Siekia atgaivinti šaškių sporto tradicijas

Klubo „Taktika“ žaidėjai neseniai dalyvavo TS-LKD Trakų skyriaus organizuotame šaškių turnyre. Viduryje – klubo vadovas Vidmantas Ziezis. Klubo „Taktika“ žaidėjai neseniai dalyvavo TS-LKD Trakų skyriaus organizuotame šaškių turnyre. Viduryje – klubo vadovas Vidmantas Ziezis.

„Mąstymas, kuris reikalingas žaidžiant šaškėmis, gyvenime praverčia visur – net ir versle“, – įsitikinęs deltuviškis, šaškių klubo „Taktika“ įkūrėjas ir vadovas Vidmantas Ziezis. Vyras kupinas idėjų Deltuvoje rengti ne vien šaškių, bet ir kitokius turnyrus.

Kiek daugiau nei metus gyvuojantį klubą V. Ziezis įkūrė kartu su bendraminčiais. Tai šaškininkai Stasys Pulokas, Jonas Kalinčikas, Melanija Juškienė ir Vincas Čičelis.

Vadovas tikina tiesiog nusprendęs atgaivinti Ukmergėje šaškių sporto tradicijas, kurios nemažai metų buvo primirštos. O juk anksčiau, sako jis, turėjome stiprių žaidėjų – meistrų, kandidatų į meistrus. „Žmonės ir darbovietėse šaškėmis žaisdavo... Vėliau sporto vadovai keitėsi, aktyvesni turnyrų dalyviai išvyko“, – pasakoja pašnekovas.

Dalyvauja turnyruose

Dabar „Taktika“ dalyvauja šalyje vykstančiose šaškių varžybose tarp bendruomenių, respublikiniuose, apskrities, regiono turnyruose. Subūrus deltuviškių komandą, atsirado galimybė vykti į kitus rajonus, buvo netgi laimėta kelionė į Briuselį. „Čia vyko ir rimtų šaškininkų, su kuriais susipažinom, pradėjom bendrauti, buvom pakviesti dalyvauti turnyruose“, – sakė klubo vadovas.

Tuo metu bendraminčius ėmė kviestis ir į susitikimus su ukmergiškiais šaškininkais Deltuvoje. „Kol savo klubo neturėjom, turnyruose dalyvaudavom, prisijungę prie Ukmergės šachmatų klubo „Juodasis rikis“. Tačiau galiausiai panorom būti savarankiški ir patys rašyti projektus, gauti finansavimą“, – prisipažįsta V. Ziezis.

Lydi sėkmė

Jo vadovaujamame klube šiuo metu – dvylika narių. Šaškininkai dažniausiai susitinka ir treniruojasi Deltuvos bendruomenės namuose. „Tik kol kas skolinamės inventorių iš kitų klubų, nes ir patalpų savų dar neturim“, – sakė jis.

Užtat įvairiose varžybose „Taktikos“ žaidėjų pelnyti rezultatai – anaiptol ne tokie, kad nukabintų nosis. Beje, atkreipia dėmesį vadovas, šis klubas oficialiai yra sporto – ne tik šaškių. Mat po jo vėliava subūrė ir sportinio kingo – žaidimo kortomis – komandą. Tikina, jog šis žaidimas ne tik labai įdomus, azartiškas, bet ir verčia gerokai pasukti galvą.

Džiaugiasi su kitais šalies aistruoliais dalyvavę lapkritį Kupiškyje vykusiame sportinio kingo čempionate, kur mūsiškiai laimėjo 2 vietą. O gruodį Kaišiadorių rajone respublikos šaškių klubų čempionate, subūrusiame 16 klubų, aplenkė didžiuosius miestus ir buvo devinti.

Neseniai grįžo iš Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris“ organizuojamų tradicinių žiemos žaidynių, vykusių Alytuje, kur sporto aistruoliai rungėsi trejose – šaškių, šachmatų ir stalo teniso – varžybose. Žaidimo šaškėmis rungtyje dėl nugalėtojo vardo kovojo 15 komandų. Trijų ukmergiškių komanda žaidynėse užėmė 6 vietą.

O štai kolegos šachmatininkai, pasakojo V. Ziezis, tapo čempionais, ir jų pergale vyras labai džiaugiasi. Geriausiai sekėsi ukmergiškiams Virginijai Savickienei, Artūrui Meceliui, o moterų ir vyrų komanda iš Ukmergės taip pat laimėjo pirmą vietą.

Išvykos – dažnos

Pašnekovas pasakojo apie jo organizuotą trikovės turnyrą, sujungusį kingą, šaškes ir stalo tenisą. Pastarasis žaistas Deltuvos kultūros namuose. Organizavo ir jaunųjų tenisininkų, kuriems pats padeda treniruotis, turnyrą Deltuvoje.

Panašūs entuziastų susitikimai, džiaugiasi klubo vadovas, – tai ir bendravimas tarp įvairių rajonų, įdomiai leidžiamas laikas. „Esam tuo užsiėmę beveik kiekvieną savaitgalį, nes vis kas nors vyksta, važiuojam žaisti, dalyvauti“, – teigė jis. Šypsosi: žmona Rimutė lengvai išleidžia, dėl dažnų išvykų neprieštarauja, tačiau pati šaškėmis per daug nesidomi.

Ugdo kantrybę

Šaškininkas pasakoja ir apie kitus savo pomėgius – žvejybą, grybavimą: „Dar labai mėgstu uogauti – žmona pripratino. Kai tik žemuogės prasideda, skubu rinkti uogų. Čia irgi, kaip ir žaidžiant šaškėmis, kantrybė ugdoma.“

V. Ziezis – dar ir Deltuvos seniūnaitis, bendruomenės tarybos narys. Įkūrė šeimos verslą: yra individualios įmonės „Žiemos karštis“, siuvančios kailinius drabužius, direktorius.

Sėkmingas šaškininkas, pataria jis, turi turėti daug teorinių žinių, gerą atmintį, mokėti skaičiuoti, mąstyti. Reikia ir gero trenerio. „Tos žinios labai praverčia gyvenime, ugdo mąstymą, kuris reikalingas daugelyje situacijų. Kad ir darbe – tam, kad sugebėtum tvarkytis: juk kailių versle būna visokių krizių, reikia, kaip ir žaidime, numatyti, kas gali įvykti“, – tikina deltuviškis.

Dar priduria manantis, jog geresni šaškininkai vis dėlto yra vyrai, mat pastebi, jog žaidžiant, moterims laimėti prieš juos paprastai būna sudėtingiau.

Kviečia į klubą

„Taktikos“ įkūrėjo netolimuose planuose – surengti klubo taurės turnyrą, vasarą – Lietuvos šaškių federacijos organizuojamą respublikinį vyrų ir moterų greitųjų šaškių čempionatą Deltuvoje. Jis neabejoja, kad yra ir daugiau kraštiečių, norinčių treniruotis, dalyvauti šaškių turnyruose, tad kviečia įsilieti į klubo veiklą. Registruotis tel. 8 671 12755.

Burs ir žvejus

Dalijasi ir kitomis gražiomis idėjomis. Viena jų – suburti bendruomenės narius smagiam pomėgiui – žvejybai. Netgi kilo mintis suorganizuoti žvejų būrelį. Rūpinsis, kad būtų įžuvintas Deltuvoje esantis, „Bambizų bala“ vietinių vadinamas tvenkinukas, kuriame planuojama rengti žvejų varžybas. Darbams jau ruošiamasi, su seniūnijos pagalba tvarkomi būsimo būrelio dokumentai.

Paaiškina ir „Bambizų balos“ pavadinimo kilmę. Deltuvoje nuo seno išlikusios evangelikų-reformatų bažnyčios liekanos, o štai bambizais, kaip teigiama net ir Lietuvių kalbos žodyne, katalikai pravardžiuodavo reformatus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų