Spausdinti šį puslapį

Dėl nuostolių – prašymai ir kompensacijos

Sausros nuostolių šiemet patyrę ūkininkai įvardija juos ir teikia prašymus kompensacijoms. Kai kurie, nuo sausrų nukentėję pernai, jau sulaukia paramos.

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyrius šią vasarą sulaukė 41 ūkininko prašymo dėl sausros patirtų nuostolių kompensavimo.

Žemės ūkio ministerijos nurodymu, nuo sausros nukentėjusiose šalies savivaldybėse buvo sudarytos komisijos, kurių nariai apvažiavo visus nuo sausros nukentėjusius plotus, įvertino juos ir surašė aktus.

Tokia komisija buvo sudaryta ir mūsų rajono savivaldybėje.

Ūkininkų pasėlius jos nariai lankė birželio ir liepos mėnesiais.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė pasakojo, kad nė vienas ūkininkas nepagrįstai nesikreipė. Visus  aplankytus laukus sausra iš tiesų nualino.

Daugiausia rajone nuo sausros nukentėjo vasariniai ir žieminiai kviečiai. Tokių plotų – daugiausia. Vertinti ir dobilų, auginamų sėklai, sausros pažeisti pasėliai, daugiametės pievos, pupų, rapsų, žirnių laukai.

Pasak N. Adomavičienės, labai liūdna situacija buvo su daugiametėmis pievomis. Ūkininkai nebeturėjo kuo šerti galvijų – pradėjo pjauti mišinį. Dabar po lietų jau auga atolas.

Bendras ministerijai pateiktas sausros paveiktų pasėlių plotas Ukmergės rajone – 2 877 hektarai. 

Kol žemdirbiai lauks valstybės paramos dėl šiųmečių nuostolių, kai kurie sulauks kompensacijų už pernykštės sausros praradimus.

Žemės ūkio ministerija skelbia, kad nukentėjusieji nuo 2018 m. sausros jau sulaukė 4,2 mln. eurų kompensacinių išmokų.

 Parama mokama ūkininkams, iki šių metų liepos 2 d. pateikusiems paraiškas dėl patirtų nuostolių kompensavimo ir kurių dėl sausros patirti augalininkystės produkcijos nuostoliai sudaro ne mažiau kaip 30 proc. pareiškėjo bendros vidutinės metinės 2015–2017 m. produkcijos vertės.

Į 17 tūkst. ūkio subjektų sąskaitas iki praėjusio penktadienio turėjo būti pervesta 4,2 mln. eurų išmokų.

Dar keliems augintojams kompensacinės išmokos bus mokamos, kai jie atsiųs reikalingus dokumentus ar bus išsamiau išnagrinėti pateikti duomenys.

Taip pat rugpjūtį planuojama mokėti kompensacines išmokas gyvulininkystės ir paukštininkystės veikla užsiimantiems ūkio subjektams, patyrusiems nuostolių dėl pernykštės sausros.

2018-ųjų sausros nuostoliams kompensuoti Žemės ūkio ministerija iš viso skyrė 8,5 mln. Eur.

Pernai  liepos mėnesį dėl sausros visoje šalyje buvo paskelbta ekstremali situacija. Tuomet skelbta, kad ūkininkai neturi imtis jokių papildomų veiksmų dėl sausrą patvirtinančių dokumentų. Atvykę Nacionalinės mokėjimų agentūros specialistai fiksavo lauko būklę.

Savivaldybių Žemės ūkio skyriuose komisijos šiuo klausimu pernai nebuvo sudarytos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)