Spausdinti šį puslapį

Pirmosios gastrolės – po rajono miestelius

Pirmoji aktorių išvyka buvo į Želvą.  Teatro asmeninio archyvo nuotr. Pirmoji aktorių išvyka buvo į Želvą. Teatro asmeninio archyvo nuotr.

Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatras surengė pirmąsias teatro gastroles. Jų metu su debiutiniu spektakliu „Aš tave užmiršau“ pagal D. Čepauskaitės pjesę planuojama aplankyti tris Ukmergės rajono miestelius.

„Aš tave užmiršau“, režisuotas Skaistės Vasiliauskaitės-Dančenkovienės, pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo metais vykdytą žydų tautos genocidą Lietuvoje, apie sudėtingus ir įvairialypius santykius – meilę, savisaugą, nekaltų žmonių masines žudynes ir pavienius išgelbėtuosius.

Pirmosios išvykos – į Želvą ir Veprius – jau įvyko. Želviškiai spektaklį žiūrėjo birželio 11 d., tuo pačiu simboliškai paminėdami Gedulo ir Vilties dieną, liudijančią apie lietuvių tautos trėmimus. 

Želva pirmajai kolektyvo išvykai pasirinkta neatsitiktinai. Miestelyje iki karo buvo gausi žydų bendruomenė, todėl čia dar rudenį turėjo vykti viena iš planuotų spektaklio „Aš tave užmiršau“ premjerų, kuri dėl karantino buvo atšaukta.

Teatro nariai susirengė nedidelę ekskursiją po Želvą, kurioje tarpukariu buvo įsikūręs štetlas.  Apžiūrėjo apleistą sinagogą, senuosius žydų namus, aukštais pamatais ir dvejomis durimis, – už vienų vyko šeimos gyvenimas, kitos atvertos verslui. Taip pat – paminklą iš Želvos kilusiam Nobelio premijos laureatui Aaronui Klugui, bažnyčios varpinę, laiptus, tarpukariu vedusius į mokyklą, buvusią smuklę-viešbutį, kur apsistojusieji nakvoti likdavo želviškių apkulti, buvusią turgaus aikštę, kur dabar trykšta nedidelis fontanėlis.

Spektaklis jau parodytas ir Veprių kultūros namuose.

Pasak režisierės, šios gastrolės turi keletą tikslų. Pirmiausia – po ilgo karantininio sąstingio nešti kultūrą į rajono miestelius, spektakliu primenant mūsų istoriją. Juk į mažesnius miestelius teatrai vyksta gana retai.

Spektaklyje yra ir šmaikščių, ir labai skaudžių vietų, tad žiūrovai gali ir nusijuokti, ir ašarą nubraukti. O estetinio išgyvenimo reikia ne tik miesto, bet ir mažesnių miestelių žmonėms, kuriems ne visada patogu vykti į rajono centre rodomus spektaklius.

Gastrolės – galimybė kolektyvo nariams plėsti savo sceninę patirtį ir iš jos mokytis. Neseniai susikūrusiam teatrui (pradėtas burti 2019–2020 m.) tai labai svarbu, nes susitikimai su žiūrovais – jėga, skatinanti kurti.

Liepos 2 d. teatras spektaklį rodys Deltuvos kultūros namuose.

Gastroles į kitus rajono miestelius ir už rajono ribų planuojama pratęsti rudenį. Taip pat rudenį bus ruošiamasi ir naujai premjerai.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)