Bendradarbiaudami mokomės prancūzų kalbos

Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos mainų programos dalyviai. Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos mainų programos dalyviai.

Vitalija ŽIUPKIENĖ

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Šiais mokslo metais Antano Smetonos gimnazijoje vykdomas dvejų metų „Erasmus+“ projektas „Weblangues“ („Išmokime kalbų, kurdami internetinį puslapį“).

Projekte dalyvauja Italijos profesinė mokykla, ruošianti turizmo, viešbučių ir restoranų darbuotojus, Rumunijos Dorohoi miesto licėjus ir Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.

Projekto tikslas – susipažinti su šalių UNESCO saugomu kultūros paveldu, mokytis prancūzų kalbos, bendradarbiaujant su įvairių gebėjimų bendraamžiais iš kitų šalių, kartu kuriant internetinį puslapį. Gimnazijos projekto koordinatorė – prancūzų kalbos mokytoja Alma Kubrakovienė.

Pirmasis mainų programos susitikimas vasario 9–16 dienomis vyko Italijoje. Mūsų gimnazijos mokinių ir mokytojų komanda viešėjo Agridžento mieste, įsikūrusiame Sicilijos saloje.

Programa pranoko lūkesčius: užteko laiko ne tik atlikti numatytas veiklas, bet ir pastebėti, kaip realiai „veikia“ mokinių ugdymas Agridžento mokykloje, susipažinti su Sicilijos UNESCO saugomu kultūros paveldu, italų mokinių ir mokytojų šeimomis.

Džiaugėmės savo gimnazistais – Paulina, Povilu, Andželika, Greta, Gaivile, Tauru, Adrijumi, Juliumi,  kurie net tik puikiai parengė ir pristatė mūsų krašto kulinarinį paveldą, bet ir greitai perprato temperamentingų italų bendravimo subtilybes, rado bendrą kalbą su bendraamžiais bei jų tėvais, seneliais. Buvo smagu matyti, kaip atsisveikinimo vakarą šeimos, globojusios mūsų gimnazistus, jautriai išgyvena išsiskyrimą, išlydi į kelionę lyg savo šeimos narius. Kiek rūpesčio, dėmesio, meilės, įvairiakalbio bendravimo pamokų išmoko mūsų gimnazistai.

Mes, mokytojai, taip pat turėjome įvairių potyrių. Įpratę dirbti suremontuotose, išpuoselėtose mokyklose, ieškojome jaukių ugdymosi erdvių ir čia, bet, deja, neradome. Tačiau, stebėdami mokinių veiklas, supratome, kad Italijoje didžiausias dėmesys skiriamas įvairių gebėjimų turintiems vaikams – čia mokymosi pažangą pasiekia visi. Nustebino, kiek daug pagalbos specialistų dirba mokykloje (vienam neįgaliam vaikui paskirtas vienas ar du mokytojai pagalbininkai). Apsilankę pamokoje matėme 15 mokinių grupę, dalyko mokytoją ir du mokytojus pagalbininkus.

Taip užtikrinama individuali pagalba ir kiekvieno mokinio kokybiškas ugdymas. Dirbti su turinčiais specialiųjų poreikių vaikais nėra lengva. Matėme, kaip sveikieji mokiniai padeda mokytojams, elgdamiesi su savo bendraklasiais pagal tuos pačius algoritmus.

Buvo gera žiūrėti į scenoje šokančius, dainuojančius visus vaikus. Mokytojai pasakojo, kaip per dvidešimt penkerius metus išnyko patyčios, atsirado visuomenėje didesnis supratimas, tolerancija kitokiems. Svarbiausia, kad neįgalūs žmonės pagal gebėjimus yra integruojami į darbo rinką – šalia sveikųjų dirba ir turintys negalią žmonės.

Didelį įspūdį padarė pažintis su Sicilijos architektūriniais paminklais, įtrauktais į UNESCO saugomą kultūros paveldą.

Aplankėme įspūdingą Šventyklų slėnį, kuriame stūkso aštuonių šventyklų, pastatytų maždaug 510–430 m. prieš Kristų, fragmentai.

Šis objektas mus nukėlė į senovės Graikijos klestėjimo laikus. Čia kolonijas įkūrę graikai melsdavosi dievams. Tai, ko mokėsi mūsų gimnazistai apie Antikos laikus iš knygų, iškilo prieš akis visu grožiu ir didybe.

Agridžentas – senovinis miestas: kiekviena siaura gatvelė, kiekviena bažnyčia pasakoja savo istoriją, čia saugoma praeitis, mažai modernizmo ženklų.

Likome sužavėti ir Palermu. Tai dar vienas muziejus po atviru dangumi. Aplankėme Karališkuosius rūmus su rūmų perlu Palatino koplyčia ir kitas įžymybes, vykome į Kataniją, įsikūrusią Etnos ugnikalnio papėdėje ant Jonijos jūros kranto, laikomą vienu gražiausių Europoje barokiniu miestu.

Senosios architektūros statiniai iš juodos lavos, pilnos šurmulio, balkonuose besiplaikstantys skalbiniai, miesto pakraščius juosiantys kalnai... Įsimintiniausias įvykis trijų šalių projekto dalyviams – kopimas į veikiantį Etnos ugnikalnį. Atsiveriantis nuostabus vaizdas privertė pamiršti žygio sunkumus ir mėgautis fantastiniu vaizdu – čia žemė panaši į mėnulio paviršių, išraižytą kraterių, nuspalvintą neįprastomis spalvomis.

Viešėdami Sicilijoje ragavome tradicinių sicilietiškų patiekalų: kvepiančios itališkos duonos fokačijos, gruzdintų ryžių kukuliukų arančinų, picų, įvairių makaronų patiekalų, o desertui skanavome įvairių pyragų ir pyragėlių. Bene skaniausi – įdaryti rikotos sūriu trapios tešlos vamzdeliai kanoliai...

Nacionalinius valgius gamino patys mokiniai – būsimieji restoranų darbuotojai, tad mėgavomės ne tik patiekalų įvairove ir neįprastais skoniais, bet ir puikiu aptarnavimu.

Grįžome kupini įspūdžių, naujų potyrių. Labiausiai džiaugiamės, kad mūsų gimnazistai turėjo galimybę pažinti Sicilijos regiono tradicijas, kultūrines vertybes, suvokti, kaip svarbu puoselėti savo kultūrą ir išsaugoti savo šalies unikalumą.

Pavasarį laukia kelionė į Rumuniją. Ruošdamiesi susitikimui, kurio tema – „Sveikas maistas“, gimnazistai rengs apklausą apie mokinių mitybos įpročius, atliks kitas projekto veiklas. Tikimės, kad šis projektas praturtins gimnazistų požiūrį į Europos kultūrą, praplės akiratį ir paskatins mokytis užsienio kalbų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų