Įgūdžių sėmėsi artojų varžybose

Še­šuo­lių se­niū­ni­jo­je, Pi­lio­nių kai­me, ūki­nin­kau­jan­tis Ri­mas Luk­ša – nuo­la­ti­nis ša­ly­je ren­gia­mų ari­mo kon­kur­sų da­ly­vis. Ne­se­niai vy­ku­sia­me jis už­ėmė ket­vir­tą vie­tą ir už tai pel­nė ra­jo­no va­do­vų pa­dė­ką.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ūki­nin­kas Ri­mas Luk­ša ne­bi­jo eks­pe­ri­men­tuo­ti.


 

V. Luk­ša sa­ko, kad ne­ma­žai pa­tir­ties, kaip ko­ky­biš­kai su­ar­ti lau­kus, įgy­ja da­ly­vau­da­mas ir mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės or­ga­ni­zuo­ja­mo­se ar­to­jų var­žy­bo­se. Jo­se jau ne pir­mus me­tus iš­ko­vo­ja pri­zi­nes vie­tas.

Ne vie­ną kar­tą pi­lio­niš­kis da­ly­va­vo ir res­pub­li­ki­niuo­se eta­puo­se. Lie­pos pra­džio­je Kė­dai­nių ra­jo­ne, Dot­nu­vo­je, vy­ku­sia­me ari­mo kon­kur­se už­ėmė ket­vir­tą vie­tą. Pra­ei­tą sa­vai­tę ūki­nin­ką ir kon­kur­sui pa­si­reng­ti pa­dė­ju­sį bu­vu­sį Uk­mer­gės ver­slo ir tech­no­lo­gi­jų mo­kyk­los dės­ty­to­ją Vin­cą Či­če­lį pa­svei­ki­no ir ra­jo­no va­do­vai.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas ir Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius įtei­kė pa­dė­kas.

K. Jur­ke­vi­čiaus pa­brė­žė žem­dir­bys­tės svar­bą – per me­tus dir­ba­mos že­mės plo­tas mū­sų ra­jo­ne pa­di­dė­jo dau­giau kaip 2000 hek­ta­rų. Tai džiu­gi­nan­tys skai­čiai, nes tuo pa­čiu ma­žė­ja ne­dir­ba­mų, ap­leis­tų že­mės skly­pų, pa­ga­mi­na­ma dau­giau že­mės ūkio pro­duk­ci­jos, su­ku­ria­mos nau­jos dar­bo vie­tos.

Tal­ki­na šei­ma

Kar­tu su su­tuok­ti­ne Še­šuo­lių se­niū­ne Jo­lan­ta bei 24 me­tų duk­ra Žyd­re R. Luk­ša dir­ba apie 70 hek­ta­rų. 18-me­tė Vai­da dar mo­ko­si ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lo­je.

Ūki­nin­kau­ti šei­ma pra­dė­jo prieš 21 me­tus nuo 5 hek­ta­rų že­mės. Įkū­rė miš­rų ūkį – au­gi­na ja­vus ir tu­ri gal­vi­jų fer­mą, ku­rio­je kar­tu su prie­aug­liu ga­no­si 14 gal­vi­jų.

R. Luk­ša au­gi­na ru­gius, kvie­čius, kviet­ru­gius, mie­žius. Sė­ja ir va­sa­ri­nes, ir žie­mi­nes kul­tū­ras. Tie­sa, žie­mi­nių ja­vų au­gi­ni­mu pas­ta­rai­siais me­tais la­biau­siai nu­si­vi­lia – po šios žie­mos ypač žie­mi­nių kvie­čių lau­kai at­ro­do var­ga­niau­siai.

Že­mė na­šu­mu ne­pa­si­žy­mi

Prieš ke­le­tą me­tų uk­mer­giš­kis pa­ban­dė au­gin­ti avi­žas. De­ja, prie miš­ko ply­tin­čio­se že­mė­se šis eks­pe­ri­men­tas ne­pa­si­tei­si­no. Lau­kas ta­po tik­ra šer­nų „val­gyk­la“. Ne­ap­len­kia šie knys­liai ir bul­vių va­gų.

Į ki­ta­me ūki­nin­ko skly­pe pa­sė­tus ku­ku­rū­zus įni­ko kėkš­tai.

Pa­šne­ko­vas ti­ki­na, kad lau­ką ap­tū­pę bū­riai spar­nuo­čių per vi­są va­sa­rą pa­da­rė ne­men­kos ža­los.

