ne Antano Smetonos gimnazijoje, kaip kad ankstesniais metais, vyks paskaitos Trečiojo amžiaus universiteto lankytojams.

Įvairios veiklos

Bibliotekoje suaugusiems lankytojams įrengta nauja mokymų klasė, skirta kompiuterinio raštingumo ir e. paslaugų mokymams, atskira erdvė – vaikų edukacijoms, atskira – vaikų kompiuterinėms pramogoms.

Įstaigoje vyks muzikos, menų, literatūros edukacijos.

Neatpažįstamas ir Bibliografijos-kraštotyros skyrius, kur kaupiami ir sisteminami dokumentai apie Ukmergės kraštą ir iškilius jo žmones, rūpinamasi jų sklaida.

Kraštotyros dokumentų fonde – leidiniai, skirti krašto istorijai, literatūrai, švietimui, kultūrai, kraštiečių knygos, knygos apie kraštiečius, kartografiniai bei smulkiosios poligrafijos leidiniai, vaizdo ir garso įrašai.

Čia pat – periodikos skaitykla. Tiesa, periodinių leidinių šiandien prenumeruojama nedaug – nepakanka lėšų.

Bibliografijos-kraštotyros skyriuje lankytojai galės naudotis duomenų bazėmis, veiks įvairios parodos, čia įrengta poeto kraštiečio Vlado Šlaito atminimo erdvė. Šiuo metu skyriuje pristatoma Sausio 13-ajai skirta paroda.

Didelis patogumas žmonėms su negalia ir senjorams – keltuvas, pakeliantis iki viršutinio aukšto. „Manau jis tikrai bus populiarus“, – įsitikinusi direktorės pavaduotoja.

Savitarna

Mūsų biblioteka lankytojams siūlo per 50 tūkst. knygų bei kitų leidinių suaugusiesiems ir vaikams.

Įprastai knygas išduoda ir priima darbuotojas. Tačiau jau netrukus, kaip ir visose moderniose šalies bibliotekose, išsirinktas knygas galėsime išsiduoti ir grąžinti patys. Įdiegti programiniai ir technologiniai sprendimai leidžia automatizuoti bibliotekos darbą.

Lankytojų patogumui įrengti elektroniniai savitarnos knygų išdavimo ir grąžinimo įrenginiai suaugusiesiems ir vaikams.

Į kiekvieną knygą įklijuojamas specialus apsaugos elementas (lipdė), kurį, naudojant specialią programą, galima aktyvuoti ar deaktyvuoti.

Skaitytojas, norėdamas pasiimti knygas, pateiks savitarnos įrenginiui nuskaityti savo skaitytojo pažymėjimą (jis išduodamas nemokamai ir galioja visose šalies bibliotekose) ir padės knygas ant savitarnos įrenginio.

Šis užregistruos knygas bei atspausdins kvitą, kuriame nurodyta, kokios knygos paimtos ir iki kada jas būtina grąžinti. Savitarnos įrenginys bibliotekos informacinėje sistemoje užregistruos, koks skaitytojas kokias knygas paėmė, ir deaktyvuos knygose esančius apsaugos elementus.

Apsaugos sistemos varteliai prie išėjimo atpažins aktyvuotą elementą ir įjungs pavojaus signalą bei blokuos išėjimą, jei knygas bus bandoma išsinešti be leidimo.

Incidentų stebėjimo sistema įrašys incidento vaizdą vaizdo įrašymo įrenginyje. Kai leidinys bus išduodamas teisėtai išsinešti, apsaugos elementas bus deaktyvuojamas ir apsaugos varteliai į jį nereaguos.

Kad ši sistema pradėtų funkcionuoti, į visas knygas šiuo metu įklijuojami specialūs apsaugos elementai.

Tokie pokyčiai sumažins bibliotekos darbuotojų darbo krūvį, jie galės daugiau laiko skirti skaitytojų konsultacijoms, įvairiems projektams. Be to, tai šiuolaikiškumo ženklai.

Siurprizai mažiesiems

Siurprizai laukia ir mažųjų skaitytojų. Vaikų literatūros skyriuje akį traukia ryškios spalvos, jauki aplinka, patogiai išdėlioti leidiniai, vaikams pritaikytas, pagal ūgį reguliuojamas savitarnos įrenginys.

Jau vyksta LEGO robotų konstravimo ir programavimo bei vaikų saviraiškos būrelio „Keberiokšt“ užsiėmimai.

Žaidimų kambaryje mažiesiems skirtas interaktyvus stalas ir įvairūs stalo žaidimai, kompiuterių klasėje – nauji kompiuteriai, konstruktoriai.

Vaikų literatūros skyriuje vyks garsiniai skaitymai ir knygų pristatymai, susitikimai su rašytojais ir knygų iliustruotojais, kūrybinės dirbtuvės ir edukaciniai užsiėmimai, viktorinos, protmūšiai.

Bibliotekoje įrengta moderni knygų saugykla – juk ne visi leidiniai atvirai guli lentynose. Saugykloje saugomos rečiau pageidaujamos knygos.

Truko dvejus metus

V.Tylienė pasakojo, kad rekonstrukcija bibliotekoje pradėta 2017-aisiais metais.

Finansavimas buvo gautas iš ES fondų. ES parama sudarė 600 466 tūkst. Eur. Bendra projekto vertė – 1 mln. 180 tūkst. Eur. Trūkstama suma padengta iš savivaldybės biudžeto.

Iškilmingas bibliotekos atidarymas numatytas balandžio mėnesį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų