Mišką nuo žvėrių saugo repelentais ir tvoromis

Ru­de­nį į miš­ką be jo ug­dy­mo, re­ti­ni­mo ir me­die­nos ruo­šos at­ei­na dar vie­nas svar­bus dar­bas – žė­li­nių ir žel­di­nių te­pi­mas re­pe­len­tais. Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja šį­met ke­ti­na nu­tep­ti dau­giau nei 2 mln. me­de­lių.

 

 

As­tos Straz­die­nės nuotr. Miš­ko dar­bi­nin­kas Vy­tau­tas An­driu­ko­nis gi­ri­nin­ki­jo­je dir­ba jau de­šim­tus me­tus, to­dėl jis ge­rai ži­no, kaip nuo žvė­rių ap­sau­go­ti miš­ką.


 

Rei­kia tin­ka­mo oro

Pa­sak Krikš­tė­nų gi­ri­nin­ko Al­gio Ša­kė­no, te­pant me­de­lius re­pe­len­tais, kaip ir purš­kiant bet ko­kius che­mi­nius pre­pa­ra­tus, rei­kia, kad bent tris va­lan­das ne­ly­tų. Ki­taip lie­tus juos, ne­spė­ju­sius su­džiū­ti, nuo me­džių nu­plaus. Ir šal­ti ne­tu­ri. Šal­ty­je ši me­džia­ga stings­ta.

Re­pe­len­tai – daž­niau­siai iš mui­lo, der­vos, smė­lio pa­ga­min­ta ko­šė, ku­ri žvė­rims la­bai ne­ska­ni. Pa­ra­ga­vę ja nu­ba­lin­tos me­džio ša­ke­lės, el­niai ir stir­nos, sa­ko, tuoj pat ją iš­spjau­na ir dau­giau to­kių ne­be­lie­čia.

Tep­ti rei­kia tik vir­šū­ni­nius ūg­lius. Jei žvė­ris nu­kąs me­de­lio vir­šū­nę, su­lė­tės ne tik jo au­gi­mas. Me­dis iš­augs krei­vas, ša­ko­tas.

Re­pe­len­tais te­pa­ma ne vie­ną, o ke­lis kar­tus. Nuo pir­mų me­tų, kai tik me­de­lis bū­na pa­so­din­tas, iki tol, kol jis už­au­ga tiek, kad jo vir­šū­nės žvė­ris ne­be­pa­sie­kia. Maž­daug pen­ke­rius me­tus, kas­met po kar­tą.

Miš­ko ap­sau­ga nau­do­jant re­pe­len­tus Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jai kas­met kai­nuo­ja apie 350 tūkst. li­tų.

Urė­di­ja šį­met jais tu­rės iš­tep­ti maž­daug 1200 ha. Dau­giau­sia spyg­liuo­čių – nuo vie­ne­rių iki pen­ke­rių me­tų pu­šai­čių ir eg­lu­čių.

Iš la­puo­čių te­pa­mi pa­vie­niai ąžuo­liu­kai. Nei juo­dalks­niams, nei ber­že­liams to­kios ap­sau­gos ne­rei­kia. Žvė­rys šių me­de­lių ne­grau­žia – ma­tyt, jie jiems ne­ska­nūs.

Tve­ria tvo­ro­mis

Ki­tas miš­ko nuo žvė­rių ap­sau­gos bū­das – tvo­ros. Tai – dar bran­ges­nė prie­mo­nė. Tie­sa, kar­tą ja ap­tvė­rus, ki­tais me­tais to da­ry­ti ne­rei­kės. Ta­čiau 1 hek­ta­ro ap­tvė­ri­mas, urė­di­jos vy­riau­sio­jo miš­ki­nin­ko Vi­liaus Pa­lio­nio tei­gi­mu, kai­nuo­ja apie 2,5 tūkst. li­tų. Tai­gi, jei no­rė­tu­me ap­tver­ti vi­sus šian­dien urė­di­jos nuo žvė­rių sau­go­mus žel­di­nius, pri­reik­tų dau­giau nei 2,5 mln. li­tų. To­dėl tvo­ro­mis tve­ria­mi tik ver­tin­giau­si žel­di­niai – ąžuo­ly­nai ir Ža­lio­sios gi­ri­nin­ki­jos pu­šy­nai.

Kas­met Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja nau­jai ap­tve­ria maž­daug po 36 ha nau­jų ąžuo­ly­nų ir po 10 ha Ža­lio­sios pu­šy­nų. Tai jai kas­met kai­nuo­ja 116 tūkst. li­tų.

Bran­giau­sios – in­di­vi­du­a­lios ap­sau­gos

Pa­ti bran­giau­sia miš­ko ap­sau­gos nuo žvė­rių prie­mo­nė – in­di­vi­du­a­lios ap­sau­gos – plas­ti­ki­nės įmau­tės, ku­rio­mis ap­gau­bia­mas kiek­vie­nas me­de­lis. „Vie­no hek­ta­ro miš­ko žel­di­nių ap­sau­ga nau­do­jant in­di­vi­du­a­lias ap­sau­gos prie­mo­nes kai­nuo­ja apie 6 tūkst. li­tų“, – su­skai­čia­vo urė­di­jos vy­riau­sia­sis miš­ki­nin­kas V. Pa­lio­nis.

To­dėl in­di­vi­du­a­lio­mis ap­sau­go­mis gau­bia­mi tik ąžuo­liu­kai. Ir tik tie, ku­rie skly­pe au­ga ne vie­ni, o kar­tu su ki­tais me­džiais, daž­niau­siai – eg­lė­mis.

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jo­je šian­dien po in­di­vi­du­a­lio­mis ap­sau­go­mis sau­go­mi maž­daug 20 tūkst. ąžuo­liu­kų. Gry­ni ąžuo­ly­nai, maž­daug 100 ha jų sau­go­mi už tvo­rų, ku­rios yra pi­ges­nės nei in­di­vi­du­a­lios ap­sau­gos.

Iš vi­so Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja įvai­rio­mis prie­mo­nė­mis nuo žvė­rių šian­dien sau­go dau­giau nei 1300 ha miš­ko. Tai jai kai­nuo­ja be­veik pu­sę mi­li­jo­no li­tų per me­tus.

Pa­reng­ta pa­gal www.uk­mu.lt

2014-11-14-2 straipsnio 2 nuotr 2014-11-14-2 straipsnio 3 nuotr 2014-11-14-2 straipsnio 4 nuotr


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų