Spausdinti šį puslapį

Brandos egzaminų sesija vyks iki vidurvasario

Mokiniai šiais mokslo metais, tikėtina, dar grįš į mokyklų suolus.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokiniai šiais mokslo metais, tikėtina, dar grįš į mokyklų suolus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras patvirtino rekomendacijas dėl brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo karantino sąlygomis.

Egzaminų sesiją numatyta pradėti birželio 22 d., o baigti iki liepos 21-osios.

Kaip ir buvo iki šiol, norint gauti brandos atestatą, reikės išlaikyti du egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną pasirenkamąjį.

Iki gegužės 18 d. abiturientai dar galės patikslinti savo pasirinktus brandos egzaminus, atsisakydami tų, kurių jie neketina laikyti, įvertinę savo ateities planus ar tolimesnio mokymosi perspektyvas.

Pirmasis stojimų į aukštąsias mokyklas etapas vyks iki rugpjūčio 18-osios, antrasis turėtų baigtis rugsėjo 4-ąją, o mokslo metus aukštosioms mokykloms siūloma pradėti rugsėjo viduryje.

Sveikatos apsaugos ministerija rekomendavo, kad egzaminų metu tarp kandidatų ir vykdytojų būtų užtikrintas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas, o vienam asmeniui tektų ne mažiau kaip 10 kv. m, kai vienoje egzamino vykdymui skirtoje patalpoje yra daugiau kaip 9 asmenys. Turi būti pasirūpinta vienkartinėmis veido kaukėmis, patalpų vėdinimu, kompiuterinės įrangos valymu po kiekvieno panaudojimo, numatyta drausti kandidatams dalytis kanceliarinėmis priemonėmis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius siūlo, kad šiuo metu nuotoliniu būdu besimokantys mokiniai į mokyklas grįžtų bent dviem savaitėms.

„Šiuo metu bendrojo ugdymo mokyklos dirba nuotoliniu būdu, tačiau svarstome galimybę bent dvi savaites į mokyklas grįžti ir dirbti įprastu būdu“, – penktadienį per spaudos konferenciją paskelbė jis.

„Pradėta nagrinėti galimybė pradinių klasių mokiniams į mokyklas grįžti nuo gegužės 25 dienos, o pagrindinio ir bendrojo ugdymo mokiniams – nuo birželio pirmos dienos“, – pranešė ministras.

Sprendimą dėl mokinių grįžimo į mokyklas turi priimti Vyriausybė.

„Sprendimą, kada baigti mokslo metus ir pradėti vasaros atostogas, priima švietimo įstaigos vadovas, suderinęs su mokyklos taryba ir steigėju. Paprastai pradinių klasių mokiniams ugdymo procesas trunka 175, pagrindinio ir vidurinio – 185, o abiturientams – 163 dienas. Ši data, kada mokslo metai baigsis, kiekvienoje mokykloje gali būti skirtinga, bet siūlytume dvi savaites mokykloms dirbti gyvai, jei jos tokias galimybes turi“, – kalbėjo ministras.

Nuo gegužės 18 d. vaikų darželiuose bus pradedamas vykdyti ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas. Tačiau jeigu vaikas serga lėtinėmis ligomis, nurodytomis Sunkių lėtinių ligų sąraše, dėl kurių ekstremaliosios situacijos ar karantino laikotarpiu išduodamas nedarbingumo pažymėjimas, arba kai vaikas gyvena kartu su rizikos grupėms priklausančiais asmenimis, rekomenduojama ir toliau tęsti vaiko ugdymą namuose.

Ministerija skelbia, kad pedagogai, kurie yra vyresnio amžiaus, turintys sveikatos problemų arba jei jų šeimos nariai sirgo  ar serga COVID-19, neturėtų būti kviečiami dirbti grupėse. Jie ir toliau galėtų vykdyti nuotolinį ugdymą.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose, kuriose vyks ugdymo procesas kontaktiniu būdu, ugdymas bus vykdomas laikantis griežtai nurodytų saugumo apribojimų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)