Originalūs V. Savickienės sukurti šachmatai. Originalūs V. Savickienės sukurti šachmatai.

Ukmergiškė šachmatų trenerė Virginija Savickienė ne tik pati žaidžia šachmatais bei moko tai daryti kitus, bet ėmė ir pagamino šachmatų rinkinį savomis rankomis. Iš sagų sukurtos figūros papildys jau turimą kolekciją.

V.Savickienė papasakojo, kad šachmatų rinkinius kolekcionuoja. Jų turi bemaž 30. „Niekada tiksliai neskaičiavau“, – sako trenerė. Idėja pagaminti šachmatus iš sagų kilo po to, kai sūnus karantino metu pagamino vieną rinkinį iš varžtų.

„Pas kaimynę buvo labai daug prisikaupę sagų, kurios jai buvo nereikalingos“, – pasakoja V. Savickienė šachmatų gimimo istoriją.

Kurdama figūras, sagas trenerė klijavo karštais klijais. Vienai figūrai pagaminti reikėjo nuo penkių iki dešimties sagų. Šachmatų rinkinyje yra 32 figūros, tad, kuriant visą rinkinį, panaudojo per 200 sagų.

Sukauptų sagų beveik užteko, pati pirko tik dvi, kai pritrūko jų bokštų pagrindams. Baltų sagų buvo mažiau nei juodų. „Sagose yra labai daug istorijos, kiekviena saga kažką pasakoja. Dažnai jose yra ženklai, kurie turi savo reikšmę“, – dalijosi patirtimis trenerė.

Rinkinį V. Savickienė kūrė apie mėnesį laiko, tačiau pats darbas, anot jos, užtruko keturis ar penkis vakarus. Sunkiausia buvo pagaminti žirgų figūras, kurios yra išgaubtos. „Šias figūras išgelbėjo sagos su žirgų atvaizdais“, – sako trenerė. Kitos, pasak jos, – tai didesni ar mažesni bokšteliai, tad gaminti nebuvo sunku.

Trenerė šio sumanymo ypatingai originaliu nevadina, esą šachmatus galima sukurti iš bet ko. Antai „Šilo“ progimnazijoje yra iš vielos pagaminti šachmatai.  Vis tik, ieškodama pavyzdžio, kaip pagaminti žirgus, panašių – iš sagų sukurtų – figūrų nerado.

Pasak trenerės, šachmatų rinkinys bus nuneštas į klubą „Juodasis rikis“ ir atsidurs tarp kitų kolekcinių rinkinių. Ar bus naudojamas? „Vaikai kartais žaidžia su kolekciniais rinkiniais, bet jie labiau mėgsta žaislines figūrėles“, – sakė V. Savickienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų