Ekologiniai rajono ūkiai – originalūs ir modernūs

Išvažiuojamojo posėdžio dalyviai modernioje K. Balandžio fermoje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Išvažiuojamojo posėdžio dalyviai modernioje K. Balandžio fermoje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Antradienį surengtas išvažiuojamasis Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdis, kurio metu aplankyti ekologiniai ūkiai, įsikūrę rajone. Kelionėje buvo proga pamatyti, kaip karves melžia robotai, kaip verpiami vilnoniai siūlai ir gaminamos kvapios uogienės.

Išvažiuojamajame posėdyje dalyvavo ne tik rajono savivaldybės tarybos nariai, bet ir įvairių sričių, susijusių su žemės ūkiu, tarnybų vadovai ir specialistai.

Pirmiausiai aplankyta pačiame mieste, Tujų gatvėje, jau gerą dešimtmetį veikianti UAB „Litwool“.

Čia karšiama, verpiama, veliama vilna, prekiaujama lietuviška, australiška, Naujosios Zelandijos ir kitokia avių vilna, vilnoniais siūlais bei vėlimo reikmenimis.

Vilnoniai siūlai iš čia iškeliauja į įvairias užsienio šalis. Ir ne tik siūlai, bet ir gaminiai, skirti rąstiniams namams apšiltinti.

Jos vadovas Algirdas Pupšys pasakojo, kad pagrindiniai įmonės sandėliai yra Inkilų kaime, o Ukmergėje, Krekšlių rajone, vyksta gamybos procesas.

Užsakymų, sako, yra keturiems mėnesiams į priekį.

Nors įmonė nedidelė, joje dirba 10 darbuotojų, ukmergiškiai sako esantys vieni didžiausių lietuviškos vilnos perdirbėjų mūsų šalyje. Perdirba šeštadalį lietuviškos vilnos. Gamina nišinę produkciją – dauguma kitų įmonių tuo neužsiima, o perdirba tik atvežtinę žaliavą.

Karves melžia robotai

Antras ūkis, kuriame apsilankė gausi delegacija – Pivonijos seniūnijoje, Vaiteliškių kaime, įsikūręs Kęstučio Balandžio ekologinis pieno ūkis.

Pasinaudojus ES parama prieš metus jis buvo modernizuotas. Dabar čia auginama apie 100 melžiamų karvių. Jos fermoje melžiamos robotizuotai. Prie roboto ateina suviliotos pašarais. Maitinami subalansuotais ekologiškais pašarais, prižiūrimi jas melžiančių, sveikata besirūpinančių ir švarą palaikančių robotų, galvijai tvarte gyvena ištisą metų ciklą.

Ekologiškas pienas yra gerokai brangesnis už įprastą. Jį šiuo metu superka Lietuvos perdirbėjai. Tačiau ūkininkas prisipažįsta, kad nesutarus dėl kainų ateityje gali tekti pieną eksportuoti.

Į modernią fermą investuota 800 000 eurų. Maždaug pusė šios sumos – ES fondų parama.

Didžiulėje fermoje šiuo metu dirba vos keli samdomi žmonės.

Augina ir elnius

Žemaitkiemio seniūnijoje, Berzgainių kaime, ekologiškai ūkininkauja Ričardas Kvekšas.

Iš šio ūkio atkeliaujančia jautiena maitinami dviejų Ukmergės ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai, dalyvaujantys ekologinės mitybos programoje. 

Jaučiai skerdžiami ūkyje esančioje skerdykloje. Čia jautiena taip pat ir brandinama. Brandinta jautiena yra gana brangus – delikatesinis – produktas.

R. Kvekšas augina ne tik jaučius, bet ir tauriuosius elnius. Pasakojo jų turintis per 300. Elniai gyvena didžiuliame 60 hektarų plote. Tačiau šių gyvūnų ateitis ir realizacija – neaiški.

Ūkininkui – seniūnės padėka

Žemaitkiemio miestelyje įsikūręs ir Zenono Vaičiulio augalininkystės ūkis. Jis šiuo metu padalytas į tris 500, 400 ir 300 hektarų savarankiškus ūkius. Juos valdo šeimos nariai – Z. Vaičiulio sūnus ir dukra.

Prieš 25-erius metus šis ūkis startavo nuo 40-ies hektarų ploto. Per tą laiką vienu metu plėtėsi labai smarkiai, dabar jau – lėčiau. Ūkyje auginami kviečiai, rapsai, žirniai, pupos ir įvairios kitos kultūros. Turi didžiules dirbtuves, kuriose remontuojama technika, grūdų džiovyklą ir sandėlį. Ūkininkas pasakojo, kad išdžiovinti grūdai keliauja tiesiai į uostą ir yra eksportuojami.

Šiuo metu ūkyje dirba 6 samdomi darbuotojai.

Žemaitkiemio seniūnė Rita Mikutienė pasakojo, kad Z. Vaičiulis – žmogus, į kurį seniūnija neretai kreipiasi pagalbos ir jos visada sulaukia. Už tai ūkininkui ji išsakė nuoširdžią padėką.

Gamina uogienes

Bene garsiausia Ukmergės rajone uogų augintoja ir perdirbėja – Genovaitė Sakalauskienė. Aplankytame ekologiniame uogininkystės, sodininkystės ūkyje Deltuvos seniūnijoje, Žalgirių kaime, spaudžiamos įvairių vaisių ir uogų sultys, o iš jų gaminamos įvairios uogienės ir džemai.

G. Sakalauskienė pasakojo, kad augina avietes, braškes, trešnes, slyvas. Yra įveisę didelį obuolių ir kriaušių sodą. Taip pat populiarina netradicines daržoves. Viena jų – smidrai. Kasmet vasaros pradžioje rengia smidrų festivalį.

Perdirbimo cechas prieš penkerius metus pastatytas pasinaudojant ES parama.

Skaitė pranešimus

Apžiūrėjus visus pasirinktus ūkius išvykos dalyviai Deltuvos seniūnijoje, kultūros namuose, išklausė apibendrinančių pranešimų apie šiandieninės žemdirbystės aktualijas.

Apie tai pasakojo savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys, pristatęs situaciją Lietuvoje ir Ukmergės rajone.

Apie rajono vietos veiklos grupės veiklą pasakojo Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė, rajono vietos veiklos grupės viešųjų ryšių specialistė Angelė Jokubynienė.

Nelinksmomis gaidomis susitikimą baigė Ukmergės žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša. Jis pabrėžė, kad padėtis žemės ūkyje ypač sudėtinga, o dėmesys kaimui skiriamas per menkas.

Pasak ūkininko, politikai turėtų atsigręžti į žemės ūkį, skirti tam didesnį dėmesį, rūpintis kaimo žmogumi.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų