Spausdinti šį puslapį

Rugpjūtis atkeliauja kartu su kombainais

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Uk­mer­gės ra­jo­ne pra­si­dė­jo ru­giap­jū­tė. Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Uk­mer­gės ra­jo­ne pra­si­dė­jo ru­giap­jū­tė.

Šią sa­vai­tę AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liuo­se į aruo­dus pa­bi­ro pir­mie­ji ja­vai. Ūki­nin­kai sa­ko, kad vi­su tem­pu ru­giap­jū­tei pra­dė­ti truk­do lie­tus, ir ne­ra­miai dai­ro­si į dan­gų. Per­nai kom­bai­nai į lau­kus iš­va­žia­vo ge­ra sa­vai­te anks­čiau.

 

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lio ve­dė­jas Val­das Mar­cin­kus sa­ko, kad vi­sos ša­lies mas­tu ru­giap­jū­tės pra­džio­je prog­no­zės apie bū­si­mą der­lių ge­ros. Ma­no­ma, kad per­nykš­tį vir­šy­si­me 5–10 pro­cen­tų.

Anks­čiau pla­nuo­tą dar di­des­nį grū­di­nių kul­tū­rų der­lių pa­ko­re­ga­vo va­sa­ros pra­džio­je už­tru­ku­si saus­ra. Dėl to grū­dų au­gi­mas su­lė­tė­jo ir jie nu­no­ko smul­kes­ni.

Už vie­ną to­ną rap­sų šie­met bus mo­ka­ma 350 eu­rų. Ši kul­tū­ra pa­ly­gin­ti su pra­ei­tais me­tais pa­bran­go 58 eu­rais. Be­veik 10 eu­rų šie­met bran­ges­ni mie­žiai – 130 eu­rų už to­ną. Tuo tar­pu IV kla­sės kvie­čiai šiais me­tais at­pi­go apie 10 eu­rų. Šiuo me­tu nu­sta­ty­ta to­nos kai­na – 126 eu­rai.

I kla­sės kvie­čiai bus su­per­ka­mi po 153, II kla­sės – po 150, III kla­sės – po 147 eu­rus už to­ną.

Ke­ti­na­ma pri­im­ti dau­giau ja­vų nei per­nai, kuo­met iš ūki­nin­kų su­pirk­ta bei sau­go­ji­mui pri­im­ta apie 15 tūkst. to­nų ja­vų.

Anot pa­šne­ko­vo, pri­im­ti dau­giau nei tal­pi­na lai­ky­mo cis­ter­nos yra ga­li­my­bė ir ji bus iš­nau­do­ja­ma. Pla­nuo­ja­ma dirb­ti ro­ta­ci­jos bū­du – daž­niau iš­vež­ti grū­dus į Jo­na­vos ele­va­to­rių ir jų vie­tą už­pil­dy­ti nau­jais.

V. Mar­cin­kus ma­no, kad šie­met pa­si­seks pri­im­ti tiek ja­vų, kiek at­veš mū­sų bei ap­lin­ki­nių ra­jo­nų ūki­nin­kai.

„Mes nu­si­tei­kę pri­im­ti kuo dau­giau ir ma­no­me, kad lai­ku iš­vež­da­mi į Jo­na­vos ele­va­to­rių, vie­tos sa­vo san­dė­liuo­se ne­pri­trūk­sim. Jei ko­kių nors trik­džių ne­nu­tiks vi­so­je in­fra­struk­tū­ro­je – nuo ele­va­to­riaus iki Klai­pė­dos uos­to ir Jo­na­va re­gu­lia­riai pri­ims iš mū­sų“, – sa­ko ve­dė­jas.

Ūki­nin­kų lau­kia nau­jo­vė – Jo­na­vos ele­va­to­rius šie­met pri­ims ankš­ti­nes kul­tū­ras. Už to­ną žir­nių bus mo­ka­ma 197 eu­rai. Ūki­nin­kai tu­rės vež­ti juos į Jo­na­vą, Uk­mer­gės san­dė­liai ne­pri­ims.

Kas­met Uk­mer­gės san­dė­liai su­per­ka ja­vus iš ūki­nin­kų bei pri­ima grū­dus sau­go­ji­mui. Su­tar­tys su­da­ro­mos ir su įmo­nė­mis. Jau su­si­tar­ta dėl sau­go­ji­mo su KB „Kė­dai­nių aruo­dai“, UAB „Li­tag­ros grū­dai“, UAB „Ave­na Nor­dic Grain“, UAB „Im­li­tex grū­dai“, UAB „Ag­ro­kon­cer­no grū­dai“, UAB „Ag­ro­che­ma“ bei ki­to­mis.

In­for­ma­ci­ja dėl grū­dų pir­ki­mo-par­da­vi­mo, sau­go­ji­mo su­tar­čių su­da­ry­mo ūki­nin­kams su­tei­kia­ma te­le­fo­nais Uk­mer­gė­je 63494, 51138, 8 687 96897, Jo­na­vo­je (8 349) 54743, (8 349) 52778, 8 615 53341.

Pra­si­dė­jus pa­ruo­šų lai­ko­tar­piui, Uk­mer­gės san­dė­liai dirbs nuo 7 iki 19 va­lan­dos. Ūki­nin­kams pa­ta­ria­ma in­for­ma­ci­ją sek­ti in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je www.jo­na­vos­gru­dai.lt. Mat per pa­tį „karš­ty­me­tį“ dar­bo va­lan­dos ga­li pail­gė­ti.

Iš vi­so grū­dų san­dė­liuo­se dirbs 12 dar­buo­to­jų, iš ku­rių 2 la­bo­ran­tai.

Saus­ra pa­li­ko pėd­sa­kus

Taip op­ti­mis­tiš­kai apie šių­me­tį der­lių pa­tys ūki­nin­kai nė­ra nu­si­tei­kę. Ja­vų au­gin­to­jas Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jos ūki­nin­kas Va­len­tas Var­nas sa­ko, kad nors apie der­lių anks­ti spręs­ti, kol jis lau­kuo­se, jau ga­li­ma da­ry­ti iš­va­das, kad saus­ra jį ge­ro­kai su­ma­ži­no.

Be to, pa­sak pa­šne­ko­vo, pas­ta­ro­sio­mis sa­vai­tė­mis lau­kuo­se ge­ro­kai pa­dau­gė­jo pik­tžo­lių. Drėg­ni orai są­ly­gas su­da­ro gry­be­li­nių li­gų pli­ti­mui – var­po­se ma­ty­ti juo­duo­jan­čios ja­vų kū­lės. Sa­vai­tės pra­džio­je ūki­nin­kas tiks­lių su­pir­ki­mo kai­nų sa­kė dar ne­ži­nan­tis.

Pa­bais­ko ir Vep­rių se­niū­ni­jo­se ūki­nin­kau­jan­čio Ra­mū­no Na­nar­ta­vi­čiaus kom­bai­nai sa­vai­tės pra­džio­je į lau­kus jau iš­va­žia­vo, ta­čiau tik „pa­si­žval­gy­mui“. Rim­ta ru­giap­jū­tė, jei leis orai, pra­si­dės ar­ti­miau­sio­mis die­no­mis.

Ūki­nin­kas ma­no, kad der­lius bus kiek ge­res­nis nei per­nykš­tis, ta­čiau ste­buk­lų ne­si­ti­ki. Dėl to la­biau­siai, ma­tyt, bus kal­ta saus­ra.

Ūki­nin­kas grū­di­nė­mis kul­tū­ro­mis yra ap­sė­jęs apie 400 hek­ta­rų. Iš anks­to yra su­da­ręs su­tar­tis su įvai­riais su­pir­kė­jais – jiems par­duos pu­sę nu­kul­to der­liaus. Ki­tą pu­sę kol kas san­dė­liuos sa­vuo­se aruo­duo­se.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)