R. Luk­ša sa­ko, kad Še­šuo­lių apy­lin­kių že­mės – tik­rai ne „do­va­nė­lė“ ūki­nin­kui. Dau­gu­mos pa­sė­lių der­lin­gu­mas te­sie­kia 28–30 ba­lų na­šu­mą. Ste­buk­lų to­kio že­mo der­lin­gu­mo lau­kuo­se ti­kė­tis ne­ver­ta. Iš vie­no hek­ta­ro pri­ku­lia nuo 1 iki 4 to­nų ja­vų.

An­tra ver­tus, Luk­šų dir­ba­ma že­mė iš­si­bars­čiu­si net de­šim­ties ki­lo­met­rų spin­du­liu. Trak­to­riu­mi ar kom­bai­nu pa­to­giau bū­tų di­de­lia­me lau­ke dirb­ti nei la­vi­ruo­ti tarp ap­lin­kui iš­si­dės­čiu­sių kai­my­nų ūkių.

ūkininkas lukša g nem ntr 021

Pa­svei­kin­ti R. Luk­šos su­gu­žė­jo sa­vi­val­dy­bės va­do­vai ir spe­cia­lis­tai.


 

Pats kon­struo­ja tech­ni­ką

Da­ly­vau­da­mi eu­ro­pi­nė­se pro­gra­mo­se, reng­da­mi pro­jek­tus, Luk­šos nuo­lat pa­pil­do sa­vo tech­ni­kos par­ką nau­jais mo­der­niais pa­dar­gais. Taip įsi­gy­tas trak­to­rius, plū­gas, eko­lo­gi­nės akė­čios.

R. Luk­ša pri­si­pa­žįs­ta, kad žiū­rint į kie­me sto­vin­čius se­nus pa­dar­gus, jam tie­siog niež­ti na­gai juos pa­to­bu­lin­ti, per­da­ry­ti.

Pats pa­si­ga­mi­no plū­gą, su­si­konst­ra­vo snie­go va­ly­tu­vą. Juo ne tik ke­lius iki sa­vo nuo­ša­liai esan­čio vien­kie­mio pra­si­ka­sa – ne vie­ną žie­mą se­niū­ni­jai ke­lius va­ly­ti tal­ki­no.

Tik abe­jo­ja, ar nau­ją­jį snie­go va­ly­tu­vą ga­lės šie­met tam pa­nau­do­ti. Mat bai­mi­na­si, kad žmo­nai Jo­lan­tai pra­dė­jus dirb­ti Še­šuo­lių se­niū­ne, tai ga­li bū­ti trak­tuo­ja­ma kaip vie­šų ir pri­va­čių in­te­re­sų kon­flik­tas.

Miš­kas dar lau­kia

R. Luk­ša val­do ir 11 hek­ta­rų miš­ko. Prieš še­še­rius me­tus pa­gal Eu­ro­pos Są­jun­gos fi­nan­suo­ja­mą miš­ko įvei­si­mo dir­ba­mo­je že­mė­je pro­gra­mą pa­so­di­no 6 hek­ta­rus miš­raus miš­ko. Įveis­ta­me jau­nuo­ly­ne – jau ūg­te­lė­ję ber­žai, eg­lės, pu­šys.

Ne­to­li Vir­ba­lų kai­mo ošia jo pu­šy­nas. Ta­čiau ūki­nin­kas jo ne­ker­ta. Sa­ko, jog 80–90 me­tų miš­kas dar ne­bran­dus – į jį su kir­viu ne­ga­li­ma brau­tis.

R. Luk­ša yra lan­kęs spe­cia­lius miš­ko sa­vi­nin­kams skir­tus kur­sus. Juo­se su­ži­no­jo apie jau­nuo­ly­nų įvei­si­mą, bran­daus miš­ko prie­žiū­rą, me­džių rū­šis, jų prie­žiū­rą, li­gas.

Ta­čiau pats apie sa­ve, kaip apie miš­ko sa­vi­nin­ką, at­si­lie­pia kri­tiš­kai – ma­no, kad ži­nių apie miš­ko prie­žiū­rą dar ge­ro­kai stin­ga. „No­rint ne tik už­au­gin­ti, bet ir nu­pjau­ti me­dį, rei­kia ži­nių tu­rė­ti“, – sa­ko pa­šne­ko­vas.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų