Spausdinti šį puslapį

Grūdų priėmimui limitų nenustatė

Po didžiųjų karščių Ukmergės grūdų sandėlyje – pats darbymetis. Supirkėjai sako, kad šiemet į aruodus byra smulkesni nei įprastai javai – kaitri saulė juos išdžiovino dar nespėjusius gerai subręsti.

 

 

Grūdų supirkėjai džiaugiasi, kad javai šiemet sausi ir nepažeisti ligų.


 

Užtat sausi orai apsaugojo nuo daugelio ligų ir grūdų kokybė nenukentėjo.

AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėlio vedėjas Marius Sakalauskas sako, kad javapjūtė šiemet labai palanki ūkininkams ir jos rezultatai matyti – jau priimta daugiau kaip 5 tūkst. tonų javų ir rapsų. Pernai tokiu pat laiku aruoduose buvo kur kas mažiau – 3 tūkst. tonų.

Grūdai – sausesni

Vedėjas sako, kad šiųmetis derlius išsiskiria tuo, kad palankiomis javapjūtei sąlygomis atvežama daug sausų grūdų. Didžioji dalis derliaus aplenkia džiovyklą ir keliauja tiesiai į valymo įrenginius.

Tik pirmieji rapsai buvo drėgnesni nei nustatyta norma. Priėmė ir juos, tačiau tuomet prireikė daugiau sąnaudų, norint juos išdžiovinti.

Dėl užsitęsusių karščių ūkininkams šiemet nereikėjo „gaudyti“ giedrų dienų, skubintis nuimti derlių ir jį kuo greičiau priduoti. Dėl to darbai vyksta tolygiai, sandėlių talpyklos neužverčiamos per kelias dienas, o prie vartų nesusidaro kilometrinės eilės.

Vedėjas tikina, kad šiemet Ukmergės grūdų sandėlių darbuotojai pasirengę suteikti ūkininkams kuo daugiau galimybių parduoti arba priduoti saugojimui šiųmetį derlių. Priimti ketinama tiek, kiek ūkininkai atveš. Jei patys pritrūks talpų saugyklose, išdžiovinę ir išvalę kuo skubiau stengsis išvežti į Jonavoje esančias talpyklas.

M. Sakalauskas sako, kad nebus ribojamas ir atskirų grūdų klasių priėmimas – rugių I ir II, kviečių – nuo I iki IV klasės.

Prieš keletą savaičių prasidėjus paruošų laikotarpiui, daugiausia ūkininkai atgabeno rapsų – 2 tūkst. tonų.

Šiuo metu žieminiai rapsai jau eina į pabaigą. Tuo tarpu vasariniams rapsams dar neatėjo laikas – jie dar bręsta pasėliuose.

Kviečių į sandėlius pristatyta 1,5 tūkst. tonų: daugiausiai – III ir IV klasės.

Kainos skirias

Rapsų kainos šiemet žemesnės už pernykštes. Už toną rapsų AB „Jonavos grūdai“ moka 1010 litų. Pernai panašiu laiku kainavo apie 1200 litų. Kvietrugių tona pernai kainavo per 400, dabar – 365 litai.

Kviečių kaina liko panaši. Pernai Ukmergės sandėliuose superkama IV klasė buvo įvertinta 480 litų už toną. Tiek pat liko ir dabar. Daugiausiai šiemet kainuoja aukščiausioji klasė – 565 litai už toną.

Ukmergės grūdų sandėlių darbo valandos – nuo 7 iki 19 valandos. Tačiau M. Sakalauskas patikino, kad vartai tikrai neuždaromi lygiai septintą vakare: „Jei ūkininkas mato, kad nespės prikulti ir atvežti iki to laiko, visuomet gali pranešti iš anksto, kad vėluos, ir priimsime.“

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)