„Tūkstantmečio mokyklų“ programa pritrauks milijonus

Darželiuose išmaniosios technologijos jau diegiamos, įgyvendinant programą jų daugės ir mokyklose. Darželiuose išmaniosios technologijos jau diegiamos, įgyvendinant programą jų daugės ir mokyklose.

Ukmergės rajono savivaldybė pateko į pirmąjį programos „Tūkstantmečio mokyklos“ etapą. Tikimasi, kad tai rajono švietimiečiams padės pritraukti iki 2,5 mln. Eur.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informavo, kad ketinimą dalyvauti „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje išreiškė beveik visos – 56-ios – šalies savivaldybės. Sutartis su pirmosiomis 23-imis planuojama pasirašyti rudenį, parengus detalius programos įgyvendinimo planus, numatančius konkrečias veiklas.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas pasidžiaugė, kad mūsų rajonas tarp 23-ų kitų šalies savivaldybių pateko į pirmąjį etapą. Programoje dalyvauja visos šešios miesto mokyklos, išskyrus „Ryto“ specialiąją, kuriai pritrūko mokinių skaičiaus.

Skyriaus vedėjas sakė, kad šiuo metu tikslinamas pažangos planas ir rengiamas investicinis projektas. Tai reikia atlikti iki spalio 14 d. Planuojama, kad programa mūsų rajone galėtų startuoti 2023 metų sausio–vasario mėnesiais.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programa telkia dėmesį į keturias ugdymo sritis: lyderystę, įtraukųjį, kultūrinį ir STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos, menų) ugdymą. Galimos penkios investicijų kryptys – į infrastruktūrą, įrangą, tinklaveiką, kvalifikacijos kėlimą ir veiklas.

V.Kalinas sakė, kad mūsų savivaldybėje bus įgyvendinamos visos sritys, tačiau daugiausia telkiamasi į STEAM bei įtraukųjį ugdymą. Pagrindinės investicijos kreipiamos į įrangos įsigijimą bei veiklas. Investicijų plane numatoma pritraukti iki 2,5 mln. Eur.

Tarp lyderystės veiklų įtraukta: bendradarbiaujančių mokyklų tinklas, mokyklų vadovų ir pedagogų stažuotės Estijoje, Suomijoje ir kitos. Kultūrinio ugdymo srityje – lauko klasių-kupolų įrengimas, meno terapija.

Tarp įtraukiojo ugdymo stiprinimui plane numatyta veiklų – lauko aikštelių, skirtų pažinimui, judėjimui ir motorikai ugdyti, tylos kabinų, interaktyvios aplinkos įrengimas, 3D klasės įrangos įsigijimas, specialiosios pedagoginės ir psichologinės pagalbos paslaugų plėtra...

STEAM ugdymui savivaldybės plane numatyta daugiausia veiklų. Tarp jų – laboratorijų įrengimas, laborantų pareigybių steigimas, technologijų kabinetų modernizavimas, robotikos sistemų įdiegimas pradiniame ugdyme, eksperimentinių ir praktinių darbų organizavimas ir kitos.

Skyriaus vedėjo teigimu, plane numatyta, kad per programą sukurta infrastruktūra ir įgyta įranga galės pasinaudoti visos rajono mokyklos.

Kiekviena savivaldybė, dalyvaudama programoje, turės pasiekti nusistatytus rodiklius. V. Kalinas sakė, kad sąraše yra apie 20 rodiklių, bet pagrindiniai, kurių bus siekiama mūsų savivaldybėje, – gerinti lietuvių kalbos, matematikos ir gamtos mokslų pasiekimus, mažinti netolygumus tarp skirtingų mokyklų ar tos pačios mokyklos mokinių pasiekimų.

Dabar yra rengiamas priemonių planas nusimatytiems pažangos tikslams pasiekti.

Programa Lietuvoje bus įgyvendinama dviem etapais. I etapas baigsis 2026 m. vasarą. Atsižvelgiant į savivaldybių aktyvumą, kvietimas II etapui bus skelbiamas šių metų spalį.

Bendras „Tūkstantmečio mokyklų“ projekto biudžetas – 210 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano lėšų ir iki 44,1 mln. eurų iš valstybės biudžeto lėšų. Konkreti parama savivaldybei priklausys nuo jos pažangos plano vertės ir mokinių skaičiaus savivaldybėje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų