Maišais perkamos bulvės – pigiausios

Bul­vės lie­tu­viams iš­lie­ka vie­nas pa­grin­di­nių pro­duk­tų. Ru­de­nį į rū­sius ke­liau­ja mai­šai bul­vių – tai be­ne vie­nin­te­lė dar­žo­vė, ku­rios už­si­per­ka­ma vi­sai žie­mai. Nors par­duo­tu­vė­se ir tur­gu­je jų tik­rai ne­pri­trūks, pirk­ti di­de­lį kie­kį kur kas pi­giau.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ūkininkai rudenį sprendžia galvosūkį – kaip realizuoti bulvių derlių.


 

Bul­ves kas­met at­sar­gai per­kan­tie­ji sa­ko, kad pats ge­riau­sias me­tas tai da­ry­ti – rug­sė­jo, spa­lio mė­ne­siai. Tuo­met kai­na bū­na že­miau­sia. Be to, par­da­vė­jai lin­kę de­rė­tis, jei per­ki ne ki­log­ra­mais, bet mai­šais.

Pra­si­dė­jus bul­via­ka­siui, ne­tu­rin­tie­ji kur jų san­dė­liuo­ti per žie­mą sku­ba kuo grei­čiau re­a­li­zuo­ti der­lių. Kai to­kia sku­ba, kai­nos daug ne­iš­kel­si. Pir­kė­jo pu­sė­je – ir per­pil­dy­ta rin­ka.

Skel­bi­mais apie par­duo­da­mas bul­ves mir­ga re­kla­mi­nis sa­vait­raš­tis „Uk­mer­gė“. Tik pra­dė­ję bul­via­ka­sį, ūki­nin­kai jau sku­ba ga­ben­ti mai­šus bul­vių į Uk­mer­gės tur­ga­vie­tę.

Pa­gal skel­bi­mus par­duo­dan­tys bul­ves jų au­gin­to­jai šie­met už ki­log­ra­mą bul­vių pra­šo nuo 60 iki 80 cen­tų už ki­log­ra­mą. Per­kant ke­le­tą mai­šų iš kar­to, ne­sun­ku nu­si­de­rė­ti iki 50 cen­tų už ki­log­ra­mą.

Tur­gu­je bul­vių – nors ve­ži­mu vežk. Jei va­sa­rą švie­žios bul­vės bu­vo svars­to­mos po ki­log­ra­mą, da­bar daug kur pre­kys­ta­liai mai­šais ap­sta­ty­ti.  

Kai­na ge­ro­kai svy­ruo­ja. Ji pri­klau­so nuo bul­vių dy­džio. 10 li­tų už 10 ki­log­ra­mų mai­šą – tai pa­čių di­džiau­sių, rink­ti­nių bul­vių kai­na. To­kio pa­ties svo­rio mai­šas ma­žes­nių – po 5 li­tus.

Bul­vės ir pa­čios ga­li „at­ke­liau­ti“ į na­mus. Pri­sik­ro­vę jų į au­to­mo­bi­lio prie­ka­bą kai ku­rie au­gin­to­jai va­ka­rais lei­džia­si ieš­ko­ti pir­kė­jų. Vaikš­čio­da­mi po bu­tus siū­lo bul­vių ir net pa­tys į rū­sius su­ga­be­na.

Par­duo­ti sun­kiau

Dau­gu­ma Uk­mer­gės ra­jo­no ūki­nin­kų jau įpu­sė­jo šių­me­tį bul­via­ka­sį. Žem­dir­biai džiau­gia­si, kad bul­vių der­lius ge­ras, ta­čiau gau­siai už­de­rė­ju­sios bul­vės ža­da ir su­dė­tin­ges­nę jų re­a­li­za­ci­ją.

„Tie­siog bul­vių me­tai. Jų ne tik daug, bet ir di­de­lės, „ce­pe­li­ni­nės“, – sa­ko Tau­jė­nų se­niū­ni­jo­je ūki­nin­kau­jan­tis Sau­lius Gal­vo­nas.

Šie­met bul­vė­mis ap­so­di­no 30 arų, iš ku­rių pla­nuo­ja pri­kas­ti apie 5 to­nas. Anot jo, ma­tyt prie­smė­lio dir­va bul­vėms šie­met la­bai ti­ko. Sėk­lai nė­ra iš­ran­kus – bran­gios ne­per­ka, o pa­si­lie­ka iš per­nykš­čio der­liaus.

Miš­rų ūkį tu­rin­tis vy­ras sa­ko, kad bul­ves au­gi­na „sa­vo reik­mėms“. Da­lį pa­si­lie­ka mais­tui, ne­ma­žai per žie­mą gy­vu­liams su­še­ria. Ta­čiau, pa­sak ūki­nin­ko, at­lie­ka­mų vi­suo­met ran­da­si, ypač jei ge­rai už­de­ra.

Tau­jė­nų se­niū­ni­jo­je, Ma­žei­kių kai­me, ūki­nin­kau­jan­tis Ei­mon­tas Že­ruo­lis su bul­vių re­a­li­za­ci­jos sun­ku­mais su­si­dū­rė dar per­nai. Dėl to šie­met pa­va­sa­rį jų ma­žiau ir so­di­no – vie­tą už­lei­do ko­pūs­tams ir mor­koms.

Ūki­nin­kas sa­ko, kad kol kas bul­ves par­duo­da po 60–70 cen­tų už ki­log­ra­mą. Pri­si­me­na, kad pa­na­ši kai­na rug­sė­jį bu­vo ir per­nai. Bul­via­ka­siui įsi­bė­gė­jus, rin­ka pri­si­pil­dė ir kai­na Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė­je nu­kri­to.

Pir­kė­jams svar­bus bul­vių dy­dis – la­biau­siai no­ri di­de­lių. Ka­man­ti­nė­ja ir apie sko­nį, spal­vą, su­kri­ti­mą ver­dant.

Vi­diš­kių se­niū­ni­jos ūki­nin­kas Ra­mū­nas Ska­pas au­gi­na 5 hek­ta­rus bul­vių. Jis sa­ko, kad re­kor­di­nė kai­na bu­vo anks­ty­viau­sių­jų – bir­že­lio pa­bai­go­je. Tuo­met ko­kią sa­vai­tę ki­log­ra­mas kai­na­vo 4 li­tus.

Ūki­nin­kas ma­no, kad pi­giau­sios bul­vės bus rug­sė­jo pa­bai­go­je ir spa­lio mė­ne­siais, kol jo­mis at­si­kra­tys ne­tu­rin­tie­ji san­dė­lių. Pas­kui kai­na tu­rė­tų nu­si­sto­vė­ti ir pi­gi­mo ti­kė­tis ne­ver­ta.

Pats že­miau kaip 80 cen­tų už ki­log­ra­mą leis­ti kai­nos ne­nu­si­tei­kęs – au­gin­to­jui ne­be­lik­tų pel­no.

Pre­ky­bi­nin­kai pi­gin­ti ne­sku­ba

Tuo tar­pu pre­ky­bos cen­tro „Ma­xi­ma“ len­ty­no­se bul­vės bran­ges­nės. Pi­giau­sių ir ma­žiau­sių lie­tu­viš­kų bul­vių kai­na – 85 cen­tai už ki­log­ra­mą. Stam­bios – po 1,40 li­to.

Re­kor­di­nė eko­lo­giš­kų bul­vių kai­na – ki­log­ra­mas kai­nuo­ja 4 li­tus.

Pa­sak „Ma­xi­mos“ pre­ky­bos tin­klo ko­mu­ni­ka­ci­jos va­do­vės Re­na­tos Sau­ly­tės, rin­kos kai­noms kol kas kai­my­nai jo­kios įta­kos ne­tu­ri.

Prog­no­zuo­ja­ma, kad Lie­tu­vos ūki­nin­kų bul­vių der­lius šiais me­tais bus maž­daug 15–20 pro­cen­tų ma­žes­nis nei per­nai. Ne­va taip tvir­ti­na bul­ves pre­ky­bi­nin­kams tie­kian­tys ūki­nin­kai. Vie­na iš įvar­di­ja­mų prie­žas­čių – vė­ly­vas pa­va­sa­ris.

„Bul­vių sty­gius ga­li pa­si­jus­ti ne­bent sau­sio mė­ne­sį, jei Lie­tu­vos ūki­nin­kai su­lauks pir­kė­jų iš Ru­si­jos. Pa­pras­tai Lie­tu­vos ūki­nin­kai no­riai bul­ves par­duo­da sve­tur“, – tei­gia pa­šne­ko­vė.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų