Spausdinti šį puslapį

Tarp protestuotojų – ir ūkininkai iš Ukmergės

Karolinos Valaišienės nuotr. Ukmergės ūkininkai sostinėje. Karolinos Valaišienės nuotr. Ukmergės ūkininkai sostinėje.

Lietuvos pieno gamintojų asociacija trečiadienį Vilniaus centre surengė protesto akciją. Tarp jos dalyvių iš visos Lietuvos buvo ir per trisdešimt ukmergiškių.

Demonstraciją žemdirbiai pradėjo nuo Seimo, kur susirinko apie pusantro tūkstančio žmonių. Į protesto akciją buvo atgabenti karvės griaučiai, dalis piketuotojų buvo persirengę karvėmis.

Piketuotojai laikė plakatus su perbraukta žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės nuotrauka, ragino premjerą atleisti ministrę iš pareigų.

Plakatuose taip pat raginama įvesti 5 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, nežlugdyti ekologinių ūkių. Kiti užrašai skelbė: „Ar bus tunelio gale šviesa, ar atsiras ūkininko tiesa?“, „Jei gaminsime pienelį, ilginsime sau vargelį“, „Ūkininkui centai, ministrei procentai“.

Ekspertai teigia, kad dėl numatomo kainų reguliavimo perdirbėjai iš viso nepirks pieno iš smulkių gamintojų – didžiosios pieno perdirbimo įmonės jau ruošiasi nutraukti su jais sutartis.

Nedidelį karvių ūkį laikanti Ukmergės rajono ūkininkė Loreta Burokienė buvo viena iš protesto akcijos Vilniuje dalyvių.

Ūkininkė savo karvių pieną perdirba, pati gamina sūrius ir juos parduoda sostinės Tymo turgelyje.

„Aš pati kol kas išgyvenu, bet važiavau palaikyti tų, kurie yra visiškai nustekenti ir įbauginti. Iš stambių ūkininkų pienas dabar superkamas po 12 centų, iš smulkių – po 8 centus už litrą. Gąsdinama, kad nuo liepos bus superkamas po 6 centus. Bidonėlis nebekainuos euro. O juk jūs matot, kiek pienas kainuoja parduotuvėse. Tie, kas laiko po kelias karves, iš supirkėjų jau gavo raštus, kad iš jų pieno visai nebesupirks“, – liūdną situaciją kaime apibūdino ūkininkė.

Jai pikčiausia buvo klausyti, kai bandymą priešintis tokiai dramatiškai situacijai žemės ūkio ministrė drįsta vadinti rinkimine kampanija.

„Tegul atvažiuoja, pamato, kaip gyvena kaimas. Karvių laikyti visiškai neapsimoka, kiaules laikyti uždrausta. Viską vežam iš Lenkijos“, – kalbėjo piketo dalyvė.

Ukmergiškiai į piketą buvo vežami organizuotai arba vyko savo transportu.

Lietuvos žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Ukmergėje Karolina Valaišienė apgailestavo, kad mūsų rajono ūkininkai nėra aktyvūs savo teisių gynėjai. Ir į šį piketą susirinko gerokai mažiau žmonių nei iš kitų rajonų. Jos įsitikinimu, taip neturėtų būti, nes šiuo metu situacija pieno ūkiuose išties yra labai sudėtinga, o pieno supirkimo kainos itin žemos.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)