Spausdinti šį puslapį

Apie prievoles, ketinant auginti kiaules ar paršelius

Algimantas KALESNYKAS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiemet Lietuvoje afrikinio kiaulių maro kiaulių laikymo vietose nebuvo nustatyta, tačiau liga tebeplinta tarp šernų. Nuo metų pradžios patvirtinta 124 vietose 207 šernams (132 nugaišusiems ir 75 sumedžiotiems).

Ukmergės rajone pernai buvo sumedžioti 56 šernai, iš jų nustatyta afrikiniu kiaulių maru užsikrėtusių – 13.

Rasta 340 nugaišusių šernų, iš jų užsikrėtusių – 272.

Šiais metais šernų ir kiaulių, užsikrėtusių afrikiniu kiaulių maru, Ukmergės rajone nenustatyta.

Šiuo metu rajone 54 ūkiuose auginamos 406 kiaulės. Iki gegužės 1-osios bus patikrintas ir įvertintas biologinio saugumo priemonių reikalavimų vykdymas visuose kiaulių ūkiuose.

VMVT primena apie prievoles, ketinant įsigyti auginti kiaules ar paršelius.

Prieš įsigyjant paršelių laikytojas turi pateikti prašymą teritorinei VMVT, nurodant biologinio saugumo priemonių reikalavimų įgyvendinimą kiaulių laikymo vietose, ir gauti raštišką leidimą.

Vis dar pasitaiko pažeidimų, susijusių su kiaulių skaičiaus registravimu, ausų įsagais nepaženklintų paršelių įsigijimu ar kiaulių pardavimu, privalomų dokumentų pildymu.

Perkeliant (parduodant) kiaules ar paršelius, privaloma laikytis šių reikalavimų: paršeliai turi būti paženklinti į vieną ausį segamu įsagu su bandos numeriu, įsigyjantis asmuo turi gauti gyvūnų sveikatos būklę patvirtinantį veterinarijos pažymėjimą, kurį išduoda tokį įvertinimą atlikęs veterinarijos gydytojas.

Kiaules parduodantis laikytojas privalo užpildyti ir pirkėjui pateikti pranešimą apie ūkinių gyvūnų bandą (GŽ-2 formą) ir Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštį. Duomenys apie išvežimą ir/ar atvežimą turi būti registruojami Ūkinių gyvūnų registre per 7 kalendorines dienas po įsigijimo/išvežimo.

Visi kiaulių laikytojai kiekvieno metų ketvirčio pirmąjį mėnesį Ūkinių gyvūnų registre privalo nurodyti laikomų kiaulių skaičių.

Visus veiksmus Ūkinių gyvūnų registre turi teisę atlikti ūkinių gyvūnų laikytojas, ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugas teikiantis privatus veterinarijos gydytojas arba VMVT teritorinių padalinių specialistai.

Atlikdami patikras pastebime, kad duomenys apie ūkyje laikomas kiaules, paršelių įsigijimą ir atsivežimą į ūkį, parduotas ar savo reikmėms paskerstas kiaules ne laiku registruojami Ūkinių gyvūnų registre. Dar blogiau, kuomet nusiperkami ausų įsagais nepaženklinti paršeliai, bet kiaulių laikytojai neturi dokumentų, kuriuose būtų nurodytas kilmės ūkis ir informacija apie sveikatos būklę. Tai sukelia pavojų atsivežti užsikrėtusį, sergantį gyvūną ir taip platinti afrikinį kiaulių marą arba kitas ligas.

Kilus klausimų dėl planuojamų įsigyti paršelių tinkamo suženklinimo ir sveikatos būklės įvertinimo, laikytojas gali pasikonsultuoti su VMVT Ukmergės teritorinio padalinio specialistais.

Nesilaikant biologinio saugumo priemonių, ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimų, gali grėsti įspėjimas, piniginė bauda.

Be to, jei įsigytos neženklintos ausų įsagu ir gyvūnų sveikatos būklę patvirtinančio veterinarijos pažymėjimo neturinčios kiaulės, ūkiui gali būti pritaikyti apribojimai perkelti gyvūnus iš bandos, t. y. draudžiama išvežti gyvūnus iš jų laikymo vietos iki bus pašalinti nustatyti trūkumai, arba nurodyta per nustatytą terminą paskersti ar nugaišinti laikomas kiaules.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)