Spausdinti šį puslapį

Žemdirbiai problemas išsakė ministrui

Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuotr. 1. Susitikimas vyko Ukmergės kraštotyros muziejaus salėje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuotr. 1. Susitikimas vyko Ukmergės kraštotyros muziejaus salėje.

Praėjusią savaitę į susitikimą su mūsų rajono žemdirbiais atvyko gausus būrys Lietuvos žemės ūkio sritį kuruojančių institucijų specialistų. Garbiausias svečias – žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. Taip pat atvyko ministro patarėjų, Žemės ūkio rūmų, Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojų.

Svečius pasitiko Ukmergės rajono savivaldybės vadovai, specialistai ir gausiai susirinkę rajono žemdirbiai.

Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas pažymėjo, kad žemės ūkis – rimtas ir atsakingas verslas. Vardino, kad prie jo stiprinimo prisideda rajono savivaldybė. Didžiausia paskata – savivaldybės tarybos sprendimu sumažintas žemės mokestis. To imtasi dėl stichinės sausros, pernai padariusios ūkiams milžiniškų nuostolių.

Meras pasidžiaugė drauge su Žemės ūkio ministerija įgyvendinamu pilotiniu šalyje projektu – patiekalais tik iš ekologiškų produktų maitinami dviejų rajono lopšelių-darželių vaikai. Tiesiai į šias įstaigas produkciją tiekia vietos ūkininkai.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša priminė visiems susirinkusiesiems aktualiausius klausimus.

Mūsų ir kai kuriems kitiems rajonams bene didžiausia problema – naujas šalies nederlingų žemių žemėlapis. Jame atsidūrė tik nedidelė mūsų rajono dalis, nors nederlingos žemės apima visą teritoriją.

Už ūkininkavimą nederlingose žemėse skiriamos papildomos lėšos. Jų negaunant labai sunku konkuruoti su derlingas žemes dirbančiais ir jose dosnių derlių sulaukiančiais ūkininkais.

Lietuvos žemdirbiams tenka konkuruoti ne tik šalies viduje, o ir derėtis dėl didesnių europinių išmokų.

Žemdirbiai Briuselyje praėjusiais metais surengė protesto akciją, raginant Europos politikus tesėti duotus pažadus ir suvienodinti paramą visų ES šalių ūkininkams.

Tarp protesto akcijos finansinių rėmėjų – ir Ukmergės žemdirbiai, o jų interesams Briuselyje drauge su kitais šalies žemdirbiais atstovavo pats A. Valaiša.

Primintos ir kitos kliūtys veikloje – užaugę magistraliniai melioracijos grioviai, nuolat kaitaliojamos ekologinio ūkininkavimo tvarkos, per menka parama verslo kūrimo kaime skatinimui, prasta kelių būklė, išaugę kelių priežiūros darbų kaštai...

Žemės ūkio ministras G. Surplys pažymėjo, kad Ukmergės vardas šiuo metu garsiai šalyje skamba dėl rajone įgyvendinamo projekto – ekologiškai maitinami dviejų Ukmergės vaikų lopšelių-darželių vaikai, o produktai į jų virtuves keliauja iš vietinių ūkių.

Už tai Žemės ūkio ministerija Ukmergės rajono savivaldybei praėjusiems metams besibaigiant yra skyrusi „Auksinės krivūlės“ apdovanojimą.

Ministras taip pat pristatė savo ir komandos užsibrėžtus tikslus, kaip stiprinti šalies žemės ūkį.

Šį susitikimą organizavo Ukmergės rajono žemdirbių asociacija ir Žemės ūkio rūmų Ukmergės skyrius.

Lietuvos žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Ukmergėje Karolina Valaišienė sako, kad į pagrindinius šiuo metu rajono žemdirbiams aktualius klausimus – dėl nederlingų žemių žemėlapio, raginimo didinti vilkų medžioklės kvotas, tręšimo planų bei kitus – atsakymų susitikime negauta. Tikimasi, kad artimiausiu metu ministerija juos pateiks raštu. 

K.  Valaišienė pažymi, kad šiandieniniai ūkininkai yra užversti taisyklėmis, tvarkomis, kurios nuolat keičiamos, tobulinamos, atnaujinamos. Į jas sudėtinga įsigilinti net specialistui, o ką jau kalbėti apie ūkyje kasdien dirbantį žemdirbį.

 Pašnekovė pasidžiaugė aktyviai veikiančia rajono žemdirbių asociacija ir linkėjo ūkininkams būti vieningiems.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)