Spausdinti šį puslapį

Į aruo­dus by­ra pir­ma­sis grū­dų der­lius

Į Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lius jau ke­liau­ja pir­ma­sis šių me­tų der­lius. Šie­met pir­mų­jų rap­sų pri­im­ta dau­giau nei to­kiu pa­čiu lai­ku per­nai, ta­čiau grū­dų su­pir­ki­mo kai­nos ge­ro­kai at­si­lie­ka nuo per­nykš­čių. Prog­no­zuo­ja­ma, kad grū­dai ga­li dar la­biau pig­ti.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Grū­dų kai­nos šie­met ne­džiu­gi­na ūki­nin­kų.


 

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai iš au­gin­to­jų grū­dų pa­tys ne­su­per­ka – tik pri­ima sau­go­ji­mui iš ūki­nin­kų ir yra su­da­rę su­tar­tis su ja­vus su­per­kan­čio­mis įmo­nė­mis bei ben­dro­vė­mis.

Šių­me­čio der­liaus gau­sa su­pir­kė­jai ne­si­skun­džia, ta­čiau prieš ja­vap­jū­tę nu­si­sto­ję lie­tin­gi orai men­ki­na grū­dų ko­ky­bę.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lių ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius tei­gia, kad pir­mo­sio­mis die­no­mis į san­dė­lius at­va­žia­vo ge­ro­kai drėg­nu­mo nor­mas vir­ši­jan­tys grū­dai.

Rap­sų ba­zi­nis drėg­nu­mas ne­tu­ri vir­šy­ti 8,5 pro­cen­to. Ta­čiau į džio­vyk­las ke­liau­ja be­veik 18 pro­cen­tų drėg­nu­mą sie­kian­tys ja­vai. Šiukš­li­nių prie­mai­šų taip pat kur kas dau­giau nei nu­sta­ty­ta ri­ba.

Šiuo me­tu į grū­dų san­dė­lius pri­sta­ty­ta apie 1900 to­nų žie­mi­nių rap­sų. Per­nai to­kiu pat lai­ku į aruo­dus bu­vo su­ber­ta ma­žiau – 1500 to­nų.

Pri­im­ti džio­vi­ni­mui, va­ly­mui ir sau­go­ji­mui Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liuo­se pla­nuo­ja­ma rap­sus, IV kla­sės kvie­čius, ru­gius bei mie­žius.

Pa­sak pa­šne­ko­vo, šie me­tai žem­dir­biams nė­ra la­bai pa­lan­kūs kai­nų at­žvil­giu – ja­vap­jū­tė der­liu­mi ne­nu­skriau­dė, ta­čiau kai­nos ge­ro­kai že­mes­nės už per­nykš­tes.

„Per­nai iki su­pir­ki­mo kai­nos ne tik bu­vo aukš­tes­nės, bet jos dar la­biau ki­lo pra­si­dė­jus pa­ruo­šų lai­ko­tar­piui. Šie­met jau­čia­ma ki­to­kia ten­den­ci­ja – su­pir­ki­mo kai­nos kol kas lin­ku­sios ma­žė­ti“, – sa­ko A. Če­ka­na­vi­čius.

Šiuo me­tu IV kla­sės kvie­čiai su­pir­kė­jų įver­tin­ti 475, I kla­sės ru­giai – 390, mie­žiai – 725, žie­mi­niai rap­sai – apie 1100 li­tų už to­ną.

Per­nai pa­ruo­šų lai­ko­tar­pio pra­džio­je IV kla­sės kvie­čių kai­na bu­vo 710, ru­gių – 690, mie­žių – 500, rap­sų – 1630 li­tų už to­ną.

Pa­lie­ka sa­vo pa­sek­mes ir lie­tin­gi orai – nu­ken­čia grū­dų ko­ky­bė, plin­ta li­gos. A. Če­ka­na­vi­čius sa­ko, jog šie­met jau pa­ste­bė­ta, kad ja­vus „nu­skriau­dė“ var­pi­nių ja­vų li­ga – var­pų fu­za­rio­zė. Mat ši­lu­ma ir drėg­mė – tin­ka­mos są­ly­gos plis­ti šiai li­gai.

Var­pų fu­za­rio­zės pa­žeis­ti grū­dai įgau­na pil­ką ar­ba raus­vai oran­ži­nę spal­vą, daž­nai bū­na daug smul­kes­ni už svei­kuo­sius, kau­pia tok­si­nes me­džia­gas. Pa­gal nu­sta­ty­tas nor­mas šios li­gos pa­žeis­tų grū­dų ne­ga­li bū­ti dau­giau nei 1 pro­cen­tas.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lių aruo­dai tal­pi­na 12 tūks­tan­čių to­nų grū­dų. Ta­čiau per vi­są ja­vap­jū­tės lai­ko­tar­pį pri­ima­ma ge­ro­kai dau­giau – mat iš­džio­vin­ti ir iš­va­ly­ti grū­dai iš kar­to iš­ve­ža­mi į Jo­na­vos ele­va­to­riaus san­dė­lius, o į jų vie­tą san­dė­liuo­ja­mi pri­im­tie­ji.

Šie­met Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai pa­ruo­šų lai­ko­tar­pį pra­dė­jo at­si­nau­ji­nę – bu­vo mo­der­ni­zuo­tas džio­vyk­los ši­lu­mos ge­ne­ra­to­rius. In­ves­tuo­ta apie 100 tūks­tan­čių li­tų.

Ti­ki­ma­si, kad dar­bai ei­sis ne tik spar­čiau, bet ir eko­no­miš­kiau bus nau­do­ja­mos du­jos. San­dė­lių ve­dė­jas džiau­gia­si, kad ypač svar­bus šių in­ves­ti­ci­jų efek­tas – be­veik nu­li­nė ap­lin­kos tar­ša. Įdie­gus šias nau­jo­ves į grū­dų džio­vi­ni­mo pro­ce­są, du­jų ir oro san­ty­kį re­gu­liuo­ja au­to­ma­ti­nė įran­ga.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai ja­vus ir rap­sus iš ūki­nin­kų pri­ims nuo 7 iki 19 va­lan­dos kas­dien iš­sky­rus sek­ma­die­nį.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)