Naujienų langą praveria Žemės ūkio rūmai

Viena iš Žemės ūkio rūmų veiklos krypčių –  rengti įvairius kaimo žmogui aktualius mokymus. Vos pusmetį Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatore Ukmergės skyriuje dirbanti Karolina Valaišienė ketina pralaužti ledus ir sudominti  ūkininkus mokslais. 30-metė K. Valaišienė dirbti šiose pareigose pradėjo pavasarį.

 

Autorės nuotr. Žemės ūkio rūmams Ukmergėje atstovauja Karolina Valaišienė.


 

Į Ukmergę atvyko iš Kauno, kur darbavosi vienoje uždaroje akcinėje bendrovėje.

JAV, Čikagoje, ji studijavo turizmo administravimą. Tikina, kad bendrų dalykų su įgyta specialybe atranda: „Juk ir čia pirmosiose gretose – organizaciniai klausimai bei jų sprendimo būdai, bendravimas su žmonėmis.“

Žemės ūkis moters gyvenime taip pat – gerai pažįstama sritis.

Ukmergės rajone ūkininkauja jos vyras Mindaugas – specializuojasi ekologinės augalininkystės srityje.

Anot K. Valaišienės, viena pagrindinių jos darbo funkcijų – organizuoti įvairius seminarus bei mokymus rajono ūkininkams. Iš viso Ukmergės rajone yra registruotos 2427 žemės ūkio valdos.

Organizatorė norėtų susipažinti su kiek galima daugiau rajono ūkininkų, išanalizuoti, kokios temos juos labiausiai domina.

Netradicinė veikla

Bendraudama su ūkininkais įsitikino, kad dažniausiai įvairių naujienų pasigenda netradicinių ūkių šeimininkai.

Pastebėjo, kad mūsų rajone pastaruoju metu padaugėjo besidominčiųjų avininkyste. Domimasi šios srities naujienomis bei plėtros galimybėmis.

Išmokos avių augintojams nėra didelės, tačiau ūkininkų tai negąsdina. Daugeliui avis auginti atrodo naudinga, nes norint gauti išmokas, pievas reikia šienauti. Avys atneša dvigubos naudos – ir pievos nuganomos, ir užauginami gyvuliai, kuriuos ūkininkas gali parduoti.

Daugėja ir bitynus įregistruojančių asmenų. Mūsų rajone jų apie 130. Pavasarį bus surengti du seminarai, skirti bitininkams.

Dėmesį skirs tolygiai

Specialistė pastebi, kad kai kurie rajono ūkininkai savo veiklos su Žemės ūkio rūmais nesieja, manydami, kad skyriaus akiratyje – tik ekologiniai ūkiai.

Spėja, kad tokios tradicijos susiklostė iš ankstesnių metų. Tačiau ji pati stengiasi, kad temos domintų visus rajono ūkininkus. Tai turėtų pritraukti daugiau klausytojų. Tuo labiau, kad nemokamus seminarus ir mokymus veda kompetentingi specialistai.

Ekologinio ūkininkavimo aktualijos taip pat nepamirštos. Šiuo metu rajone yra per 150 ekologiškai ūkininkaujančių žemdirbių. Kasdien sulaukiama net po keletą tuo besidominčių interesantų.

Pavasarį planuojama šią temą išdėstyti specialiuose kursuose. Ūkininkų laukia itin patogi laiką taupanti naujovė – ekologinio ūkininkavimo kursai nuotoliniu būdu.

Tokio ūkininkavimo pagrindus planuojama dėstyti ir pagal programą „Leader“.  Numatyta juos rengti ten, kur bus daugiausiai užsiregistravusių ūkininkų. Ukmergiškiai raginami būti aktyviais, kad pasisektų kursus „pritraukti“ į Ukmergę.

Temas ragina derinti

K. Valaišienė nuo pavasario jau organizavo 9 seminarus. Pagal Rūmų reikalavimus per metus reikia surengti 16 seminarų, skirtų mėsinių gyvulių augintojams, ūkininkaujantiesiems augalininkystės srityje, turintiems pieno ūkius, bitininkams ir kitomis temomis.

Pašnekovė įsitikinusi, jog naudingų patarimų seminaruose gali išgirsti ir kaimo bendruomenių nariai. Jiems turėtų būti įdomios verslumo, užimtumo ir ekonominės plėtros skatinimo, mokesčių apskaičiavimo temos. 

Ar rajono žemdirbiai gausiai susirenka į tokio pobūdžio renginius? Organizatorė sako, jog tai priklauso nuo temos. Kai kurios pritraukia nemenką auditoriją, kitos nesudomina.

Norintieji dalyvauti mokymuose raginami skambinti telefonu 8 610 64145. Ūkininkų prašoma drąsiau tartis ir siūlyti juos dominančias temas.

Pirmiausia – pažintys

K. Valaišienė neslepia, kad atvykus iš kito rajono pirmiausiai siekė pažinti kuo daugiau su žemės ūkiu susijusių ukmergiškių.

Prireikus įvairių kontaktų daug pagelbėjo Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir infrastruktūros skyriaus specialistai.

Pažinti rajono žemdirbius padėjo ir savivaldybės organizuotas konkursas „Metų ūkis 2014“, kurio atrankos komisijoje ji dirbo.

Savivaldybė padeda ir patalpomis – seminarai ir mokymai vyksta rajono savivaldybės salėje, Žemės ūkio bei infrastruktūros skyriuje viešinamas mokymų grafikas.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų