Spausdinti šį puslapį

Iš Jungtinių Arabų Emyratų grįžo su medaliais

Solventa Kapačiauskaitė (kairėje) ir Liucija Kalesinskaja. Asmeninio archyvo nuotr. Solventa Kapačiauskaitė (kairėje) ir Liucija Kalesinskaja. Asmeninio archyvo nuotr.

Mūsų krašto atstovai grįžo su medaliais iš neseniai Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykusių XV pasaulio specialiosios olimpiados vasaros žaidynių. Juos pelnė Jasiuliškių socialinės globos namų stalo tenisininkės Solventa Kapačiauskaitė ir Liucija Kalesinskaja, treniruojamos įstaigos direktoriaus Viliaus Petrausko.

Kovo 7–23 d. JAE vykusios žaidynės rengiamos kas ketverius metus. Šiemet jų programoje 24 sporto šakų varžybose dalyvavo apie 7 500 sportininkų iš beveik 200 valstybių.

Lietuvai žaidynėse atstovavo 38 narių delegacija. Iš jų – 26 sportininkai, kurie dalyvavo 7 sporto šakų varžybose: lengvosios atletikos, futbolo, plaukimo, stalo teniso, sunkiosios atletikos, bočios, irklavimo.

Įspūdingas PSO žaidynių atidarymo renginys vyko kovo 14, uždarymo – kovo 21 d. Kovo 7 d. Vilniuje, Kūno kultūros ir sporto departamente, vyko Lietuvos rinktinės išlydėtuvės į pasaulinį kelias dienas vykusį renginį. Sportininkus, tarp kurių – ir jasiuliškiečiai, pasveikino Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleris Tomas Daukantas bei minėto departamento vyresnioji patarėja, atliekanti generalinio direktoriaus funkcijas, Kornelija Tiesnesytė. K. Smirnovas, linkėdamas šalies sportininkams asmeninių pergalių bei medalių Lietuvai, įteikė Lietuvos Respublikos vėliavą.

Žaidynės vyko JAE sostinėje Abu Dabyje. Mūsų sportininkės stalo teniso varžybose laimėjo tris medalius – 1 sidabro ir 2 bronzos. S. Kapačiauskaitė vienetų kovose pelnė sidabrą, o dvejetų kartu su L. Kalesinskaja – bronzą.

Laimėtojų treneris socialinės globos namų vadovas V. Petrauskas pasakojo, kad įvairiose stalo teniso varžybose įstaigos sportininkai nuolatos laimi pirmas vietas. Dalyvaujama respublikiniuose stalo teniso turnyruose, šios sporto šakos čempionatuose, rengiamuose ne tik Ukmergės rajone.

Dangoraižių ir naftos šalimi vadinamoje valstybėje mūsiškiai svečiavosi dvi savaites. Pasak V. Petrausko, pasaulinių žaidynių organizatoriams viską tvarkyti padėjo daugiau kaip 10 tūkst. savanorių. „Mėgavomės gerais orais, kurie dar nebuvo per karšti. Tiesa, teko susidurti ir su žaidynių organizavimo įvairiais nesklandumais“, – sako jis.

Sportininkai taip pat pabuvo Al Ain mieste, lankėsi reabilitacijos ir globos centre, zoologijos sode, parkuose, džiaugėsi gyvenimu prabangiame viešbutyje.

Pašnekovas neslepia – ten viskas kitaip nei esame įpratę. „Demokratijos nėra, valdžios niekas nerenka. Garbinami šeichai – jie viską valdo. Eisi ne vietoje – policija gali nubausti, o jei pėsčiojo automobilis nepraleidžia, niekas nekreipia dėmesio. Pastebėjom, kad kas „bagotesnis“ – to ir taisyklės“, – šypsosi jis.

Kadangi šis didžiulis pasaulinis renginys vyksta rėmėjų dėka, nei kelionė, nei gyvenimas ten jasiuliškiečiams nieko nekainavo. Patiems reikėjo įsigyti tik naują sportinę aprangą.

Grįžę laimėtojai įspūdžius pasakojo susidomėjusiai Jasiuliškių socialinės globos namų bendruomenei. O ši savo komandai palinkėjo toliau aktyviai treniruotis ir ruoštis kitoms olimpinėms vasaros žaidynėms, kurios vyks 2023 metais Vokietijos sostinėje Berlyne.

Trečiadienį mūsų komandą ir kitus Lietuvos delegacijos narius prezidentūroje Vilniuje pasveikino šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš viso Lietuvos specialiosios olimpiados rinktinė iš JAE parsivežė 28 medalius – 16 aukso, 8 sidabro ir 4 bronzos.

Specialiųjų žaidynių įkūrėja laikoma JAV prezidento Džono Kenedžio sesuo Junisė Kenedi Šriver. Jų tikslas – skatinti intelekto sutrikimų turinčius asmenis ne tik sportuoti, bet ir aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime, kad jų kasdienybė įgautų daugiau spalvų. Specialioji olimpiada, rengiama nuo 1968 m., pirmąkart įvyko Čikagoje. Iš pradžių ji vykdavo JAV, dabar tai – pasaulinis judėjimas.

Prieš ketverius metus specialiosios olimpiados vasaros žaidynėse, vykusiose Los Andžele (JAV), Lietuvos sportininkai iškovojo apie 20 medalių, iš jų 9 – aukso. Tuomet S. Kapačiauskaitė asmeninėse varžybose laimėjo 2 vietą, dvejetų varžybose – 4-ą. Kitas Jasiuliškių socialinės globos namų stalo tenisininkas Algirdas Uscila taip pat asmeninėse varžybose buvo 2-as, dvejetų varžybose – 4-as.

Šiemet Lietuvos atstovai į šią sporto ir vienybės šventę vyko jau aštuntą kartą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)