Afrikinis kiaulių maras artėja link Ukmergės

Tre­čia­die­nį Lie­tu­vo­je nu­sta­ty­tas dar vie­nas af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro at­ve­jis. Šį­kart li­ga at­sė­li­no į Ute­nos ra­jo­ną. Ži­di­nys – apie 80 ki­lo­met­rų nuo Uk­mer­gės.

 

 

Au­to­rės nuotr. Lie­tu­viš­koms kiau­lėms – ne­ra­mios die­nos.


 

Pra­ne­ša­ma, kad su­sir­gę dvi Tau­rag­nų se­niū­ni­jo­je vien­kie­my­je gy­ve­nan­čio ūki­nin­ko kiau­lės ku­rį lai­ką bu­vo gy­do­mos an­ti­bio­ti­kais, ta­čiau nu­gai­šo. Iš­ty­rus kri­tu­sių kiau­lių mė­gi­nius diag­no­zuo­tas af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras.

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos pra­ne­ši­me skel­bia­ma, kad ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tai skai­čiuo­ja kiau­les ir ims mė­gi­nius la­bo­ra­to­ri­niams ty­ri­mams tiek 3, tiek 10 ki­lo­met­rų spin­du­liu.

Ga­vus ty­ri­mų at­sa­ky­mus, kiau­lių lai­ky­to­jams bus re­ko­men­duo­ja­ma kiau­les pa­skers­ti.

Šių me­tų pra­džio­je ma­ro už­kra­tas nu­sta­ty­tas kri­tu­siuo­se šer­nuo­se.

Lie­pos 24 d. šis mir­ti­nas už­kra­tas ras­tas Da­ni­jos ka­pi­ta­lo įmo­nei „Ida­vang“ pri­klau­san­čia­me pro­fe­sio­na­lia­me Ru­pins­kų kiau­lių kom­plek­se Ig­na­li­nos ra­jo­ne. Ja­me te­ko su­nai­kin­ti apie 19 tūkst. kiau­lių.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Ri­čar­das Gleiz­nys pa­sa­ko­jo, kad pa­gal sta­tis­ti­kos duo­me­nis šiuo me­tu Uk­mer­gės ra­jo­ne yra lai­ko­ma per 3000 kiau­lių. Ra­jo­no gy­ven­to­jus tar­ny­bos va­do­vas ra­gi­no bū­ti at­sa­kin­gus ir la­bai rim­tai žvelg­ti į iš­ki­lu­sią grės­mę.

Žmo­nės ra­gi­na­mi ne­si­lan­ky­ti sve­ti­muo­se tvar­tuo­se ir ne­leis­ti pa­ša­li­nių į sa­vo tvar­tus.

Dir­bant tvar­te bū­ti­na tu­rė­ti at­ski­rus dra­bu­žius ir ava­ly­nę. Taip pat re­ko­men­duo­ja­ma ne­šer­ti kiau­lių mais­to at­lie­ko­mis bei ati­džiai sek­ti jų svei­ka­tos būk­lę. Pa­si­reiš­kus li­gos simp­to­mams, kuo sku­biau kreip­tis į ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tus.

R. Gleiz­nys siū­lo ūki­nin­kams šiuo me­tu ne­gal­vo­ti di­din­ti lai­ko­mų kiau­lių skai­čiaus. At­virkš­čiai – ge­riau jas skers­ti ir bent jau kol kas šios veik­los at­si­sa­ky­ti.

Tar­ny­bos va­do­vas pri­me­na, kad nu­sta­čius kiau­lių ma­ro at­ve­jį vi­si gy­vū­nai to­je fer­mo­je nai­ki­na­mi.

Af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras – ūmi, la­bai grei­tai plin­tan­ti vi­ru­si­nė in­fek­ci­ja, ku­ri per­duo­da­ma tie­sio­gi­nio kon­tak­to me­tu ar su­ėdus už­krės­to pa­ša­ro. Li­ga kiau­lėms ga­li bū­ti per­ne­ša­ma ir nuo žmo­gaus ap­ran­gos, ba­tų, na­mi­nių ar lau­ki­nių gy­vū­nų, grau­ži­kų, vabz­džių ir t. t. Vi­ru­so in­ku­ba­ci­nis lai­ko­tar­pis yra 4–9 die­nos, ta­čiau yra moks­li­nių duo­me­nų, kad jis ga­li truk­ti iki 21 die­nos. Su­sir­gęs gy­vū­nas mirš­ta per ke­lias die­nas.

Pa­brė­žia­ma, kad pa­vo­jus gre­sia ir di­de­liems kiau­lių kom­plek­sams, ir ke­lias ries­tau­o­de­ges au­gi­nan­tiems žmo­nėms. Šios li­gos vi­ru­sas plin­ta žai­biš­kai, ne­pri­klau­so­mai nuo me­tų lai­ko, kiau­lių am­žiaus ar veis­lės, jis at­spa­rus ap­lin­kos veiks­niams, karš­čiui ir šal­čiui. Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja pri­me­na, kad kiek­vie­nas, dir­ban­tis kiau­lių ūky­je, šiuo me­tu tu­rė­tų bū­ti ypač at­sar­gus ir skir­ti di­de­lį dė­me­sį hi­gie­nai, ne­da­ly­vau­ti me­džiok­lė­se, ne­lan­ky­ti ki­tų kiau­lių ūkių.

Žmo­nėms tai – ne­pa­vo­jin­ga li­ga. Ne­su­sirg­tu­me, net jei su­val­gy­tu­me už­krės­tos mė­sos. Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba už­tik­ri­na gy­ven­to­jus, jog Lie­tu­vo­je par­duo­da­ma kiau­lie­na yra sau­gi var­to­ti.

Ra­dus nu­gai­šu­sį lau­ki­nį gy­vū­ną ar ki­lus įta­ri­mams dėl kiau­lių svei­ka­tos būk­lės, ra­gi­na­ma in­for­muo­ti Vals­ty­bi­nę mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bą vi­są pa­rą vei­kian­čiu ne­mo­ka­mu te­le­fo­nu 8 800 40403.

Ute­nos ra­jo­no ūki­nin­ko ūky­je ra­dus af­ri­ki­nį kiau­lių ma­rą, ra­jo­no eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja ket­vir­ta­die­nį pa­skel­bė eks­tre­ma­lią si­tu­a­ci­ją ra­jo­ne.

Vi­daus rei­ka­lų mi­nist­ras penk­ta­die­nį šau­kia Vy­riau­sy­bės eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos po­sė­dį – ja­me eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja Ute­nos ra­jo­ne tu­rė­tų bū­ti pa­skelb­ta vals­ty­bi­niu ly­giu.

Eks­tre­ma­li pa­dė­tis šiuo me­tu pa­skelb­ta Ig­na­li­nos, Tra­kų, Va­rė­nos, Drus­ki­nin­kų, Laz­di­jų, Šal­či­nin­kų ir Aly­taus ra­jo­nuo­se.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų