Išrinkti vertingiausi sėkliniai eglynai

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jo­je ne­se­niai vie­šė­jo Vals­ty­bi­nės miš­kų tar­ny­bos (VMT) Miš­ko ge­ne­ti­nių iš­tek­lių sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Val­man­tas Kun­dro­tas. Urė­di­jos spe­cia­lis­tai jam ap­ro­dė šį­met gau­siai de­ran­čius sėk­li­nius bei pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės eg­ly­nus.

 

Li­gi­tos Juod­val­kie­nės nuotr. Kan­ko­rė­žius eg­lės bran­di­na kas sep­ty­ne­rius me­tus.


 

Iš jų bu­vo at­rink­ti ver­tin­giau­si, ku­riuo­se urė­di­ja šį­met ke­ti­na rink­ti sėk­las. At­rink­ti me­dy­nai bus įtrauk­ti į sėk­li­nių me­dy­nų są­va­dą, tad sėk­los iš jų ga­lės bū­ti ren­ka­mos ir at­ei­ty­je.

Eg­lės ap­si­py­lė kan­ko­rė­žiais

Urė­di­jos miš­ko žel­di­ni­mo in­ži­nie­rės As­tos Straz­die­nės pa­ste­bė­ji­mu, eg­lės sep­ty­ne­ri me­tai iš ei­lės ne­de­rė­jo. Šį­met jos ap­si­py­lė kan­ko­rė­žiais. Ko­ne vi­sos – nuo ma­žiau­sios iki di­džiau­sios sva­ri­na jais ap­li­pu­sias ša­kas. Dau­giau­sia kan­ko­rė­žių vir­šū­nė­se.

Iki me­tų pa­bai­gos eg­lės kan­ko­rė­žiai ne tik pa­ru­duos, bet pa­ga­vę šal­čio iš­si­skleis ir ma­žos sėk­le­lės iš jų, pa­birs į bal­tą snie­gą. Tad jei­gu no­ri jas su­si­rink­ti, kan­ko­rė­žius nu­si­skin­ti tu­ri su­skub­ti dar iki Ka­lė­dų. Ge­riau­sia – po pir­mų­jų šal­nų.

Ta­čiau rink­ti sėk­las ga­li­ma tik nuo ge­riau­sių ge­ne­ti­nių sa­vy­bių me­džių. Urė­di­ja tu­ri du eg­lės sėk­li­nius me­dy­nus. Vie­nas jų, 5,1 ha, yra Del­tu­vos gi­ri­nin­ki­jos Kal­nų miš­ke, ki­tas, 4,5 ha, – Gi­re­lės miš­ke Še­šuo­lių gi­ri­nin­ki­jo­je. Krikš­tė­nų gi­ri­nin­ki­jo­je, Še­šuo­lių gi­rio­je, yra įveis­ta dar 5,4 ha eg­lės sėk­li­nė plan­ta­ci­ja.

Ta­čiau sėk­li­nė plan­ta­ci­ja Krikš­tė­nų gi­ri­nin­ki­jo­je yra dar la­bai jau­na – jai vos ket­ve­ri me­tai – eg­lės pra­dės de­rė­ti po 10 me­tų, o iš ki­tų dvie­jų me­dy­nų, nors jie jau bran­dūs, su­rink­tų sėk­lų ne­pa­kan­ka.

Urė­di­jos vy­riau­sia­sis miš­ki­nin­kas Vi­lius Pa­lio­nis sa­ko, jog urė­di­jai sa­vo reik­mėms kas­met rei­kia apie 70 ki­log­ra­mų eg­lės sėk­lų. Ka­dan­gi eg­lė de­ra ne kas­met, o kas sep­ty­ne­rius me­tus, rei­kia su­kaup­ti sėk­lų re­zer­vą, o jis di­džiu­lis – 490 kg. Tai­gi be­veik pu­sę to­nos ma­žų eg­lės sėk­le­lių. Pri­rink­ti kan­ko­rė­žių teks maž­daug 25 to­nas.

Iš­rin­ko 18 skly­pų

No­rė­da­mas tu­rė­ti to­kį kie­kį sėk­lų, ieš­ko­ti jų tu­ri ne tik po sėk­li­nius, bet ir ki­tus me­dy­nus. Ži­no­ma, ne po bet ko­kius, o po ge­riau­sius – pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės.

Pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės me­dy­nus nu­sta­tė miš­kot­var­kos pro­jek­tus ku­rian­tys miš­kot­var­ki­nin­kai. „Rei­kia, kad juos dar įver­tin­tų ir lei­di­mą sėk­loms rink­ti duo­tų Vals­ty­bi­nės miš­kų tar­ny­bos miš­ko ge­ne­ti­nių iš­tek­lių sky­riaus spe­cia­lis­tai“, – pa­aiš­ki­no urė­di­jos miš­ko žel­di­ni­mo in­ži­nie­rė As­ta Straz­die­nė. O kad ne­bū­tų jo­kių ne­ti­kė­tu­mų, ji pir­mo­ji jų ap­lė­kė vi­sus pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės eg­ly­nus.

Iš jų iš­rin­ko pa­čius ge­riau­sius. Iš vi­so jų – be­veik 90 ha. Be­veik vi­si ap­žiū­rė­ti me­dy­nai, miš­ko ge­ne­ti­ko V. Kun­dro­to tei­gi­mu, ati­ti­ko aukš­čiau­sios se­lek­ci­nės gru­pės rei­ka­la­vi­mus. Vi­sus juos VMT Miš­kų ge­ne­ti­kos iš­tek­lių sky­rius įtrauks į sėk­li­nių me­dy­nų są­va­dą, tad urė­di­ja iš jų sėk­las ga­lės rink­ti ir at­ei­ty­je.

Lau­kia sky­ni­mo dar­bai

Ten, kur su­pro­jek­tuo­ti ir bus vyk­do­mi ply­ni kir­ti­mai, nuo nu­kirs­tų eg­lių dar­bi­nin­kai tie­siog nu­raš­kys kan­ko­rė­žius. Ten, kur ply­ni kir­ti­mai nė­ra su­pro­jek­tuo­ti, bus ga­li­ma vyk­dy­ti at­ran­ki­nius sėk­li­nių me­džių kir­ti­mus – gau­siau­siai de­ran­čias eg­les kirs­ti pa­si­rink­ti­nai.

Kai ku­riuo­se skly­puo­se nu­tar­ta vyk­dy­ti gru­pi­nius at­ran­ki­nius kir­ti­mus. Tai ypač ak­tu­a­lu ten, kur bu­vo li­gų pa­žeis­ti me­dy­nai ir dėl to su­si­da­riu­sios ret­mės. Pa­vyz­džiui, sėk­li­na­me me­dy­ne Kal­nų miš­ke. Ja­me dėl ki­ni­var­pų ži­di­nio yra apie 30 arų ret­mė.

Tam, kad ži­di­nys ne­si­plės­tų, nu­tar­ta ap­link jį 15 met­rų spin­du­liu miš­ką iš­kirs­ti ply­nai. To­kiu bū­du sėk­li­nis me­dy­nas ap­sau­go­tas nuo li­gos ir su­rink­tos sėk­los.

Sėk­li­nia­me me­dy­ne at­si­kū­ręs miš­kas bus toks pat – sėk­li­nis.

„Ge­rai, kad kir­ti­mai de­ri­na­mi su me­džių de­rė­ji­mu. To­kiu bū­du at­nau­ji­na­mi sėk­li­niai me­dy­nai“, – pri­ta­rė miš­ko ge­ne­ti­kas. Pa­sak jo, sėk­li­nių me­dy­nų at­kū­ri­mu rei­kia pra­dė­ti rū­pin­tis nuo ta­da, kai jam dar tik 60 me­tų. Vė­liau eg­lės de­rė­ti ima ma­žiau, o nuo 80 me­tų vi­sai ne­be­de­ra. Tad jei pra­dė­si kirs­ti bran­dų eg­ly­ną ir no­rė­si to­je vie­to­je to­liau au­gin­ti sėk­li­nį me­dy­ną, jį tu­rė­si at­so­din­ti.

VMT Miš­ko ge­ne­ti­nių iš­tek­lių sky­riaus vy­riau­sio­jo spe­cia­lis­to V. Kun­dro­to tei­gi­mu, to­kių pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės eg­lės me­dy­nų, ko­kius jis ma­tė Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jo­je, ša­ly­je nė­ra daug.

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja iš­si­ski­ria tuo, jog pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės eg­ly­nai, pa­ly­gin­ti, yra la­bai di­de­li – kai ku­rie net 11 ha plo­to.

Ren­ka ne tik eg­lės

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja ren­ka ne tik eg­lės, bet ir pu­šies, ąžuo­lo, ber­žų, lie­pos, juo­dalks­nių sėk­las.

Gru­žuo­se esan­čiam juo­dalks­nių me­dy­nui jau dau­giau nei 80 me­tų. Krikš­tė­nų gi­ri­nin­ki­jo­je yra 2,3 ha juo­dalks­nių sėk­li­nė plan­ta­ci­ja, pa­so­din­ta 2008 me­tais. Ji jau pra­de­da de­rė­ti. Juo­dalks­niai gau­siai nie­ka­da ne­de­ra, ta­čiau tu­ri sa­vy­bę at­si­žel­ti iš at­ža­lų. Jei bir­žė­je au­go ge­ros ko­ky­bės, to­kie ir at­si­žel­dins. Tik tai ga­li­ma da­ry­ti du kar­tus – ne dau­giau. Vė­liau me­džių ko­ky­bė pra­stė­ja.

Jo­kios pro­ble­mos urė­di­ja ne­tu­ri dėl ber­žų sėk­lų. Gru­žų miš­ke yra sėk­li­nis 5,7 ha me­dy­nas. Rei­kia­mam kie­kiui sėk­lų už­ten­ka nu­leis­ti de­šimt me­džių.

Ąžuo­las, ku­rio Mi­la­šiū­nų miš­ke (Del­tu­vos gi­ri­nin­ki­ja) yra 25,6 gra­žus sėk­li­nis me­dy­nas, gi­les au­gi­na taip pat ne kas­met. To­dėl jei jų bū­na, ren­ka­mos ir iš pir­mos se­lek­ci­nės gru­pės me­dy­nų, ku­riuos iš­sky­rė VMT miš­ko ge­ne­ti­nių iš­tek­lių sky­riaus spe­cia­lis­tai.

Pa­ste­bi­ma, kad šį­met daug gi­lių ne­bus. Ne vi­sur de­ra ir ma­ža­la­pės lie­pos. To­dėl šį­met jų teks kruopš­čiai ieš­ko­ti: at­ras­ti de­ran­čius me­džius ir taip pat, kaip ir eg­lėms, pra­šy­ti VMT lei­di­mo jų sėk­loms rink­ti.

Leng­viau­sia ap­si­rū­pin­ti pu­šies sėk­lo­mis. „Tiek mums tos pu­šies ir rei­kia – me­tams pa­kan­ka 3 kg“, – sa­kė urė­di­jos vy­riau­sia­sis miš­ki­nin­kas V. Pa­lio­nis. Pri­ren­ka po 20–30 kg. Be to, pu­šis de­ra kas 2–3 me­tai, tad tu­rė­ti sėk­lų re­zer­vą rei­kia 3 me­tams.

Su­rink­tas sėk­las ai­žy­ti ir sau­go­ti urė­di­ja ve­ža į Dub­ra­vos eks­pe­ri­men­ti­nę mo­ko­mą­ją miš­kų urė­di­ją.

Šiuo me­tu jos sėk­lų sau­gyk­lo­je sau­go­mas 42 kg mū­sų urė­di­jos su­kaup­tas pa­pras­to­sios pu­šies sėk­lų re­zer­vas. Jei sėk­lų lie­ka, jos par­duo­da­mos. Šiais me­tais urė­di­ja par­da­vė 5,2 kg, per­nai – 1,5 kg kar­po­to­jo ber­žo sėk­lų.

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų