Ant prekystalių – pirmosios lietuviškos braškės

Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė jau pa­kvi­po braš­kė­mis. Jų par­da­vė­jai šau­kia skir­tin­gas kai­nas – ki­log­ra­mas pir­mų­jų uo­gų kai­nuo­ja nuo 7 iki 10 li­tų.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Pa­grin­di­nė V. Gu­ze­lio rin­ka – Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė.


 

Jas au­gi­nan­tis Re­čio­nių kai­mo ūki­nin­kas Vla­das Gu­ze­lis sa­ko kai­nos ne­ke­li­ąs, mat ne­no­rįs gąs­din­ti pir­kė­jų.

Į Uk­mer­gės tur­gų sa­vo pro­duk­ci­ją jis pri­sta­tė vie­nas pir­mų­jų. Iki tol ant pre­kys­ta­lių rau­do­na­vo iš Len­ki­jos at­vež­tos braš­kės.

Pa­šne­ko­vas sa­ko, kad nors ge­ro­kai už­tru­kęs pa­va­sa­ris anks­ty­vo der­liaus ne­ža­dė­jo, jų sky­ni­mo se­zo­no vė­luo­jan­čiu pa­va­din­ti ne­ga­li­ma.

As­me­ni­niuo­se už­ra­šuo­se ūki­nin­kas kas­met pa­si­žy­mi, ka­da pir­mą­sias uo­gas į tur­gų nu­ga­be­na. Šie­met pir­mo­sios nu­ke­lia­vo tik tri­mis die­no­mis vė­liau nei per­nai.

Anot V. Gu­ze­lio, gam­ta pa­ti sa­ve pa­si­ve­ja, vi­sus sa­vo vė­la­vi­mus iš­ly­gi­na.

Šie me­tai ypa­tin­gi tuo, kad po plė­ve­lės prie­dan­ga au­gan­čios braš­kės ne ka­žin kiek ap­len­kė sirps­tan­čias at­vi­ra­me grun­te. Il­go­kai bu­vę vė­sūs orai la­bai stai­giai at­ši­lo ir ag­rop­lė­ve­lė di­de­lio efek­to ne­da­vė – po ja uo­gos pri­no­ko tik 1–2 die­nom anks­čiau.

Kai­ną dik­tuo­ja rin­ka

Už pa­čių pir­mų­jų uo­gų ki­log­ra­mą V. Gu­ze­lis tur­gu­je pra­šė po 14 li­tų. Tuo me­tu bū­ta pre­kiau­jan­čių­jų dar bran­giau – po 20 li­tų. Per­nai šių va­sa­ri­nių uo­gų se­zo­nui pra­si­dė­jus, di­džiau­sia kai­na bu­vo 16 li­tų.

„Kai­nos pats ne­iš­gal­vo­si ir dirb­ti­nai ne­iš­pū­si. Ją dik­tuo­ja rin­ka. Kai ma­siš­kai nok­ti pas vi­sus pra­de­da, tu­ri gal­vą pa­suk­ti, kaip di­de­lius kie­kius re­a­li­zuo­ti. Tai ir kai­ną ma­ži­ni“, – pa­sa­ko­ja V. Gu­ze­lis. Lie­tu­vos ūki­nin­kai tu­ri „at­lai­ky­ti“ ir iš Len­ki­jos plūs­tan­tį braš­kių srau­tą.

Pa­šne­ko­vas pa­sa­ko­ja, kad spar­čiau­sio no­ki­mo me­tu ten­ka skin­ti iš va­ka­ro, kad anks­ty­vą ryt­me­tį jau tu­rė­tum, ką ant pre­kys­ta­lio pa­dė­ti. Kol bus pri­skin­ta švie­žes­nių, dar drėg­nų nuo va­sa­riš­kos ra­sos...

Ta­čiau pa­ly­gin­ti su at­ve­ža­mo­mis iš kai­my­ni­nės ša­lies, ir tos va­ka­rykš­tės – kur kas švie­žes­nės.  

Šių­me­čio der­liaus ūki­nin­kas prog­no­zuo­ti ne­drįs­ta. Braš­kės gau­siai žy­dė­jo, da­bar ir jau nu­rau­du­sių, ir už­si­mez­gu­sių daug. Ta­čiau sa­ko, kad braš­ky­ne – pla­nuok ne­pla­na­vęs. Pa­si­keis orai – jei tik ge­ro­kai at­šals, pra­pliūps liū­tys – ir per sa­vai­tę vaiz­de­lis braš­kių lys­vė­se taip pat ga­li pa­si­keis­ti ne­at­pa­žįs­ta­mai.

Pa­si­rin­ko iš­tver­min­giau­sią

Iš be­veik 14 hek­ta­rų braš­kė­mis ap­so­din­to že­mės plo­to be­ne di­džiau­sią skly­pą V. Gu­ze­lis sky­rė „Ho­ney“ veis­lei. Mat ji – vie­na at­spa­riau­sių li­goms.

Po vie­nos itin lie­tin­gos va­sa­ros ūki­nin­kas ap­si­spren­dė lik­ti „iš­ti­ki­mu“ šiai veis­lei. Pa­sak au­gin­to­jo, kuo­met ki­to­se lys­vė­se ke­ke­ri­nio pu­vi­nio pa­žeis­ti pū­kuo­ti „ka­ti­nai“ vie­toj uo­gų ant ke­re­lių ka­bo­jo, kuo pui­kiau­siai sky­nė „Ho­ney“ der­lių. Šios uo­gos ne­bi­jo trans­por­ta­vi­mo, ge­ra jų ir pre­ki­nė iš­vaiz­da.

Il­ga­me­tę prak­ti­ką tu­rin­tis V. Gu­ze­lis sa­ko, kad ap­skri­tai vi­sos braš­kių veis­lės ge­ros. Ta­čiau at­si­rink­ti tas, ku­rios tik­tų bū­tent vie­nam ar ki­tam dir­vo­že­miui, rei­ka­lau­ja ne vie­ne­rių me­tų pa­tir­ties. Po to­kių ste­bė­ji­mų at­si­sa­kė jo dir­vo­že­miui ne­tin­kan­čios „Sen­ga Sen­ga­na“ veis­lės.

Pa­grin­di­nė V. Gu­ze­lio rin­ka – Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė. Ta­čiau tu­ri ir to­li­mes­nių pir­kė­jų. Pats sa­vo pro­duk­ci­ją ve­ža ir į did­mies­čių tur­gus. Pa­si­skel­bęs in­ter­ne­to por­ta­luo­se, pre­ky­bi­nin­kų su­lau­kia iš vi­sos Lie­tu­vos, kai­my­ni­nės Lat­vi­jos. Pir­kė­jai, ne­tin­gin­tys pa­siuo­gau­ti pa­tys ir taip su­tau­py­ti, – taip pat daž­ni sve­čiai ūki­nin­ko braš­ky­ne.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų